ФИФА прие сериозно увеличение на парите по обезщетения на футболните клубове, които ще бъдат платени по време на световното първенство в Русия. Всеки клубен тим получава пари от Световната футболна централа за всеки прекаран ден на турнира от свой футболист. За шампионата в Русия сумата ще бъде 7220 евро на ден.

"Това е признание към всеки клуб за неговия принос за успешното провеждане на световното първенство", коментираха от ФИФА.

Генералният секретар на ФИФА Фатма Самура вече е разпратила писмо до всички асоциации, които са членове на централата. В него са публикувани подробните процедури за получаване на дял от обезщетенията. Освен размера на дневното плащане придруженият формуляр за заявление посочва, че платежният период започва да тече на или около 1 юни 2018 г., две седмици преди двубоя на откриването между Русия и Саудитска Арабия, както и че спира в деня, в който всеки отбор е елиминиран.

От ФИФА уточняват, че сумата е брутна и може да бъде обложена с данъци и удръжки. Отделените средства са 209 млн. евро, което е три пъти повече от раздадените суми на последното световно първенство в Бразилия и пет пъти повече от Южна Африка 2010, отбелязва вестник "Дневник". Увеличението се дължи на договора за партньорство от 2015 г., подписан между ФИФА и Европейската асоциация на клубовете (ECA). Голяма част от звездите, които ще играят на световното първенство в Русия, играят в клубове от Европа, за които се очаква да бъдат най-добре платени. Според предварителните изчисления най-големите суми ще достигнат до около 5 млн. евро.

Преди четири години по време на световното първенство в Бразилия най-много спечели "Байерн" (Мюнхен), който имаше 14 представители, седем от които в състава на световния шампион Германия. Баварците спечелиха близо 1.5 млн. евро, с над 340 хиляди евро повече от "Реал" (Мадрид). Тогава общо 396 клуба от 57 национални асоциации получиха дял от обезщетенията. През 2010 г. бройката беше 400 клуба от 55 национални асоциации.

Първоначално в бюджета на ФИФА за периода 2015-2018 беше заложено число от 120 млн. евро по програмата за обезщетение на клубовете. Последната промяна обаче показва, че в рамките на три години европейските клубове са взели превес в битката си със Световната футболна централа за по-големи плащания.