Германия се класира убедително на световното първенство по футбол, след като тази вечер победи Ирландия с 3:0 в квалификационна среща от група "С", която се игра в Кьолн.

Бундестимът откри резултата в началото на мача, когато Сами Кедира се разписа след рикошет от крака на Кларк, получавайки подаване от Лам в коридор.

Близо четвърт час след почивката германците сътвориха чудесна комбинация - Кроос копна технично към Шюрле, който си спря с десния и стреля безпощадно с левия крак, матирайки стража на ирландците. В добавеното време Йозил довърши гостите с трети гол.

Маншафтът събра 25 точки и идната седмица ще гостува в мач без значение на Швеция, който се добра до баражите, завършвайки на второ място с 18 пункта. Ирландия е четвърти с 11 точки.



Домакините сътвориха първата опасност чрез Месут Йозил, който реши да отправи фалцов удар с левия крак, но кълбото прелетя покрай лявата греда. Последваха доста спокойни минути, в които липсваха интересни ситуации.

В 12-тата минута Германия откри резултата по случаен начин. Филип Лам овладя в половината на гостите и пусна в коридор към Сами Кедира, който шутира извън наказателното поле. Топката се отклони от крака на Киърън Кларк и влетя в мрежата зад Форд.

Момчетата на Йоахим Льов продължиха да контролират мача, макар темпото на игра да не бе особено високо. Един от най-активните бе Андре Шюрле, който първо проби отляво, а след това отправи неточен изстрел от дистанция.

При една дискусионна ситуация Шюрле падна в пеналта след сблъсък с двама защитници, но реферът даде знак играта да продължи. В средата на първото полувреме Тони Кроос отправи типичния за него снаряд извън наказателното поле, печелейки само корнер. После отново Кроос би високо над вратата.

Бе изминал половин час от началото на срещата, когато Филип Лам центрира отдясно и Андре Шюрле нанесе плътен удар с глава, спасен от Форд. След това Мюлер отправи страхотен удар с левия крак от 15 метра, но стражът на гостите изби. След това Форд улови точния, но слаб шут на Мюлер.

В добавеното време на първата част Ирландия пропусна възможност да изравни резултата. След центриране на Уилън Кларк нанесе удар с глава, но нацели напречната греда.

След почивката гостите стартираха с голяма доза самочувствие. Стоукс би покрай вратата, след това на Мануел Нойер се наложи да избива негово центриране, което застрашително летеше към мрежата.

Британците спретнаха бърза контра, при която излезлият напред Мануел Нойер се размина с топката и даде шанс на Стоук да го прехвърли. Последният го направи, но прехвърли и вратата на Германия.

Отговорът на домакините бе силен, но блокиран удар на Бастиан Швайнщайгер в наказателното поле. Солова акция на Андре Шюрле завърши с фалцов шут покрай дясната греда.

В 58-та минута германците удвоиха аванса си чрез изключително красива комбинация. Тони Кроос копна топката в наказателното поле и от дълбочина излезе Андре Шюрле. Той първо си спря майсторски с десния крак, а след това моментално стреля с левия след леко завъртане.

Малко след това Бастиан Швайнщайгер загря ръкавиците на Форд след силен удар извън пеналта. Двайсетина минути преди края на редовното време Шюрле разтегна надясно към Мюлер, който отправи удар от трудна ситуация, но Форд спаси.

Веднага след това Ирландия направи нов пропуск. Този път Нойер спаси ударите на Кели и Стоукс от близко разстояние. Домакините отвърнаха с поредния снаряд на Кроос, при който Форд изби в корнер.

Десетина минути преди края на редовното време Йозил навърза двама защитници и подаде към Сами Кедира, който отправи диагонален шут от движение, спасен от стража на гостуващия отбор. Секунди по-късно Боатенг нацели напречната греда.

В 87-та минута дойде редът и на Месут Йозил да завърши многоходова акция на своите, но плеймейкърът стреля по земя на сантиметри покрай лявата греда.

В последната минута на редовното време германците се отпуснаха и дадоха възможност на своя вратар Мануел Нойер да покаже класата си. Той спаси шут отляво на Стоукс и удар с глава на Кларк.

В добавеното време Германия спретна бърза контраатака през центъра и стигна до трети гол. Тони Кроос подаде към Месут Йозил в наказателното поле и този път халфът копна технично покрай Форд, правейки резултата класически.


Германия - Ирландия  3:0

1:0  Сами Кедира - 12'

2:0  Андре Шюрле - 58'

3:0  Месут Йозил - 91'


Германия:  Нойер, Мертезакер, Боатенг, Лам, Янсен, Кедира (Крузе - 82'), Швайнщайгер, Кроос, Йозил, Шюрле (Гьотце - 86'), Мюлер (Сам - 88')

Ирландия:  Форд, Кларк, Дилейни, Кели, Колмън, Гибсън, Уилсън, Маккарти, Уилън, Дойл, Стоукс