Хокеистите на Питсбърг отново бяха надиграни през по-голямата част от втория мач с Нешвил, но пак намериха начин да спечелят, показвайки страхотна ефективност. 

Три гола за 3 минути и половина в началото на последната третина и отлична работа от вратаря Мат Мъри помогнаха на Пингвините да спечелят с 4:1 срещу Нешвил и да дръпнат с 2-0 във финала за Купа Стенли. 

22-годишният новобранец Джейк Генцъл избухна с 2 шайби, след като в първата среща също отбеляза най-важния гол. Той вече има 12 гола в плейофите и е много близо до абсолютния рекорд в Лигата по отбелязани попадения от играч първа година. 

„Това е лудост. Не мога да опиша какво чувствам. Трябват ни обаче още две победи, за да постигнем голямата цел и знаем, че те ще бъдат трудни за постигане“ коментира младокът, който се разписа само 10 секунди след началото на последния период, за да наруши равенството 1:1. 

Скот Уилсън и Евгени Малкин реализираха в рамките на 15 секунди след това, за да решат всичко, като руснакът вече има 9 попадения в плейофите. Вратарят Мат Мъри бе страхотен, като направи 37 спасявания, 18 от които дойдоха в първата третина, а във втората се отчете с още 14. 

Понтус Аберг успя да го преодолее в първата част, но след това Генцъл изравни, след което Мъри бе непробиваем. В същото време Пека Рине отново имаше проблеми и дори в последната третина бе заменен от Юси Сарос. Финландецът няма победа в 9 мача в кариерата си срещу Питсбърг, в които е стартирал.