Страхотен скандал е на път да разтърси футбола! Хакерска атака от руската група Fancy Bears публикува списък с имената на 25 състезатели, които са имали разрешение да използват забранени вещества по време на световното първенство в ЮАР през 2010 г., спечелено от Испания.

Сред най-известните играчи са Дирк Кайт (Холандия), Марио Гомес и Ханс-Йорг Бут (Германия), Мауро Каморанези (Италия), Карлос Тевес и Хуан Себастиан Верон, Габриел Хайнце и Диего Милито (Аржентина) и др.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="en" dir="ltr">The 25 TUE players from 2010 World Cup named by Fancy Bears: <a href="https://t.co/HbrgB9oCDN">pic.twitter.com/HbrgB9oCDN</a></p>&mdash; Redmond Shannon (@RedShannon) <a href="https://twitter.com/RedShannon/status/899962388430106625">22 август 2017 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Хакерите обявиха, че през 2015 г. около 160 футболисти са били хванати с допинг, а на следващата броят им се е увеличил на 200. От документите се вижда още, че през 2017 г. халфът на Барселона Арда Туран кандидатства за терапевтично изключение. Той се е нуждаел от забраненото вещество кортикостероиди, за което е нужно специално позволение. В сайта на Fancy Bears се пише още, че данните са взети от различни източници, свързани с футбола. От там се заканват да докажат, че в най-популярния спорт лъжат, че не използват стимуланти.

След края на Мондиала в ЮАР бяха взети над 500 проби и нито една не е дала положителен резултат, обявиха тогава от ФИФА. Всичките 256 състезатели от 32-ата отбора, са били подложени на изследвания на кръв и урина в периода от 11-и юни до 11-и юли, като същите тези играчи са били тествани и преди началото на първенството.