Новият треньор на Ювентус Масимилиано Алегри има различен подход и стил на работа в сравнение с предшественика си Антонио Конте. Двамата обаче си приличат в едно отношение: за добро представяне в Шампионската лига са нужни качествени попълнения.

Тези дни Алегри се представи пред големите спортни всекидневници с обширно интервю. Това също беше революционна промяна, защото при Конте базата на Юве във Виново приличаше на Алкатрас, а мислите му бяха тайна, пазена по-строго пазена от рецептата на Кока-кола. Предстоящият сезон ще бъде един безкраен сблъсък между новото и старото, между вдовиците на Конте и приятелите на Алегри. Накрая, естествено, ще отсъди теренът. Различията между двамата обаче се набиват на очи.

И в интервюто, което вече споменахме, имаше интересни акценти. В продължителния си разговор с колегите от "Гадзета" и "Тутоспорт", Алегри не подмина нито една тема и дори се впусна в разсъждения относно тактиката. Но това, което впечатли, беше увереността, с която той говореше за Шампионската лига: "Аз винаги съм преодолявал груповата фаза (б.а. – стреличка по адрес на предшественика?) и веднъж стигнах до четвъртфиналите. Човек трябва да вярва в себе си, уверявам ви, че ще се представим добре".

Откъде идва този оптимизъм, не е ясно, но е сигурно, че подходът му към турнира е коренно различен от този на Конте. Алегри не изглежда притеснен от Шампионската лига, докато предшественикът му на моменти сякаш изпадаше в ужас от европейското предизвикателство. Плесницата в Мюнхен отпреди две години явно е оставила дълбоки белези в съзнанието на Конте. Старата госпожа излезе срещу онзи Байерн с голяма увереност (може би твърде голяма), че не отстъпва по нищо на баварците, а си тръгна, изпаднала в меланхолия, след като бе обезчестена на терена и се принуди да преразгледа амбициите си.

Явно именно тогава Антонио си е дал сметка колко голяма е разликата в класите и че козметичните мерки няма да свършат работа, а се налага сериозна пластична операция. А пластичната хирургия, както е известно, е удоволствие доста скъпо.

Оттогава разминаванията между клуба и специалиста станаха неизгладими. От една страна, Марота заявяваше: "Способни сме да играем с равни дори и с Реал (Мадрид)". От другата, Конте парираше: "Те построиха небостъргач, а ние още се мотаем с ведрото и кирката". Ето, в този смисъл Алегри е по-близо до ръководството, изказва се по-корпоративно, без да влагаме негативна нотка в това понятие: "На момчетата непрекъснато им повтарям: трябва да вярваме – казва новият треньор. – Четвъртфиналът не е непостижима мечта, а реалистична цел. А след това вече всичко може да се случи".

Алегри не пропусна да очертае пътя към постигането на тази цел: "Всеки трябва да даде нещо повече. Имаме футболисти, които могат да играят много по-добре – Погба, Видал, Коман, Маркизио, Йоренте, Асамоа – всички те не са достигнали тавана си. Ако всеки даде 10 или 20% повече, това ще се отрази благотворно на целия тим".

След математическото си прозрение обаче новият треньор уточни, че това може да се окаже недостатъчно.

"В дните до затварянето на пазара ще се опитаме да попълним състава си – продължи Алегри. – Ще видим какво може да се направи на трансферния фронт, но не си струва да купуваме, само за да отчитаме дейност. Имаме нужда от класни футболисти, благодарение на които отборът да направи качествен скок".

Чакайте, чакайте, ама това не го ли твърдеше и Конте?!

Серджо Станко, Goal.com