Ювентус се класира на финал за Купата на Италия, след като смаза с 3:0 Фиорентина насред стадион „Артемио Франки”.

По този начин „бианконерите” заличиха загубата с 1:2 в първата среща и продължават да мечтаят да требъл. „Старата госпожа” има 14 точки аванс пред Рома в Серия „А”, на 1/4-финал е в Шампионска лига, където съперник е Монако, а на финала за Купата ще играе срещу победителя от двойката Наполи – Лацио.

Във Флоренция възпитаниците на Масимилиано Алегри за пореден път затвърдиха чудесната си форма, въпреки че играха без Андреа Пирло, Пол Погба и Карлос Тевес.

”Виола” пък допусна първо поражение в последните си пет мача, като два техни гола срещу Юве – при 0:0 и 0:1, бяха отменени.


Мохамед Салах изведе домакините напред още в 4-ата минута, но голът беше не беше зачетен заради фаул в атака.
 
В 21-ата минута торинци поведоха. Маркизио открадна топка в центъра на терена, напредна и намери Матри в наказателното поле. Той подаде към Роберто Перейра, който му върна паса и нападателят препарира Нето – 1:0 за Юве! Малко след това Стураро можеше да удвои преднината на Юве, след като засече топката от въздуха, но твърде леко.

В следващата атака Матиас Фернандес навлезе опасно в наказателното поле, но Стураро успя да го блокира в последния момент. В 37-ата минута Хоакин засече центриране от фаул и с глава преодоля Сторари. И този гол обаче беше отменен, тъй като испанецът се намираше в положение на засада.

3 минути след това Алваро Мората отправи много опасен фалцов удар в далечния ъгъл, но топката профуча  на милиметри от страничната греда. Испанският национал претендира за рикошет и корнер, но исканията му не бяха уважени.

В 44-ата минута Юве нанесе втория си удар в мача. Мората беше изведен, преодоля Савич и стреля. Нето отрази шута му, топката обаче попадна в Перейра, който не сбърка и заличи двата гола на „виола” на чужд терен от първия мач – 2:0 за „старата госпожа”.

Малко след началото на второто полувреме Салах пробва отчаян далечен удар, високо над вратата. В следващите минути домакините се опитаха да упражнят на натиск и в 52-ата минута Марио Гомес беше близо до попадението, но не уцели вратата.

В 58-ата минута Перейра можеше да убие интригата, след като беше изведен по диагонала и стреля, но Нето изби в корнер. След неговото изпълнение вече нямаше какво да спаси „виола”. Леонардо Бонучи засече центрирането и с нисък удар от въздуха вкара за 3:0 за Ювентус!

20 минути преди края резултатът можеше да набъбне на 4:0, но Матри не се възползва пред открилата му се възможност. В 80-ата минута резервата Бубакар опита да изненада Сторари с далечен удар, но топката мина високо над вратата.

120 секунди преди края Мората получи много пресилен директен червен картон, но това не повлия на изхода на сблъсъка и  Юве напълно заслужено се класира на финал.

Фиорентина – Ювентус 0:3 (2:4 общ резултат)

Голмайстори:

0:1 Матри (21)
0:2 Перейра (44)
0:3 Бонучи (59)

Фиорентина: Нето, Басанта, Родригес (83-Томович), Савич, Акуилани, Алонсо, Валеро, Фернандес, Хоакин (66-Диаманти), Салах, Гомес (73-Бабакар)
Треньор: Винченцо Монтела

Ювентус: Сторари, Евра, Киелини, Бонучи, Падоин, Видал, Маркизио, Стураро, Перейра (82-Огбона), Мората, Матри (75-Коман)
Треньор: Масимилиано Алегри

Флоренция, ст.: „Артемио Франки”
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Фернандес, Родригес (Фиорентина); Стураро, Киелини, Маркизо (Ювентус)
Червен картон: Мората 88' (Ювентус)