Ювентус е на финал за Купата на Италия за първи път от 2004-та година насам. "Бианконерите" завършиха 2:2 с Милан след продължения, и след като бяха победили  с 2:1 в първия полуфинален двубой, игран в Милано, се класираха за последния мач от надпреварата за втория по важност трофей в Италия.

След края на редовните 90 минути "Старата госпожа" изоставаше с 1:2 – нещо, което се случваше за първи път през този сезон и за първи път на новия стадион. Алесандро Дел Пиеро беше дал предимство на своя отбор, но с попадения на Джамел Месба и Макси Лопес "росонерите" стигнаха до обрат.

В продълженията обаче великолепен гол на Мирко Вучинич отново даде преднина на домакините в общия резултат и те успяха да я задържат до самия край за радост на верните си привърженици, които не спряха да ги подкрепят.   



Наставникът на Ювентус Антонио Конте не можеше да разчита на контузените Андреа Бардзали и Алесандро Матри. В титулярния състав на "Старата госпожа" попаднаха вратарят Марко Сторари и капитанът Алесандро Дел Пиеро.

Мениджърът на "росонерите" Масимилиано Алегри трябваше да се справя без 11 играчи, които имаха травми. Атаката на италианския шампион се водеше от Златан Ибрахимович и Стефан Ел Шаарави.

В първите минути Милан беше по-агресивният от двата отбора, пресираше съперника си, но така и не се стигна до някаква по-сериозна опасност за "бианконерите" в самото начало.

Мачът се развиваше на изключително висока скорост, като и двата тима даваха всичко от себе си, обаче чистите голови положения през първите 20 минути от двубоя на практика липсваха.

В 21-вата минута Златан Ибрахимович създаде работа на Марко Сторари. Шведският нападател стреля хубаво, обаче 35-годишния страж на "бианконерите" спаси. При последвалия корнер Тиаго Силва можеше да открие резултата с глава, но ударът на бразилеца мина над напречната греда.

В 24-тата минута Мирко Вучинич от състава на "Старата госпожа" тества Марко Амелия. Вратарят на "росонерите" нямаше проблеми с шута на черногореца. Малко след това един изстрел на Кларънс Зеедорф можеше да изненада Сторари, след като топката рикошира. Кълбото в крайна сметка излезе в аут.

В 28-мата минута домакините поведоха. Страхотен пас на Андреа Пирло намери нахлулия в наказателното поле на Милан Щефан Лихтщайнер, който подаде към капитана на торинци Алесандро Дел Пиеро. 37-годишният легендарен играч не сбърка и даде предимство на своя отбор.

Няколко минути по-късно Вучинич и Симоне Пепе пропуснаха да удвоят преднината на Ювентус и по този начин да направят задачата на италианските шампиони изключително трудна. Втори гол за Ювентус щеше да означава, че тимът от Милано щеше да трябва да вкара три попадения, за да се класира на финала.

До края на полувремето Милан се опитваше да натиска, но безуспешно. Междувременно Вучинич и Дел Пиеро играеха много добре и създаваха много проблеми на отбраната в червено-черно. Капитанът показваше на по-младите си съотборници как трябва да се действа срещу класен състав като този на Масимилиано Алегри.

Малко след почивката "росонерите" се върнаха в мача. Филип Мексес центрира по великолепен начин към Джамел Месба, алжирецът се беше измъкнал от защитниците на "Старата госпожа" и отбеляза с глава първия си гол с екипа на седемкратните европейски шампиони.

Милан атакуваше в търсене на второ попадение. В 62-рата минута влезлият като резерва на мястото на Златан Ибрахимович Макси Лопес стреля точно, но Марко Сторари се справи с шута на аржентинеца.

В 65-тата минута пък само добрата намеса на Лихтщайнер попречи на Съли Мунтари да засече клъбото във вратата на Ювентус. На другия край на терена Дел Пиеро беше пробил отляво, пусна топката, но бранител на гостите я изби. След това пък Вучинич шутира неточно.

В 68-мата минута Мунтари все пак изпробва вниманието на Сторари, който улови без проблеми. Три минути по-късно Амелия трябваше да се справя с удар на влезлият като резерва Клаудио Маркизио.

В 81-вата минута Милан направи пълен обрат в срещата. Макси Лопес се измъкна от опеката на Джорджо Киелини на границата на наказателното поле на домакините и с чудесен изстрел не остави никакви шансове на Сторари.

В 86-тата минута влезлият като резерва на мястото на Алесандро Дел Пиеро Марко Бориело можеше да изравни, но в последния момент Амелия блокира удара на бившия нападател на "росонерите".

В третата минута от добавеното време Артуро Видал стреля с глава към вратата, пазена от Амелия, но прекалено слабо, за да затрудни стража на италианските шампиони.

До края на редовното време така и не паднаха повече голове, въпреки че и Вучинич изпробва късмета си от далечна дистанция, и така се стигна до продължения. Ювентус пък на практика допусна първата си загуба в редовните 90 минути през този сезон, при това на своя собствен стадион.

Още в първата минута от продълженията "бианконерите" можеха да изравнят. Силен шут на Мирко Вучинич беше избит с мъка от Амелия, но топката попадна у Клаудио Маркизио, който не успя да се разпише от удобна позиция. Малко по-късно и Бориело не съумя да вкара.

В 93-тата минута Емануеле Джакерини излезе очи в очи с Амелия, обаче вратарят на Милан запази хладнокръвие и не допусна да бъде преодолян. След това пък изстрел на Мартин Касерес от границата на пеналта на гостите беше блокиран.

В 96-тата минута Мирко Вучинич ознаменува страхотното си представяне днес с великолепно попадение. Черногорецът би невероятно силно и невероятно точно от далечно разстояние, а Амелия нямаше какво да направи. "Ювентус Стейдиъм" отново избухна.

До края на продълженията "росонерите" търсеха трети гол, който да ги класира на финал, но той така и не дойде. За първи път от сезон 2003/2004 насам Ювентус стигна до последния мач от турнира за Купата на Италия.

Ювентус – Милан 2:2 (след продължения)

1:0 Дел Пиеро 28
1:1 Месба 51
1:2 Макси Лопес 81
2:2 Вучинич 96

Ювентус:
Сторари, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер (Касерес – 90), Де Челие, Пирло, Видал, Джакерини, Пепе (Маркизио – 64), Дел Пиеро (Бориело – 74), Вучинич

Милан:
Амелия, Мексес, Тиаго Силва, Антонини, Месба, Мунтари, Емануелсон, Акуилани (Ночерино – 68), Зеедорф, Ел Шаарави (Индзаги – 78), Ибрахимович (Макси Лопес – 46)



Juventus 2.2 AC Milan : Vucinic Goal by Unpalis