Ювентус спечели дербито на преследвачите на лидера Рома, като разгроми Наполи с 3:0 у дома. Това доближи бианконерите на една точка от първенеца в класирането, който направи само 1:1 у дома срещу Сасуоло.

Успехът бе четвърти поред за шампионите в първенството, в който отбора не допуска гол. Още в 73-ата секунда Ювентус поведе. Фернандо Йоренте се разписа с удар отблизо, след подаване на Тевес. Повторенията обаче показаха, че испанеца е бил в засада, която страничния рефер не маркира.

Вратарят на Наполи Пепе Рейна направи няколко изключителни спасавяния, а Наполи също имаше добри положения за гол. В 74-ата минута Андреа Пирло изпълни специалитета си от пряк-свободен удар, за да прати топката в ъгъла за 2:0.

10 минути преди края Пол Погба вкара най-красивия гол в мача. Той стреля от воле и с помощтта на страничната греда прати топката в мрежата. Накрая Ювентус игра с 10 души, след като Анджело Огбона бе изгонен за втори жълт картон.



След изненадващото равенство на Рома срещу Сасуоло победата в дербито означаваше, че спечелилия ще е на 1 точка от лидера.

Ювентус спечели последните 3 мача в първенството без да допусне гол, а през седмицата направи 2:2 срещу Реал Мадрид. Треньорът Антонио Конте обаче имаше проблеми в отбрана. Липсваха Киелини и Касарес, които бяха контузени.

Юве се върна към 3-5-2, като Анджело Огбона стартира в защита заедно с Бардзали и Бонучи. В атака отново беше тандема Тевес и Йоренте.

Наполи победи през седмицата Олимпик Марсилия в Шампионската лига, а в първенството направи най-силния си старт в историята в първите 11 кръга.

Гонсало Игуаин водеше атаката, а зад гърба му бяха Кайехон, Хамшик и Инсине.

Началото беше взривно за Юве. Още в първата минута Пол Погба успя да нанесе удар, който Пепе Рейна с летящ плонж изби в корнер. След изпълнението на ъгловия удар, топката не бе изчистена добре от отбраната на Наполи и Тевес я върна в наказателното поле. Йоренте се пребори на далечната греда и я засече отблизо в мрежата за 1:0.

Повторенията обаче показаха, че испанеца е бил в положение на засада, макар и с много малко. Реферът обаче не видя това и голът бе зачетен. Той бе точно в 73-ата секунда на мача.

Ювентус продължи да атакува и да създава положения, а Наполи беше в пълен шок. Исла опита да центрира, но траекторията бе странна и замалко да изненада Рейна, който изби в корнер.

След това Рейна направи изключително спасяване с една ръка. Отбраната на Наполи проспа поредното центриране и Леонардо Бонучи от 3 метра засече топката с глава. Вратарят на гостите обаче спаси с невероятен рефлекс.

Наполи създаде първата си възможност чак в 22-ата минута. Лоренцо Инсине стреля, макар и не много силно, но Буфон улови. Това сякаш накара гостите да се посъвземат. Игуаин получи топката в наказателното поле, овладя и се обърна, но удара му мина покрай вратата.

Тевес опита късмета си от дистанция, но Рейна спаси, макар да не успя да улови топката, както се опита. След това Асамоа беше изведен отляво и стреля в близкия ъгъл, но не уцели вратата.

Наполи отвърна с прекрасен пробив на Инсине. Той нахлу в наказателното поле и макар да беше обграден от трима съперници, бутна топката с пета и си направи място за удар, който обаче мина покрай гредата.

След като Йоренте вече веднъж вкара на сънародника си Рейна, се опита да го стори отново в 38-ата минута. Този път нападателя на Юве стреля отлично с глава, но вратаря на Наполи с прекрасен рефлекс спаси.

Лоренцо Инсине беше най-активния в тима на Наполи. Отново той отправи прекрасен диагонален удар по въздуха, но топката профуча над вратата.

След паузата мачът остана равностоен. Инсине продължи да бъде най-добрия за гостите. Този път той стреля от фаул покрай стената, но Буфон изби в корнер.

Ювентус също не спря да търси втори гол. Много силен удар от дистанция на Видал беше само избит от Рейна, а Тевес не се справи добре с добавката и просто подаде топката в ръцете на вратаря.

Хамшик отправи първия си сериозен удар, като спря топката в наказателното поле и с десния крак я отправи към вратата, но не уцели.

Артуро Видал пропусна да реши всичко с втори гол. Чилиецът беше изведен отлично от Тевес сам срещу Рейна, но удара на Видал в близкия ъгъл уцели мрежата от външната страна.

Мачът бе решен от невероятното майсторство на Андреа Пирло от фаул. Ветеранът се разписа с директен шут от пряк-свободен удар, който мина над стената и се заби под сглобката на гредите - 2:0.

Наполи все пак опита да отвърне и Лоренцо Инсине проби впечатляващо отляво, след което стреля в близкия ъгъл много силно. Вратарят Буфон обаче с една ръка изби удара на съотборника си от националния тим на Италия.

Ювентус подпечата победата си с шедьовър на Пол Погба. Младият французин, който беше един от най-добрите в мача, получи топката от Видал пред наказателното поле, повдигна си я с едно докосване и от въздуха с мощен удар я прати в ъгъла. Топката се отклони в страничната греда и спря в мрежата за 3:0.

7 минути преди края Ювентус остана с 10 души. Анджело Огбона задържа с ръце в средата на терена Мертенс и получи втори жълт картон.

В края Наполи можеше поне да отбележи почетен гол. Добро центриране отляво стигна до непокрития Фернандес, но неговия удар беше слаб и Буфон спаси. Лоренцо Инсине също имаше шанс в добавеното време, но пак вратаря на Юве бе на ниво.

В крайна сметка Ювентус взе трите точки, а Наполи отново не успя да се разпише при гостуване в Торино.


ЮВЕНТУС - НАПОЛИ 3:0
1:0 Йоренте 2
2:0 Пирло 74
3:0 Погба 80

ЮВЕНТУС: Буфон, Бардзали, Бонучи, Огбона, Исла, Видал (85 Маркизио), Пирло, Погба, Асамоа, Тевес (84 Пелузо), Йоренте (88 Куалиарела)

НАПОЛИ: Рейна, Маджо, Фернандес, Албиол, Армеро, Инлер (79 Сапата), Бехрами, Кайехон (71 Мертенс), Хамшик, Инсине, Игуаин