Красивата приказка, в която живее "Астана", продължава. В клуба сякаш сънуват прекрасен сън, и най-хубавото е, че не се събуждат. В момента "Астана" пише историята, след като не се задоволи само с влизането си в групите на Шампионската лига.

Точката, спечелена срещу "Галатасарай", е само най-малкото, защото при повече късмет тимът можеше и да победи. Главният "виновник" за този успех обаче безспорно е Станимир Стоилов. Българският треньор доказа, че дори и с по-скромен отбор и по-малко възможности в този турнир може да се печелят точки.

Едва ли някой е вярвал, че "Астана" ще надвие клуб с многократно по-голям бюджет и ресурси, а и в пъти по-сериозно име като "Галатасарай". Само че Стоилов го направи. Ако другите клубове имат пари и име, то "Астана" има Стоилов.

Какво обаче не достигна на отбора да спечели срещу "Галатасарай"? Определено на отбора му се отрази липсата на всякакъв международен опит. През тази година "Астана" за първи път участва в групите на Шампионска лига и изглежда, че само еуфорията не е достатъчна.

Въпреки прекрасните условия и играта, която демонстрира тимът, младостта на клуба е много важен фактор. Не бива да се забравя, че "Астана" беше създаден преди 6 години, а за толкова малко време няма как да се натрупа сериозен международен опит. Затова равенството с "Галатасарай" трябва да бъде приемано като грандиозен успех, а не като голямо разочарование, че не са спечелени трите точки.

Мнозина сигурно забравят, че "Астана" вкуси европейски футбол за първи път едва преди година. Шведският АИК беше отстранен, но след това класата на "Виляреал" си каза думата и отборът отпадна. Сега срещу "Галатасарай" се видя огромното израстване, което има "Астана" в това отношение. Вече отборът се справя далеч по-добре срещу силни съперници.

Ако освен липсата на опит има друга причина, поради която "Астана" не спечели, това безспорно е вратарят. Ненад Ерич, който е на 33 години, няма много богат опит на международната сцена. Той бързо се наложи като най-добрия вратар в "Астана", имаше и много добри моменти в предишните мачове.

Срещу "Галатасарай" обаче беше ужасяващ и двата гола могат да тежат на съвестта му. Начинът, по който бе преодолян при първото попадение, безспорно беше елементарен.

Независимо от всички тези фактори "Галатасарай" не бива да бъде подценяван. Турският гигант минава през трудни времена, но въпреки това си остава един най-стабилните клубове на Балканите. Футболистите на "Галатасарай" са от много висока класа и са играли в реномирани клубове. И въпреки всичко "Астана" на моменти надигра категорично турците, като те трябва да са по-доволни от точката, която спечелиха в Казахстан.

Сергей Глебов, Eurosport.ru