Вицепрезидентът на италианския хегемон Ювентус – Павел Недвед, разказа за времето, когато игра в Серия "Б". "Бианконерите" бяха изхвърлени във втора дивизия през сезон 2006/07 заради скандала Калчополи, който взриви Апенините.

Вчера беше премиерата на документалния филм Juventus Story, който разказва 120-годишната история на клуба и на събитието чешката легенда беше помолен да се върне към 2006 г.

"Поглеждайки назад съм много щастлив, че се изправихме пред това предизвикателство. Спечелихме не само опит, но израснахме и като мъже. Беше страхотно, защото ни оцениха не само нашите фенове, но и тези на останалите отбори".

"Хората посочиха, че някои от съотборниците ми по това време бяха световни шампиони, които играха на стадионите в Серия "Б". Но ние играхме за Ювентус и всичко останало нямаше значение", каза Недвед, който е носител на Златната топка за 2003 г.

След тежкото наказание повечето звезди побързаха да напуснат "старата госпожа". Патрик Виера и Златан Ибрахимович преминаха в Интер, Фабио Канаваро и Емерсон в Реал Мадрид, Джанлука Дзамброта и Лилиан Тюрам в Барселона, а Адриан Муту във Фиорентина.

Верни на Юве обаче останаха младите тогава Джорджо Киелини, Клаудио Маркизио и Себастиан Джовинко, както и звездите Джанлуиджи Буфон, Павел Недвед, Мауро Каморанези, Давид Трезеге и Алесандро Дел Пиеро. Само месеци преди това пък италианците спечелиха световната титла с родината си.