Шампионът Ювентус записа рекордна шеста поредна победа над един от големите си съперници в Италия – Милан.

В мач от 13-ия кръг на Серия "А", "бианконерите" се наложиха с 1:0 у дома с гол на Пауло Дибала в средата на второто полувреме. Попадението на аржентинския национал беше изключително красива, а голяма заслуга за него имаха още Пол Погба и резервата Алекс Сандро.

Иначе двата отбора не предложиха футбол от най-високо ниво, като за всички 90 минути "росонерите" не отправиха нито един точен изстрел към вратата на легендата Джанлуиджи Буфон. 16-годишният страж на миланци Джанлуиджи Донарума пък отново се представи на висота и спаси няколко опасни удар, но нямаше какво да направи при шута на Дибала.

С успеха Юве измести Милан от 6-то място и вече има 21 точки, докато "червено-черните" се смъкнаха на 7-ма позиция с 20 т.


Юве се опита да наложи първоначален натиск и спечели фаул в близост до наказателното поле. Пауло Дибала стреля в стената, топката попадна в Ернанес, който овладя и шутира, но над напречната греда. Милан отговори в 5-ата минута с опасен изстрел на Юрай Куцка, който не намери целта. Десетина минути по-късно и Нианг отправи коварен удар, но отново покрай целта.

В следващите минути дербито беше скучновато и интересните монети липсваха, като в 21-ата Джакомо Бонавентура отправи анемичен шут по земя, който по никакъв начин не затрудни Джанлуиджи Буфон. Малко след това и Клаудио Маркизио пробва да изненада отдалеч Джанлуиджи Донарума, но младокът внимаваше и улови.

Мачът продължи да бъде скучен и до 35-ата минута най-интересният момент беше изстрел на Пол Погба, който прехвърли стадиона. 120 секунди след това Ернанес отново шутира над гредата. 5 минути преди края на полувремето дойде най-чистата възможност за гол, след като бразилският халф на Юве отправи силен удар, Бонавентура отклони с глава, но Донарума отново демонстрира таланта си и изби с една ръка.

На почивката треньорът на домакините Макс Алегри смени атакуващия халф Ернанес с централния защитник Леонардо Бонучи и Юве премина от схема 4-3-1-2 към 3-5-2. Това обаче не оказа положителен ефект върху представянето на "старата госпожа" и в 52-ата минута най-опасният футболист на Милан – Бонавентура, проби и стреля, но се получи рикошет и топката излезе в корнер.

След неговото положение Куцка се освободи във вратарското поле от Андреа Бардзали и засече с глава, но твърде неточно. Торинци отговориха с опасен шут на Алекс Сандро по диагонала, и той обаче не намери очертанията на вратата. След час игра Погба стреля мощно от почти 35 м и Донарума отново успя да избие с една ръка.

В 65-ата минута логичното се случи и Ювентус поведе! Тогава Погба с прекрасен пас по тъч линията намери Алекс Сандро, който с едно докосване подаде към Дибала на границата на вратарското поле. Аржентинският национал овладя на гърди и с плътен изстрел матира Донарума за 1:0!

Попадението даде крила на "бианконерите" и в следващите минути Дибала и Стефано Струраро имаха шансове да удвоят преднината на отбора си, но ги пропиляха. В 71-ата минута Черчи намери Куцка около точката за дузпата, халфът овладя, обърна се и отправи удар, но за късмет на Буфон, в аут.

До края не падна нов гол и Юве спечели дербито с 1:0.

Ювентус – Милан 1:0

Голмайстор:

1:0 Дибала (65)

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер, Бардзали, Киелини, Евра (20-Сандро), Погба, Маркизио, Стураро, Ернанес (46-Бонучи), Дибала (81-Мората), Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Милан: Донарума, Абате, Алекс, Романьоли, Антонели, Бонавентура, Монтоливо, Куцка (74-Луис Адриано), Черчи, Нианг (84-Хонда), Бака
Треньор: Синиша Михайлович

Торино, ст.: "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Паоло Мадзолени
Жълти картони: Стураро, Лихтщайнер (Ювентус); Куцка, Алекс (Милан)