Хокеистите на Питсбърг отново са кралете в НХЛ. Пингвините спечелиха за 5-и път в историята си купа Стенли, след като надвиха Нешвил с 2:0 като гости и затвориха серията с 4-2 победи. 

Така те станаха първия отбор от Детройт през 1997 и 1998, който защитава трофея си. Вратарят Мат Мъри бе непробиваем, като не допусна гол в последните две срещи, отразявайки в този мач 27 удара. 

Всичко в него се реши в последните секунди, а преди това реферите взеха много спорно решение в ущърб на Хищниците. 

В първите две третини гол не падна, като сблъсъкът се развиваше равностойно и вратарите имаха солидни намеси. 

Попадения на Нешвил в началото на втората част бе много спорно отменено от съдиите, които прецениха, че стражът на Питсбърг Мат Мъри е овладял шайбата при една ситуация, макар че тя мина зад гърба му и бе добита във вратата след това. 

Вероятно съдията просто я изгуби от поглед и това доведе до дадения сигнал, тъй като реши, че тя е овладяна от стража. 

Предатърс имаха две ситуации с човек повече на леда, които не успяха да използват, а и не създадоха кой знае какви положения пред вратата на Пингвините. 

В третата третина домакините пак стигнаха до числен превес, като в един момент в продължение на 32 секунди бяха с двама повече, но пропуснаха да се възползват. 

Така се стигна до решаващата ситуация. Джъстин Шулц стреля отдалеч, но покрай вратата. Шайбата се отби в мантинелата, след което Патрик Хорнквист стигна пръв до нея и я прати в тялото на Пека Рине, а оттам тя се оказа в мрежата. Домакините оспорваха претендирайки за нарушение срещу вратаря, но такова нямаше. 

13 секунди преди края Карл Хагелин отбеляза на празна врата, за да гарантира триумфа и да хвърли в екстаз своите съотборници и феновете на Питсбърг. 

В крайна сметка капитанът Сидни Кросби спечели трофея „Кон Смайт” за най-полезен играч в плейофите, като завърши с 27 точки в тях, като 7 бяха във финалната серия.