Способността на отборите да стрелят към вратата на противника е ключов фактор за успеха, а още по-важно е и какъв процент от тях попаднат в целта. Използвайки ексклузивните данни, изнесени от InStat, статистическият институт на CIES Football Observatory представя 100-те клуба от основните европейски първенства, които към момента имат най-много удари във вратата през текущия сезон.

Никой от отборите в проверените първенства не е успял да отправи толкова много удари във вратите в домакинските си мачове, колкото Наполи: 8.9 средно на мач от общо 18.8 или 47 процента.. Италианският отбор изпреварва Аякс (8.5) и опонентите си в Шампионската лига Манчестър Сити (8.0).

От българските отбори най-предно място заема ЦСКА, въпреки не особено добрите резултати в последните четири мача. Армейците имат 6.2 удара средно на мач в очертанията на вратите на противника от общо 16.2 удара. Те разделят 32-о място заедно с Цървена звезда (Сърбия), Спартак (Москва, Русия) и Малмьо (Швеция).

Малко след тях са и шампионите от Лудогорец, които поделят 36-ата позиция заедно с Аталанта, Интер (Милано), Стяуа (Букурещ, Румъния) и германския втородивизионен Холщайн (Кил). Ударите на Лудогорец във вратата са 6.1 средно на мач от общо 15.3 или успеваемост от 40 процента. При армейците успеваемостта е 38 процента, но те пък имат повече удари като брой.

Любопитното е, че и двата водещи български тима са вкарали по 33 гола за 14 мача до момента. Ботев (Пловдив) е един от 8-те отбора, които се вместват между 85-о и 93-о място с 5.4 точни удара на мач, а в тази група са тимове като ЦСКА (Москва) и АИК (Стокхолм, Швеция). Пловдивчани отправят общо 12.1 изстрела на мач или 44 процента от тях попадат в очертанията на вратата на противника. Левски е в групата от 94-о до 100-ото място, а сините са с 5.3 точни изстрела от 12.8 общо или успеваемост от 41 процента.

Най-добре представящите се отбори не само опитват повече удари в мача, но и имат по-голям брой удари във вратата от средното за съответната лига. Следователно, процентът на техните удари, които достигат целта им носи и по-висок резултат, показва изследването.