31-ата шампионска титла (б. р. – без двете отнети) на Ювентус е факт! „Бианконерите” и математически си осигуриха скудетото, след като победиха с 1:0 като гост Сампдория.

През целия сезон възпитаниците на Масимилиано Алегри не оставиха и капка съмнение в превъзходството си над останалите отбори и съвсем заслужено ще финишират на първо място.

4 кръга преди края на Серия „А” „старата госпожа” е недостижима на върха и за втори път в богатата си история успя да спечели четири поредни златни медала. Първият е от 1931 до 1935 година, а със същото постижение може да се похвали и градският съперник Торино (от 1945 до 1949 г.).

С по 5 поредни титли са  Про Верчели (1908 до 1913 г.), който сега се състезава в Серия „Б”, както и Интер (2005-2010), но единият трофей на „нерадзурите” е по служебен път след скандала Калчополи.

По този начин Юве ще излезе в приповдигнато настроение в първия полуфинален мач в Шампионска лига срещу Реал (Мадрид), който е във вторник. Загубата пък може да се окаже пагубна за Сампдория в борбата за местата, даващи право на участие в Лига Европа.


Домакините можеха да поведат още в 4-ата минута, когато Педро Обианг стреля, но пропусна целта. Юве също атакуваше добре в началото и отговори с шут на Стураро 7 минути по-късно, но и той мина встрани от вратата.

В 17-ата минута Джамел Месба пропусна великолепна възможност. Той се озова на чиста позиция след страхотен извеждащ пас на Ето’о, но не успя да засече топката. Пред Фернандо Йоренте също се откри шанс, след като засече с глава, но прати топката твърде високо.

В 25-ата минута испанският национал отново шутира и пак нямаше късмет, а именно тези пропуски ще предопределят бъдещето му в Юве след края на сезона. 

Така се стигна до 32-ата минута, когато торинци откриха резултата. Лихтщайнер центрира отдясно към далечната греда. Там бяха Йоренте и Видал, като чилийският национал засече топката неспасяемо в далечния ъгъл – 1:0 за Юве.

При попадението обаче Сампдория беше с човек по-малко на терена, тъй като през това време десният защитник Лоренцо Де Силвестри получаваше лекарска помощ за груб фаул на Падоин.

Това вбеси тифозите на домакините, които до края на полувремето бурно освиркваха играчите на Масимилиано Алегри.

7 минути след началото на второто полувреме Де Силвестри засече с глава центриране от фаул, но прати топката в аут. След няколко секунди игра Ето’о се озова малко пред голлинията. Нападателят обаче беше с гръб към вратата, не успя да се завърти достатъчно бързо и кълбото беше избито от краката му.

В 58-ата минута Тевес отправи великолепен шут малко пред наказателното поле, но Вивиано плонжира и изби със сетни сили. После резервата Бергесио шутира отдалеч, но Буфон беше на мястото си и спаси.

Секунди по-късно аржентинецът отново излезе на чиста позиция. Той получи пас в наказателното поле отдясно на вратата и стреля мощно. Бонучи обаче се намеси решително и отклони топката в корнер, с което спаси чист гол.

В 68-ата минута Йоренте и Тевес направиха чудесна комбинация, при която голмайсторът на Ювентус отправи удар, но Вивиано парира. Минута по-късно вратарят на Сампдория отново трябваше да се намесва след шут на Маркизио и го направи сигурно.

Четвърт час преди края Дънкън, който секунди по-рано се появи на терена, отправи удар от сериозно разстояние, но Буфон показа, че следи играта и улови.

До края не падна нов гол и звездите на Юве си спретнаха мини парти на терена по случай скудетото.
 

Сампдория – Ювентус 0:1

Голмайстор:

0:1 Видал (32)

Сампдория: Вивиано, Де Силвестри, Силвестре, Романьоли, Месба (36-Реджини), Рицо (63Бергесио), Паломбо, Обианг (73-Дънкан), Сориано, Муриел, Ето’о
Треньор: Синиша Михайлович

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер, Бардзали, Бонучи, Падоин, Видал, Маркизио, Стураро, Перейра (74-Киелини), Тевес (72-Мората), Йоренте (79-Йоренте)
Треньор: Масимилиано Алегри

Генуа, ст.: „Луиджи Ферарис”
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Обианг, Де Силвестри, Сориано, Романьоли (Сампдория); Стураро (Ювентус)