Кореспондент на Sport-express се видя с двукратния световен шампион, легендарния бразилски нападател и най-добрият играч в началото на новия век – Роналдо.

Срещата се състоя в бохемския хотел „Украйна“, където щастлив сервитьор разтребваше празните чаши от масата. Той никога не е обичал работата си до момента, в който научил, че може да получи автограф от Феномена.

Телевизионният екип, който седеше на малко разстояние, се усмихваше блажено. Бяха сякаш са в „Приказката за изгубеното време“, стояха като деца.

„Идва!“, извика някой. Сърцето ми се разхлопа.

Преди години нито един защитник не можеше да намери начин да спре Роналдо, докато италианецът Фабио Канаваро не „изобрети средството“. „Когато Роналдо тръгне, трябва да си затворите очите и да се молите“.

„Не случайно му викат Феномена“, казвал е за него бившият му съотборник в Реал и Бразилия Емерсон. „Играл съм и срещу Зидан. Но Роналдо е от друга планета“.

Иконата пристига и започва да пие кафе. Припомня си през 1998 година как е гостувал с Интер на Спартак Москва за Купата на УЕФА. „Беше ветровито и много студено“, спомня си той. „Според мен беше минус 20 градуса. Но въпреки ужасното състояние на тревата, и двата отбора показахме техничен футбол. Спартак е много добър тим“, каза още Роналдо, който в този мач вкара и двата гола за успеха на Интер с 2:1.

Отпивайки от кафето, той си припомня как си е купил шапка-ушанка от Червения площад. „Беше ми главната цел“, смее се той. „Още си я пазя в къщата в Мадрид“.

Беседата продължи 15 минути. Роналдо е скромен и дружелюбен човек. Той е от тази порода гении, които дори не осъзнават с какъв талант са надарени. Има хора, които ще се надуят и няма да могат да ходят, но не и той. Нито един път не се похвали със способностите си, за него те са нещо напълно нормално.

- Знаем за дружбата ви с Роберто Карлош...
- Ние сме много големи приятели. Веднъж, когато бяхме заедно в Реал, ми каза, че прекарва повече време с мен, отколкото с жена си (смее се).

- Заговорихме за жени. Какво бихте избрали – вечеря с красива рускиня или да гледате „Ел Класико“ Реал – Барселона?

Роналдо се обляга замечтано на стола си, но бързо намира изход от положение.

- Не, имам приятелка! За това ще избера футбола.

- В Русия има една дузина бразилци. Най-известният е Хълк. Защо Дунга не ги вика в националния?
- Хълк е футболист от високо ниво, но не се намира в най-добрата си форма. Дунга се опитва да намери нови комбинации за Бразилия. Сигурен съм, че Хълк ще получи своя шанс.

- Наистина ли обмисляте да се върнете във футбола?
- Знаете, че си купих американски клуб. Имам желание да играя в плейофите през есента. В същото време осъзнавам, че съм на 38 години и на тази възраст е много трудно да влезеш във форма. Работя всеки ден, но съм на нивото на аматьор. Очевидно трябва да отслабна. Нека видим как ще се стекат нещата.

- Кой е най-хубавият ви гол през живота?
- Даже не знам. Може би във вратата на Компостела с Барселона.

- Какво ви се случи на финала на световното първенство във Франция? Чувствали сте се зле и не е трябвало въобще да играете...
- Преди мача имах проблеми, но те бяха разрешени. Бях готов за мача, но за съжаление загубихме.

- Да поговорим за онова 1:7 от Германия...
- Какво мога да кажа – исторически двубой. Коментирах го за бразилска телевизия. Всичко стана толкова бързо...Можеше всичко да е различно, ако на терена бяха Тиаго Силва и Неймар.

- Изглежда, че Роналдо има всичко – слава, признание, пари. Искате ли още нещо от живота?
- Аз съм човек, който не обича да стои на едно място. Винаги си поставям нови цели. Сега те са свързани с футболния отбор в САЩ. И отнемат много време.

- Играете покер за забавление или за нещо друго?
- Единствено за удоволствие. След края на кариерата ми имах нужда от адреналин. И покерът се появи случайно в живота ми и съм щастлив.

- Каква е последната ви печалба?
- 42 000 долара.

- Някога ще ви видим ли треньор?
- О, не. Това е адска работа. Треньорите са подложени на постоянен натиск. Не трябва да гледаш само твоя отбор, но и съперника, да се гледат хиляди видеоклипове. Не съм в състояние за това.

Накрая Роналдо извади лист хартия и попита: Искаш ли да напиша идеалния си отбор?

„С тези, с които си играл заедно ли“, попитах аз. „Точно така“. Направи впечатление, че той много бързо написа вратаря и защитата и тогава започнаха проблемите. Държеше нервно химикалката, явно се страхуваше да не пропусне някого. Най-големи трудности срещна на левия фланг.

„Мога ли да направя изключение. Да сложа и някого, срещу когото съм играл“. И написа Меси. По това време аржентинецът е още в младите си години, а Роналдо в залеза на кариерата си и пред напускане на Реал.

„Сега Меси е кралят“, казва Роналдо. Но не, дами и господа. Меси е велик, но никога не може да се сравнява с Роналдо.

Александър Спива, Sport-express.ru