Най-важен е не резултатът, а правилният футбол! Тази позиция се застъпва от малък брой елитни футболни треньори начело с Пеп Гуардиола, който подчерта дебело тези дни, че по-скоро ще напусне Манчестър Сити, отколкото да промени стила си. Имаме един такъв и тук, в България - треньора на Лудогорец Георги Дерменджиев.

Иначе повечето водещи специалисти в треньорския бранш разчитат на предварително изградена стратегия за всеки конкретен мач. Според съответния съперник и силните му и слабите страни. И изобщо не се притесняват да наредят и 10 полеви играчи пред наказателното си поле, стига да виждат такава нужда и да смятат, че това е верният път към постигането на възможно най-добрия резултат.

Точно по този начин подходи и новакът във Висшата лига Мидълзбро в съботното си гостуване на Арсенал, което завърши сензационно 0:0. Мениджърът Айтор Каранка, бивш помощник на Жозе Моуриньо в Реал М, стигна до логичния извод, че няма как да се надиграва с многомилионните звезди на Топчиите, а единственият начин да успее срещу тях е да се опита да ги излъже. И 
Каранка направи точно това, излъга Арсенал

Играчите на Мидълзбро се окопаха дълбоко в защита и не даваха и метър свободно пространство на Алексис Санчес, Йозил и компания. Да, владееха топката в има-няма 25% от игровото време, но пък контрите им бяха толкова свирепи, че в крайна сметка съжаляваха, че са изпуснали Арсенал! Същият този Арсенал, който дни по-рано помете с 6:0 Лудогорец.

"Да, владеехме топката в 75% от времето, но можехме да загубим, това е модерният футбол - обобщи откровено мениджърът на Топчиите Арсен Венгер, а след това уточни, че все пак ще полее 67-ия си рожден ден. - В такива дни винаги си в позиция да почерпиш. Ако спечелиш, значи си го заслужил, а ако не спечелиш, просто имаш нужда от питие!"

На практика Венгер си каза в прав текст, че ще се напие от мъка заради 0:0 с Мидълзбро. Но тук, естествено, възниква въпросът как така не се напи от мъка и срещу Лудогорец? Особено при положение че българският шампион имаше 57% владеене на топката на "Емирейтс" и блесна с 90% точност на паса. Отговорът е много прост и се свежда до думата "план". Разликата е много тънка. С план правиш 0:0, без план падаш с 0:6. Доказа го нагледно (не)правилният футбол на Георги Дерменджиев.

Дългогодишният помощник-треньор на Литекс, който впоследствие сам се обяви за "треньор №1 на Балканите", реши да се надиграва с Арсенал на собствения му стадион. И естествено, сбърка жестоко. Защото звездите на Топчиите, оценени на близо 500 млн. евро, само това и чакаха. За тях просто не може да има по-добро развитие на нещата от това съперникът доброволно да оголва непрекъснато защитата си и да се опитва да напада със 7-8 човека. Тогава за бързите като вятър нападатели на отбора не представляваше никаква трудност да излизат двама на двама срещу Моци и Паломино и да вкарват както си поискат. 

Вкарваха, защото Дерменджиев им го позволи! Това е голям майтап - да пуснеш Арсенал на собствения си стадион да играе на контратака. Ами, разбира се, че ще те разпори. Арсенал не е нито Монтана, нито Локомотив ГО и не е възможно да успееш с добре познатия подход от българското първенство, където всички "зелени" се хвърлят в атака и последствия няма. Но ако го направиш в Европа, падаш с 0:6, а след това се хвалиш, че не си бил толкова зле, понеже си владял топката.

Какво от това? Във футбола най-важен продължава да бъде резултатът, за по-голямо владеене на топката не се дават допълнителни точки. Владеенето на топката просто е един компонент от играта, наложен пред широката публика някъде към 2003 г. от фирмите за спортна статистика. Елемент, който в никакъв случай не е решаващ и никога няма да бъде.

Примери по темата под път и над път. Атлетико М стигна 2 пъти за 3 г. финал в Шампионската лига с (не)правилен футбол със здрава защита и контри, Борусия Д триумфира с две титли на Германия (2011 и 2012 г.) под ръководството на Юрген Клоп също на контри. Лестър стана шампион в Англия миналия сезон по подобен начин - със здрава защита и светкавичните контри на Варди и Махрез. Даже Ювентус действа по сходен начин в европейските си мачове и гледа да излъже съперника, вместо да го надиграва. А ние тук продължаваме да си мислим, че това е крайно неправилно. Да, ама не!

"7 дни спорт"