Макет на статуята на Христо Стоичков бе представен днес на стадион "Българска армия".

Статуята ще бъде изработена от скулптора Костадин Ненов и ще бъде поставена пред сектор "А" на "Армията", като идеята е да бъде завършена и официално открита на 20 май, когато е грандиозният шоу-мач по случай 50-годишния юбилей на Стоичков и в София ще пристигнат някои от най-големите имена на световния футбол.

Статуята ще бъде около 2 метра и ще изобразява радостта на Стоичков след гола му от фаул във вратата на Германия при победата с 2:1 на четвъртфиналите на Мондиал 94. 


Христо Стоичков сам е избрал дизайна на статуята, като е имал определени изисквания, които са принудили автора да промени първоначалната визия.

"Визията е по една много популярна снимка след гола му във вратата на Германия. Там Стоичков гледа към небето, но неговото изискване беше главата да се насочи напред. Това промени цялата концепция и се наложи спешно да направя втори проект. Другото желание на Стоичков е статуята да е в реални размери. Ще опитаме компромисен вариант да бъде около 2 метра, защото по-малко е недопустимо. Отливката ще бъде от бронз. Времето за изработка е много кратко, но се надявам да бъдем готови до 20 май", каза скулпторът Костадин Ненов. 

Инициативата за статуята е на фенове на ЦСКА, които събират средства за изработването й, като срокът за набиране на необходимата сума е 30 април.