Флорентино Перес каза, че ще е скандално, ако Кристияно Роналдо не спечели Златната топка. От Байерн биха казали същото, ако Франк Рибери не получи отличието. Този, който губи е Лео Меси, рекордьора със своите 4 поредни отличия, с които подобри постижението на Мишел Платини. Звездата на Барса изглежда е с най-малко шансове за успех, но истината е, че това е най-оспорваната Златна топка в последните години.

Довечера трофея ще бъде връчен на победителя на церемония в Цюрих. В последните години победителя се знаеше доста преди това. Сега е различно. Кристияно е големият фаворит и така трябва да бъде заради невероятната година, която направи, а не заради отличията.

Цялата фамилия на португалеца е в Цюрих, за да присъства на награждаването. За първи път на церемонията ще е и официалната телевизия на Реал Мадрид. Точно затова обаче може да има и изненада. С ФИФА никога не се знае.

До плейофите за Мондиал 2014 през есента всичко изглеждаше решено в полза на Франк Рибери. Достатъчно е само да се каже, че французина от Байерн спечели всичко, което можеше да се спечели за една година - титлата на Германия, Купата, Суперкупата на Германия, Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Рибери е в основата на новия дрийм тийм на създаден от Хайнкес и управляван от Гуардиола сега.

От октомври насам обаче някои неща се промениха. Меси изчезна, заради поредната контузия в тази, белязана от травми за него година. Кристияно излетя в облаците, а Блатер направи поредното си кошмарно изказване, като омаловажи Роналдо. След което португалеца обяви, че няма да отиде на награждаването за Златната топка.

Заканата обаче няма да бъде спазена. Но още по-важното събитие бе на 19-и ноември. Тогава ФИФА обяви, че гласуването, което трябваше да приключи на 15 ноември, се удължава с две седмици.

Но това не беше единственото смущаващо в решението. То беше обявено точно на почивката на мача Швеция - Португалия - бараж за участие на Мондиал 2014. Португалия спечели, а Кристияно заби хеттрик и общо 4 гола в двата мача. 

От ФИФА обявиха, че причината за удължаването е, че малко са гласували, но мнозина подозират друго, защото тези, които вече бяха гласували имаха възможност да променят избора си. Всичко това изглежда като помощ за Роналдо. Той вкара 66 гола през 2013 за клуба и страната си, но взе, както би казал Моуриньо, "зеру титули". 

Меси, въпреки контузиите, вкара 45 гола и спечели титлата на Испания и Суперкупата на страната. Той беше отличен през пролетта, до полуфинала на Шампионската лига с Байерн, но след това пострада от доста контузии.

Така или иначе не е ясно защо ФИФА, в епохата на Интернет, когато електронните гласове се преброяват за секунди, фиксира финална дата за гласуването през ноември. Още преди да приключат дори мачовете от турнирите под нейна егида. 

Златната топка отдавна не е онази, която връчваха само журналистите. Ако това беше така сега и важаха само гласовете на 209 журналисти, победителят щеше да е Рибери. За 209-те треньори и капитани на национални отбори, най-добрия е някой измежду Кристияно и Меси. 

Португалецът мечтае за трофея от 2008 г., когато го вдигна за първи и единствен път. От 2007 насам, трофея се превърна в битката на двама - Роналдо и Меси. Покрай тях се класираха Шави (три пъти), Иниеста (2 пъти), Торес, Кака и същия Рибери (по веднъж). Само през 2010 г. Кристияно не беше на подиума.

Телевизията на Реал има причина да е в Цюрих. От 1959 г. и Ди Стефано мадридчани не са печелили Златна топка, която да е изцяло тяхна (играча да е бил в Реал през цялата година). Останалите - Фиго, Роналдо, Канаваро и Кристияно играха до юни месец съответно в Барса, Интер, Ювентус и Юнайтед.

Кристияно или Рибери? Сега изглежда като въпроса за кокошката и яйцето. Само че на този ще има еднозначен отговор съвсем скоро. По точно - довечера.

Фабио Ликари "Гадзета дело спорт"