Тази вечер е един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер.

В народните обичаи могат да се открият различни традиции, но най-съществената е празничната трапеза, на която се събира цялото семейство. На нея трябва да има, 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой, които да са постни.

Най-възрастният член прикадява с тамян трапезата и всички присъстващи и прочита молитва, за да прогони демоните. В голяма част от семействата и домашните любимци са прикадявани, за техен ужас.

След приключване на вечерята, трапезата се оставя неприбрана, а в полунощ настъпва любимият момент на мнозина – раздаване на подаръци.

Но как празнуват българските футболисти и треньори Бъдни вечер и Нова година? Спазват ли традициите? Gol.bg се свърза с част от тях, за да даде отговор на този въпрос.

"Аз съм традиционалист и празниците ни минават както повелява нашата традиция", каза легендата на Литекс Витомир Вутов. "На Бъдни вечер сме при родителите на съпругата ми на постни ястия и греяна ракийка, а на Коледа при моите родители на малко по фриволни ястия и питиета, като разбира се се разменят и подаръци", добави бившият вратар, след което каза как ще посрещне и 2017 г.

"Модните тенденции и тази година няма да спазваме и ще посрещнем Новата година с приятели в ресторант в Ловеч, ще се запасим с арсенал от фойерверки и баница с късмети, в които задължително трябва да присъства освен здраве и нова година да ни донесе отново отбор в професионалния футбол...На всички от сърце пожелавам здраве през 2017 г. и само положителни емоции с любимата игра", добави още Вутов.

Защитникът на Левски Виктор Генов също ще посрещне празниците си със семейството, а треньорът на сензацията в Първа лига – Веселин Великов, на Коледа ще бъде при семейството на приятелката му Зорница Костова (баскетболиста), а на Нова година ще посети ски курорт. "На Бъдни вечер ще съм с брат ми и е сестра ми при родителите ни в Елена, на 25 декември ще заколим и прасенце", каза младият треньор.

И при Христо Йовов положението няма да е по-различно. "Спазваме всички традиции. Има нечетен брой ястия, някои от членовете на семейството спазват всички пости, други само на Бъдни вечер. Подаръците си разменяме след вечерята, защото децата нямат търпение и не могат да издържат до полунощ", каза легендата на Левски.

Треньорът на Верея Стара Загора Александър Томаш ще бъде със семейството, за да им обърна внимание. По същия начин ще е и наставникът на Монтана Атанас Джамбазки. "Ще съм си вкъщи със семейството. Приготвил съм много подаръци, спазваме всички традиции и ще си изкараме весело както всяка година", заяви спецът пред нашата медия.

Бившият треньор на Лудогорец и Левски Стойчо Стоев и роднините му не правят разлика и спазват всички коледни традиции. "Слагаме девет ястия на трапезата, кадим с тамян, има подаръци. Въобще – цари един коледен дух", каза той. Треньорът на ЦСКА 1948 Валентин Илиев, който е един от най-набожните хора в българския футбол заяви: "Спазваме всички традиции. Нечетен брой ястия, задължително слагаме икона със свещ, вечеряме и после има подаръци за който е заслужил (смее се)", каза доскорошният защитник.

Бранителят на Левски Сашо Александров разкри, че крият подаръците в багажника на колата, за да не ги намери детето. "Като си легне ги слагаме под елхата и на сутринта на Коледа ги намира. Иначе ще ги намери по-рано", каза той, а после добави, че в семейството му се пости и на масата се слагат 7 или 9 ястия.

Помощник треньорът на ЦСКА Киро Динчев ще изкара празниците в София със семейството си и с приятели, които също имат деца.
Капитанът на Ботев Лъчезар Балтанов на Бъдни вечер ще бъде в Пловдив, докато за Нова година ще се прибере в родния си дом в София.

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов в момента пък е далече от България, както той каза пред нашата медия, и ще празнува с близки до него хора. "Далече съм от България в момента. В чужбина съм в близки хора. Ще празнувам с тях и се надявам да си изкараме добре. Пожелавам си единствено да съм жив и здрав през новата година. Е, разбира се, и моят отбор Славия да върви". 

Бившият треньор на Локо Пловдив и Левски Илиан Илиев ще е във Варна в широка семейна обстановка с родителите си и тези на неговата съпруга. "Ще сме семейно във Варна у дома. С моите родители и тези на съпругата ми. Ще спазим традициите. Пожелавам си само здраве на мен и близките ми през новата година. Ще празнувам с най-близките хора". 

Треньорът на Локо Горна Оряховица Иван Колев също ще заложи на семейна обстановка. "Ще бъдем у дома в Банкя със семейството. Ще отбележим празниците в тесен семеен кръг. Пожелавам си много здраве на мен и близките хора през новата година". 

Мениджърът на Димитър Бербатов - Емил Данчев, още не е решил къде ще празнува Нова година, но пък за сметка на това знае какво ще прави на Коледа. "За Нова година е още рано, но на Бъдни вечер и Коледа ще бъда заедно с моето семейство като всеки един нормален човек. Ще празнуваме в тесен кръг у дома ни в София. Пожелавам си здраве за новата година и също така пожелавам на всички хора това, както и това, което си пожелаят, да се случи". 

Не всички обаче ще имат възможността да празнуват. Бившият защитник на Левски Илиян Стоянов, който от дълги години е в Япония заяви: "Няма да успея да празнувам. Имаме мачове до края на година. Работа, работа, работа", каза Коловати. Същото положението и с национала Страхил Попов, който играе в турския Касъмпаша. "За съжаление няма да имам време за празници много защото на 25 точно имам мач в Анталия, а предишния ден сме на лагер, така че и Бъдни вечер и Коледа изпускам, а пък на 28 имаме мач за купата на Турция и нямам никакво време. За Нова година обаче ще имаме 4,5 дни почивка и съм планирал да посрещна новата година в Париж", каза Страхил Попов.

Екипът на Gol.bg пожелава на всичките си читатели весели празници, любов и най-вече здраве!

Материал на Веселин Коларов и Калоян Ангелов.