Когато прозвуча последният съдийски сигнал в реванша от полуфиналите на Шампионската лига в сряда, героят на вечерта падна на земята и легна по лице на тревата на „Сантяго Бернабеу“. Номер 14 от Реал Мадрид скоро бе „потопен“ от обезумели от радост съотборници, които искаха да празнуват с момчето, което разби сърцата на Байерн Мюнхен с два късни гола от пейката.

Телата на празнуващите за момент го скриха от поглед, но феновете знаеха кой е той. Скандирания „Хоселу, Хоселу“ огласяха огромния стадион. На 34 години и 42 дни играчът на Реал се превърна в най-възрастната резерва с два гола в мач от елиминациите на ШЛ. Гледката е странна за почитателите на Висшата лига, които помнят испанския нападател най-вече от неуспешните му периоди в Стоук Сити и Нюкасъл. Хоселу обаче заслужи своя кратък миг слава на най-голямата възможна сцена.

Когато влезе в 81-ата минута, Байерн водеше с 1:0 и общ резултат 3:2. Мюнхенският съперник изглеждаше стабилно и логиката подсказваше, че отборът на Карло Анчелоти се намира в големи проблеми. Но тогава съдбата и Хоселу се намесиха. Първо нападателят реагира най-бързо и се възползва от грешка на непоклатимия Нойер. След това отново той бе на точното място в правилното време, за да реализира центрирането на Рюдигер и да прати Реал на финала на Шампионската лига. Незабравимо!

„Мачовете се решават със сърцето, а такова на мен определено не ми липсва. Работих много дълги години, бях на различни места, минах през много хора, но съдбата явно беше запазила нещичко за мен. Тази вечер е невероятна, но това е Реал Мадрид, нали? Сега мислим за финала”, заяви неочакваният герой.

Той дебютира за Белия балет още през пролетта на 2011 г., когато се появява като резерва за последните няколко минути и дори успява да се разпише при победата с 8:1 над Алмерия (след асистенция на Кристиано Роналдо). През следващата кампания тогавашният треньор Жозе Моуриньо го пуска и в мача за Купата на краля срещу нискоразредния Понферадина, когато отново бележи. Скоро обаче е продаден на Хофенхайм и в продължение на цяло десетилетие обикаля из долните етажи на Бундеслигата, Висшата лига и Ла Лига. Провали се на Острова, но за сметка на това в Испания вкарва, при това често. Борейки се за оцеляване с Алавес, той завършва с двуцифрен брой попадения във всяка от трите си кампании на „Мендисороса“ – 11 през 2019/20, пак 11 през 2020/21 и 14 през 2021/22. Бе точен 16 пъти в 34 срещи за Еспаньол, който изпадна през 2023 г. В същото време обаче никога не е губил мадридската връзка. Близначката на неговата половинка е омъжена за десния бек Дани Карвахал, с когото бяха съотборници в дублиращия тим на Белия балет.

Известен е и случаят през 2012 г., когато е в Германия, но не иска да изпуска мач на бившия си тим. Той дори моли за линк в социалните мрежи, за да гледа Белия балет.

Представянето в Алавес и Еспаньол му спечели повиквателна в националния отбор. Дебютира през март 2023 г. в квалификация за Евро 2024 у дома срещу Норвегия. Случва се само два дни преди 33-ия му рожден ден! Така се превръща в най-възрастния дебютант за Испания след Ференц Пушкаш през 1961 г.

Закъснялата му кариера в националния отбор тръгва добре. Макар и дубльор на капитана Мората, Хоселу се разписва 5 пъти в 10 мача и носи победата с 2:1 над Италия в полуфинала за Лигата на нациите миналото лято. По същото време, разделил се с Карим Бензема, президентът Флорентино Перес търси нов нападател за Реал Мадрид и Хоселу се вписва в сметката само за 1,5 милиона евро под наем от Еспаньол.

За трансфера помага и фактът, че Хоселу често е демонстрирал класата си в мачове именно срещу Реал. Общо 8 пъти е наказвал Белия балет в 10 двубоя с екипите на Ла Коруня, Алавес и Еспаньол. Впечатляваща успеваемост, с която навярно може да се мери само момче на име Лионел Меси.

Не е тайна, че Анчелоти предпочиташе да подпише с Хари Кейн миналото лято, но хитрият италианец знаеше, че не трябва да се оплаква. Не се оплакваше и Хоселу, който трябваше да свикне с позицията на вечна резерва. Роля, която изигра перфектно. 9 гола в 32 мача не са кой знае какво, но звучат солидно, когато са вкарани само за 1493 минути. Някои от тях дори бяха важни – победно попадение срещу Реал Сосиедад, гол и асистенция срещу Жирона през есента и дубъл срещу Хетафе през февруари. Повечето са вкарани с глава или от близко разстояние, но всички се броят и му носят заслужен шампионски медал в Ла Лига.

До реванша с Байерн Хоселу имаше само 18 минути в пет мача от елиминациите на ШЛ. Ето защо превръщането му в герой е толкова неочаквано и изненадващо. Преди 2 години, когато Реал спечели финала в Париж срещу Ливърпул, Хоселу пътува за френската столица само като фен, а сега има ключова роля за достигането до „Уембли”.

Материал на "Атлетик"

Превод на "Тема спорт"