Ювентус продължава да чупи рекорди. Трите гола, които вкара срещу Рома за победата с 3:2 в супердербито на Серия А, бяха нередовни. Нещо, което малцина ще забравят скоро. Едва ли е имало друг отбор, който да спечели толкова важен мач с толкова много нередовни попадения.

Дербито с Рома ще бъде основна тема още доста време и трите гола на рефера Джанлука Роки ще бъдат конкуренция на гола на Туроне (б.р. от десетилетия една от най-спортните теми във футбола в Италия. През сезон 1980/81 рефера отменя гол на Туроне в ключов мач между Рома и Ювентус в битката за титлата).

Първата дузпа беше фундаменталната грешка. Майката на всички останали. Защото от там нататък Роки изгуби доверието на играчите. Онази дузпа я нямаше по две причини. Майкон удари топката с лакът извън наказателното поле и при това предпазвайки лицето си. Така че тук има двойна грешка.

Нямаше я и втората дузпа. Макар че контакта между Пянич и Погба беше само сантиметри извън наказателното поле. Но точно този момент показа, че Роки е загубил увереността си. Съдиите са инструктирани да свирят дузпа само когато са сигурни в това. А в случая сигнала на Роки дойде 25 секунди, след като топката вече беше изчистена.

Това забавяне допълнително изостри нервите у двата тима. И се стигна до хаос. И накрая решаващия гол. Видал е в засада точно пред Скорупски. 

За много време Роки беше един от най-добрите ни съдии. И точно затова бяхме много изненадани, когато в сряда той сбърка сериозно в мача Арсенал - Галатасарай от Шампионската лига. Той пропусна да даде очевиден червен картон на Фелипе Мело за фаул срещу Санчес. 

Питахме се дали това е просто пропуск или става въпрос за лоша форма на рефера. Новият шеф на съдиите Месина, нямаше съмнения когато му повери Юве - Рома. Но се оказа грешка.

Макар още да сме в 6-ия кръг, вече всички мислят че този сезон е фалшифициран. Сблъсъкът на двата най-силни клуба трябваше да е равностоен, а той бе решен от три грешни съдийски решения. 

Мъката на Тоти е, защото той никога не е имал възможността да се конкурира със силите от Севера на равни начала. Подобно чувство с течение на годините със сигурност изпитват и отбори като Фиорентина, Наполи и Лацио.

Такъв мач оставя следи и в бъдещето. Ювентус сега има аванс и самочувствие, а Рома ще е изпълнена с гняв и чувство на безсилие. Тоти може да е сигурен, че неговата Рома е силна. Ювентус се нуждаеше от нов рекорд, за да я победи. Рекорд, който никой не е виждал

Автор: Стефано Агрести, "Кориере дело спорт"