Шведска маса, шведска тройка… какво повече като преживяване за родните национали от днешната им визита в Стокхолм. С оглед на представянето им от юни насам, а и преди това, то напълно се припокрива с масите и тройките. В последните четири мача допуснахме във всеки от тях по три и повече попадения. 

И ако за отминалото вече гостуване на Франция живеехме със спомена за 17 ноември 1993 година и таяхме някакви надежди, колкото и илюзорни да се оказаха те, то съперничеството ни с Швеция е на другата крайност. Побеждавали сме ги само веднъж като гост и спокойно може да заключим, че те са един от най-големите ни кошмари. От въпросния успех от 1967 г. не само че не успяваме да вземем точка, но и не сме им вкарали гол. А онова 0:4 в мача за третото място в САЩ през 1994-а сякаш казва всичко за съперничеството ни с тре кронур.

Така че спокойно може да заключим, че сблъсъкът ни с шведската стомана винаги е бил катастрофален - 0:5 при последното ни класиране на голям форум Евро 2004. Но всичко това е в миналото.
Надеждата е, че в момента и шведите подобно на нас са в процес на обновление, на лутане и намиране на себе си. Така че поне на теория можем да се надяваме, че момчетата на Петър Хубчев няма да запишат нова черна страница в съперничеството ни с Швеция и че най-накрая ще сложим край на мъките в Скандинавия. Но какво ще покаже практиката, ще видим днес на терена.

Началото на визитата на Франция бе отлично и поне малко разтуптя сърцата ни. Накара ни да мечтаем, но и бързо бяхме приземени. Общо взето, нищо ново под слънцето, което край Северния полюс грее още по-малко и слабо.

Селекционерът Петър Хубчев няма възможност за кой знае колко промени по отношение на изпълнителите. С оглед на съперника и това, което ни предстои, се очаква на върха на атаката да е Андрей Гълъбинов. Нападателят на Новара има нужната физика да се бори със здравите централни защитници на съперника. 

Въпреки грешката на Пиргов за третия гол на Франция едва ли точно сега е моментът за промяна в двойката с Александър Александров, но все пак не е изключено титуляр да е и Чорбаджийски. С оглед появата на Гълъбинов Ивелин Попов се очаква да мине зад него, а Марселиньо да действа по лявото крило. С такъв ход по отношение на бразилеца Ивайло Петев изненада Португалия. По десния фланг ще е Михаил Александров, а Георги Миланов ще остане на пейката. В средата на терена без алтернатива е Светослав Дяков, а до него почти сигурно отново ще е любимецът на Хубчев Георги Костадинов. Малко е вероятно до халфа на Лудогорец да видим например Симеон Славчев.

А това, което новият треньор със сигурност иска да види и го натърти неколкократно след загубата в Париж, е по-голямо желание, което видял само у 5-6 човека от титулярите на „Стад дьо Франс“. Макар че е малко странно и срамно да говорим за желание и мотивация, когато играеш за България. Така че днес наистина трябва да надскочим боя си, за да глътнем от шведската горчивка. 

Селекционерът на съперника Яне Андерсон заяви, че е недоволен от големия брой пропуснати положения в Люксембург, но едва ли ще направи кой знае какви промени в състава за домакинството на нашите. Доста критики за представянето си отнесе нападателят Джон Гуидети, което накара бившите национали Андерс Свенсон и Ким Челстрьом да агитират пред местните медии за неговото изваждане от състава.

Първият е на мнение, че трябва да стартира Ола Тойвонен, докато Челстрьом "издигна кандидатурата" на Кристофер Ниман. Промените в състава на Швеция може и да са принудителни, тъй като двама играчи се оплакаха от контузии след визитата в Люксембург. Става въпрос за левия бек Мартин Олсон (Норич) и халфа Албин Екдал (Хамбургер). Като цяло шведите са с доста различен състав след провала на Евро 2016, но трябва да се отбележи, че същите тези играчи, които ще гледаме днес (Линдельоф, Аугустинсон, Хилемарк, Гуидети и др.), само преди година стигнаха финал на европейското първенство за младежи до 21 години (загубен от Португалия с дузпи).

Росен Ангелов, "Тема спорт"