Ювентус върви уверено към петата си поредна титла на Италия, а победата с 2:1 като гост на Фиорентина беше поредната и вероятно последна стъпка за “Старата госпожа”. Три кръга преди края на шампионата Юве има 85 точки, с 12 повече от втория Наполи. “Светло сините” обаче гостуват на Рома утре от 16,00 ч. и ако не победят, “Скудетото” ще си остане в Торино. 

Очакванията за тежко гостуване на Юве във Флоренция се оправдаха. Марио Манджукич бе извел гостите напред в резултата, но Никола Калинич изравни в 81-та минута. Две по-късно резервата Алваро Мората направи 2:1. Торинци получиха и малко помощ от съдията, който отмени чист гол на “виолетовите” и не даде дузпа за домакините в края на първата част. Той обаче се реваншира като даде лека дузпа за Фиорентина в края на мача, но Буфон спаси удара на Калинич от бялата точка. 

Фиорентина остава на петото място с 59 точки остана без шансове за третото място, даващо право на класиране в Шампионската лига. То в момента е притежание на Рома, като “вълците” имат 68 точки. 

Домакините изиграха много добро първо полувреме, след което за тяхно съжаление изоставаха в резултата. Още в 20-та минута гол на Федерико Бернардески беше отменен заради засада, а телевизионните повторения показваха, че такава няма. Минута по-късно младата надежда на “виолетовите” центрира остро отляво и след рикошет в крака на Бардзали Джиджи Буфон едвам успя да избие топката в ъглов удар. 

Така се стигна до 39-та минута, когато Юве поведе след прекрасно изработен гол. Кедира центрира в наказателното поле на домакините, Погба свали с глава към точката на дузпата, където Марио Манджукич хладнокръвно реализира с удар от въздуха с левия крак. 

Това беше десети гол за Манджукич от началото на сезона и 11-та асистенция на Погба в Серия А - повече от всеки друг играч в турнира. 

Бернардески продължаваше да тормози защитата на Юве и в 43-та минута пробва да изненада Буфон с прехвърлящ удар от 25 метра. Стражът на торинци обаче изби в ъглов удар. След последвалото изпълнение Маркос Алонсо стреля с глава покрай гредата. Испанецът обаче имаше претенции към съдиите и телевизионните повторения показаха какви са те. Даниеле Ругани изблъска откровено Алонсо, но реферите не счетоха за необходимо да отсъдят дузпа. 

След почивката Юве отново зае изчаквателната позиция и в 56-та минута можеше да реши всичко. Манджукич изведе Погба зад защитата на Фиорентина, но останал сам срещу вратаря на домакините, французинът стреля покрай гредата. 

“Виолетовите” не спираха да опитват да се върнат в мача и все пак го направиха в 81-та минута. Никола Калинич се оказа сам на границата на наказателното поле и с фалцов удар прати кълбото зад Буфон 1:1. 

Радостта на домакините обаче трая само две минути. След разбъркване в полето на Фиорентина Алваро Мората беше на точното място в точното време и с удар от 5 метра направи 2:1. 

Това обаче не бе всичко. Никола Калинич си изпроси дузпа в 89-та минута, когато се възползва от контакт с влезлия преди малко Куадрадо. Калинич застана зад топката, но Джанлуиджи Буфон спаси удара му. Вездесъщият вратар на Ювентус отрази и добавката на Бернардески, за да донесе победата на Ювентус. Миг по-късно Калинич удари и гредата след удар с глава.

Фиорентина - Юветнус 1:2 

0:1 Марио Манджукич 39’

1:1 Никола Калинич 81’

1:2 Алваро Мората 83'

Фиорентина: Татарушано, Томович, Родригес, Астори, Алонсон, Бадел (89 - Ронкалия), Валеро, Иличич (53 - Сарате), Бернардески, Тейо (62 - Мати Фернандес), Калинич

Ювентус: Буфон, Бардзали, Бонучи, Ругани, Лихтщайнер (88 - Куадрадо), Евра, Кедира, Лемина, Погба (84 - Асамоа), Манджукич, Дибала (70 - Мората)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/TumXwKxs8WU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>