Интер победи Рома с 2:1 в дербито от 32-ия кръг на Серия „А”, играно на стадион „Джузепе Меаца”.

Двата отбора изиграха много красив мач, който беше изпълнен с голови положения, греди, бърз и атрактивен футбол, напечени моменти, не липсваха и разправии между надъханите футболисти на терена.

Головете в срещата бяха дело на Ернанес и Икарди за домакините и Нианголан за гостите. Единственото нещо, за което трябва да съжаляваме е, че попаденията не бяха повече, тъй като шансовете за тях бяха много.

По този начин миланци стигнаха до първи успех над римляните от 2011 година в калчото и за Купата на Италия. От своя страна, столичани не успяха да вкарат повече от едно попадение в десети пореден двубой.

В класирането Рома остава на 3-то място с 58 точки, докато Интер се изкачи на 7-ма позиция с 45 точки.


Още в 3-ата минута Брозович обстрелва вратата на Морган де Санктис, но твърде неточно. „Вълците” показаха зъби в 6-ата минута, когато Даниеле Де Роси отправи истински снаряд от далечно разстояние, но Самир Ханданович демонстрира класа и спаси.

В следващите минути инициативата беше за Рома, докато футболистите на домакините играха предпазливо. След четвърт час игра обаче миланци организираха светкавична атака, при която Ернанес хвърли в екстаз тифозите. Той получи пред наказателното поле, овладя топката и елиминира Хосе Холебас, след което с бомбен шут не остави шансове на Де Санктис – 1:0.

Римляните обаче не се притесниха и 3 минути след това бяха много близо до изравняването. Виктор Ибарбо получи в наказателното поле и стреля мощно в далечния ъгъл, но гредата се оказа пръв помощник на Ханданович.

В 25-ата минута пред Ернанес се откри нова отлична възможност. Той се озова фронтално срещу вратата и стреля между двойката централни защитници на Рома, но топката профуча покрай целта. След половин час игра Нианголан се опита да изненада Ханданович с далечен шут, който премина над вратата.

До края на полувремето двата отбора играха на много високо ниво, но нов гол не падна.

5 минути след подновяването на играта пред Икради се откри чудесна възможност. Нападателят се отскубна, но загуби равновесие след съприкосновение с последния в защитата на Рома Манолас. Той се пак овладя топката, а по двете крила се включиха непокритите Паласио и Ернанес. Но вместо да подаде на някого от двамата, аржентинецът реши да шутира и не затрудни Де Санктис.

120 секунди след това Фреди Гуарин с прекрасен пас от центъра изведе Икарди и той навлезе в наказателното поле, стреля от малък ъгъл, но отново не успя да порази целта.

В 58-ата минута Рома създаде първата си добра възможност за гол през втората част. Пянич постави топката на тепсия на Флоренци в наказателното поле и той вместо да разстеля вратата на домакините, я прати високо над гредата. После Манолас се извиси над всички след центриране от корнер и засече с глава, но в аут.

Така се стигна до 63-ата минута, когато „вълците” изравниха. Пянич с перфектен пас намери Нианголан, който с удар от движение пред по земя попадна в прегръдките на съотборниците си – 1:1.

Секунди след това Интер можеше отново да поведе. Паласио беше спънат на границата на наказателното поле, но съдията Даниеле Орсато даде авантаж, тъй като топката попадна във връхлитащия Гуарин. Той стреля, но Де Санктис спаси, след което последваха освирквания от трибуните за нарушението срещу Паласио.

В 68-ата минута Пянич шутира чудесно от фаул в долния десен ъгъл на Ханданович, но той се разтегна и изби. След това Видич едва не си вкара автогол и за негов късмет топката излезе в корнер.

В следващите минути двата отбора продължиха да показват страхотен футбол на много високо ниво и търсиха гола. В 85-ата минута Икарди пропиля уникален шанс да донесе победата на Интер. Той се освободи пред точката за дузпата и шутира с всичка сила, но прати топката над вратата.

Така се стигна до 88-ата минута, когато Икарди все пак вкара. Подолски, който секунди преди това се появи на терена, намери аржентинеца по чудесен начин, той се освободи великолепно от Манолас и с точен изстрел оформи крайното 2:1 за Интер.

Интер – Рома 2:1

Голмайстори:

1:0 Ернанес (15)
1:1 Нианголан (63)
2:1 Икарди (88)

Интер: Ханданович, Д’Амброзио, Ранокия, Видич, Жесус, Брозович (71-Ковачич), Гуарин (79-Шакири), Гнукори (86-Подолски), Ернанес, Паласио, Икарди
Треньор: Роберто Манчини

Рома: Де Санктис, Флоренци, Манолас, Холебес, Мбива, Пянич (78-Итурбе), Нианголан, Де Роси (89-Думбия), Тоти (52-Кейта), Ибарбо, Жервиньо
Треньор: Руди Гарсия

Милано, ст.: „Джузепе Меаца”
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Ханданович, Паласио, Брозович, Ранокия, Жесус, Гнукори (Интер); Мбива, Де Роси, Де Санктис (Рома)