Италианският хегемон Ювентус задълбочи кризата в Милан, след като спечели голямото дерби от 11-ия кръг на Серия "А" с 2:0!

В герой за шампионите се превърна критикуваният от началото на сезона Гонсало Игуаин. Той отбеляза и двата гола в напечения сблъсък на "Сан Сиро" с великолепни удари извън наказателното поле. По този начин аржентинският стрелец вече има 101 попадения в калчото с екипите на Наполи и Юве.

За първи път от началото на сезона пък "бианконерите" демонстрираха силна игра в защита и почти не позволиха опасности пред Джанлуиджи Буфон. Единствено в края на първото полувреме Никола Калинич беше изпуснат, но с върха на пръстите си, легендарният вратар отклони топката в гредата.

С успеха Юве се изравни на върха с Наполи с по 28 точки, но възпитаниците на Маурицио Сари утре са домакини на Сасуоло. Милан пък остава на 8-мо място с 16 т. и бъдещето на треньора Винченцо Монтела изглежда все по-неясно. Въпреки дадените 220 милиона евро за лятна селекция, "росонерите" се представят много слабо и до момента не успяха да стигнат и до точка срещу най-добрите отбори на Ботуша – Лацио (1:4), Сампдория (0:2), Рома (0:2) и Интер (2:3).


Треньорът на Милан Винченцо Монтела заложи на трима централни защитници в лицето на Кристиан Сапата, Алесио Романьоли и Рикардо Роригес. В предни позиции действаха Сусо, Хакан Чалханоглу и Никола Калинич, които трябваше да бъдат спирани от Джорджо Киелини и Даниеле Ругани. Макс Алегри изненадващо предпочете Квадво Асамоа пред Алекс Сандро, а за халфове се спря на Миралем Пянич и Сами Кедира, докато Блес Матюиди седна на пейката.

Милан стигна до фаул до тъча още в 3-ата минута и Рикардо Родригес пробва да изненада Джанлуиджи Буфон с директен удар, но легендата сигурно боксира. В следващите минути "росонерите" налагаха домакински натиск и разчитаха на висока преса, която затрудняваше Юве да изнася топката. При един такъв момент Никола Калинич се озова на чиста позиция, замахна да засече от воле с десния крак, но се размина с кълбото.

В 13-ата минута шампионите стигнаха до фаул на опасна позиция и зад топката застанаха Миралем Пянич и Пауло Дибала. Положението беше по-удобно за десния крак на босненския национал, той стреля, но се получи рикошет в стената. После торинци взеха превес и след малко повече от четвърт час игра Пауло Дибала отправи далечен удар, но в обсега на Джанлуиджи Донарума.


Така се стигна до 23-ата минута, когато Юве поведе. Дибала намери Гонсало Игуаин пред пеналта, аржентинският стрелец овладя с единия крак и без забавяне отправи мощен удар с другия, с който матира Донарума за 1:0! Милан можеше да изравни секунди по-късно, когато Фабио Борини пусна пас успоредно на голлинията, на Калинич не успя да засече.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/TSjXpzyWy8Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След попадението на Игуаин, домакините отново натиснаха и в самия край на полувремето не изравниха като по чудо. Калинич беше намерен на точката за дузпата, овладя и стреля мощно. С върха на пръстите си Буфон отклони кълбото в напречната греда, а след това Даниеле Ругани предотврати добавка на Хакан Чалханоглу.

След почивката Милан изцяло владееше инициативата, но за първи път през сезона Юве показа стабилна игра в защита и затваряше всички празни пространства. В 55-ата минута Сусо проби по аутлинията и пусна пас към вратарското поле, но Калинич отново се размина с топката.

В 64-ата минута обаче Игуаин удвои преднината на гостите. Квадво Асамоа направи страхотен пробив, пусна към Дибала, който прескочи и кълбото стигна до Ел Пипита. Той овладя и с премерен удар, точно до гредата не остави никакъв шанс на Донамура – 2:0 за Юве! В 77-ата минута воле от дистанция на Дибала затрудни вратарят на домакините, но той все пак улови.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hXdwWHpE2zs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Милан – Ювентус 0:2

Голмайстор: 0:1 Игуаин (23, 64)

Милан: Донарума, Родригес, Романьоли, Сапата, Борини, Билия (61-Антонели), Кеси, Абате (61-Локатели), Чалханоглу (77-Силва), Сусо, Калинич
Треньор: Винченцо Монтела

Ювентус: Буфон, Асамоа (71-Сандро), Киелини, Ругани, Лихтщайнер (65-Бардзали), Кедира (81-Матюиди), Пянич, Куадрадо, Манджукич, Дибала, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Кеси, Сапата (Милан)