УЕФА публикува регламента за провеждане на Европейското първенство по футбол през 2016 година.

Турнирът, в който за първи път в историята ще събере 24 нации, ще се проведе от 10-и юни до 10-и юли 2016-а година в десет града на Франция.

В квалификациите ще участват 53 държави, които ще бъдат разпределени в девет групи- някои с по 5, а други с по 6 отбора.

Отборите, които се класират на първите две места във всяка група, както и най-добрият трети отбор, придобиват право на участие на финалите директно.

Останалите осем трети отбори ще бъдат разпределени в четири двойки за баражи и победителите от тях също отиват на Евро 2016.

Франция като домакин на турнира е освободена от участие в квалификации. Жребият за квалификациите ще се тегли на 23-и февруари 2014-а година в Ница, информира БТА.

Променена е също така и схемата за провеждането на квалиифкациите. Новата концепция на УЕФА предвижда мачовете да се играят от четвъртък до вторник.

Съботните и неделните квалификации ще се играят с начален час 19.00 или 21.45 часа, а тези в работните дни единствено в 21.45 часа. Мачовете в седмиците за квалификациите ще бъдат по следната схема: четвъртък-неделя, петък-понеделник или събота-вторник, като всяка група ще си избере график.

Във финалния турнир отборите ще бъдат разпределени в шест групи по четири отбора. На осминафиналите ще се копира схемата от Световните първенства с 24 отбора- първите два отбора от всяка група и четирите най-добри трети отбора.

Жребият за финалите ще се тегли на 12-и декември 2015 година в Париж.