Преди две седмици Левски подписа двугодишен договор с френския нападател Оумар Диаби. Съвсем естествено, започнаха сравненията с него и бившия тъмнокож таран на тима Гара Дембеле. Според медиите в Словакия обаче двамата нямат общо – нито на маса, нито на футболния терен.

Оумар Диаби е роден през 1990 година. Започва в школата на Авирон, който е аматьорски тим в родината му Франция. Високият 1,88 см играч попада в полезрението на испанския Реал (Сосиедад), където преминава през 2008 година. Диаби се готви с втория тим и в крайна сметка не изиграва нито един мач за испанския отбор. Следва завръщане във Франция. Нападателят се присъединява за Шатору, но и там не записва участие в официален мач. През 2010/2011 новият нападател на Левски е част от френския Женетс Англе. Там записва и първите си официални срещи в мъжкия футбол. В 32 мача Диаби вкарва 5 гола. Година по-късно преминава в друг местен френски тим - Адже. За него тъмнокожият таран вкарва веднъж в 13 срещи.

През 2012 година Оумар е част от елитния словашки Кошице, в който прави запомняща се кариера. През 2014 година Диаби постига дубъл, след като тимът му печели Купата и Суперкупата на страната. За три сезона Диаби вкарва 13 гола в 67 двубоя. Това лято договорът му изтича и той получава оферта от Левски.

"Диаби е откритие на Ян Козак, нашият селекционер на представителния тим на Словакия. През 2012 година той е треньор на Кошице. Води Диаби в неговия тим. Оумар е типичен централен нападател. Динамичен е. Физически е здрав като бик. Защо е вкарал малко за Кошице? Защото много пропуска. Трябва да подобри завършващия удар, за да бележи по-често. Освен това е склонен към травми. Често е контузен, макар и не чак толкова сериозно. В Кошице имаше добри мачове, но и много слаби. Не е нищо особено", заявиха от словашкия сайт aktualne.sk пред TV7.

От спортното издание profutbal.sk обясниха, че Диаби не пие като Гара Дембеле.

"О, не! Оумар е чудесно момче. Той е професионалист и никога не се забърква в скандали. Иначе не е много добър. Във въздуха се справя, при единоборствата също, обича да играе с гръб към вратата на противниковия отбор. Често си навлича гнева на съотборниците си, защото играе без ентсиазъм. Рядко вкарва, защото е слаб в завършващата фаза. Не може да играе един на един. Все пак изигра не лоши мачове за Кошице, но бързо караше хората да забравят добрите му изяви с последвалите много слаби. Дано в Левски се справи много по-добре", обясниха от profutbal.sk за TV7.

Феновете на Кошице пък си спомнят и една комична ситуация. През 2014 година се появява информация, че тъмнокож французин на име Оумар Диаби е бил арестуван, тъй като е бил част от ислямистката терористична организация Ал-Кайда, която преди години бе ръководена от Осама бин Ладен. В последствие се оказва, че става въпрос за друг французин с име Оумар Диаби.

БЛИЦ с Оумар Диаби:

Любим национален отбор - Сенегал
Любим клубен отбор - Реал (Мадрид)
Любим играч - Дидие Дрогба
Любимо четиво - Marca
Любим филм - "Зелената миля"
Любима музика - Крис Браун
Любима храна - Африкански ориз с говеждо месо
Любима напитка - Кока кола
Хоби - Плейстейшън и покер
Други любими спортове - Тенис
Страна, която искаш да посетиш – Мексико

Филип Зуберски, TV7