Отминаващата 2016 година за пореден път беше триумфална за Ювентус в Италия. "Бианконерите" спечелиха пета поредна титла в Серия "А", а отделно грабнаха и Купата на страната.

Основните конкуренти на "старата госпожа" – Рома и Наполи, отново не успяха да отнемат господството й, по всичко личи, че през май торинци ще триумфират и с шесто поредно скудето, с което ще пренапишат историята на футбола. Но на какво се дължи тоталната доминация на Юве и през 2016 г?

Борбата между Юве и Наполи

Стартът на миналия сезон беше кошмарен за "черно-белите". В началото му отборът беше по-близо до изпадащите, отколкото до 1-то място. После обаче възпитаниците на Макс Алегри набраха скорост и направиха невероятна серия от 15 поредни победи, която приключи на 20 февруари при гостуването на Болоня – 0:0. По този начин грандът от Торино пропусна отлична възможност да изравни рекорда на Интер (17), но това не му попречи да се окичи със златото.

Преломният момент пък беше в дербито с Наполи, което се игра седмица по-рано от споменатия мач. Сблъсъкът на "Ювентус Стейдиъм" отиваше към 0:0, но в 90-ата минута Симоне Дзадза, който в момента е под наем в Уест Хям, донесе победата за домакините. Този гол на нападателя спокойно може да се нарече шампионски, защото с него хегемонът за първи път от началото на сезона оглави класирането и не изпуснаха водачеството до края. За титлата обаче много помогна и Милан, който направи 1:1 при гостуването си на Наполи, когато Юве се спъна в Болоня. В противен случай южняците щяха отново да излязат на 1-ва позиция, което можеше да преобърне развоя на кампанията.

Разочарованията

Този сезон се оказа поредният разочароващ за миланските колоси. Интер, който през есента дълго време беше на върха, изведнъж попадна в черна дупка и след серия от слаби резултати финишира на 4-то място, но се завърна в Европа. За Милан положението беше по-тежко, защото остана едва на 7-ма позиция. Приятната изненада пък определено беше Сасуоло, който финишира точно пред "росонерите" и за първи път в историята си се класира за Лига Европа, където отпадна в груповата фаза.

При българското участие Палермо и Ивайло Чочев едва се спасиха от изпадане със силен финален щурм, докато Фрозиноне и Александър Тонев нямаха този късмет и след една година в елита скромният отбор се върна в Серия "Б". Българският национал обаче остана в групата на майсторите, защото премина в новака Кротоне през летния трансферен прозорец.

Тотална доминация

Точно лятото предложи много емоции и до голяма степен предупредели и бъдещия шампион. Ювентус започна да действа като Байерн Мюнхен в Германия и купи звездите на основните си конкуренти. Освобождаващата клауза на Миралем Пянич от Рома беше активирана и босненецът нахлузи "черно-белия" екип. Далеч по шумен обаче беше трансферът на Гонсало Игуаин. След като наниза 36 гола през изминалия сезон и подобри рекорда на Гунар Нордал от 1950 година, стрелецът беше пожелан от Юве. В Наполи бяха категорични, че преминаването на Ел Пипита при "старата госпожа" граничи с невъзможното. Никой не очакваше торинци да платят освобождаващата му клауза от 90 милиона евро, но за всеобща изненада Юве, който до този момент имаше репутация на "стиснат" клуб, го направи.

Аржентинецът мина тайни прегледи в Мадрид и след като всичко беше официално оповестено, започнаха скандалите. Президентът на Наполи Аурели де Лаурентис не спираше да хули Игуаин за решението му, а тифозите останаха меко казано бесни. Те проявиха огромна оригиналност за омразата към бившия си идол и създадоха тоалетна хартия с неговия лик, горяха тениски и чучела на стрелеца, а пицария в Неапол заложи на "игра на съдбата". От заведението обещаха, че ще дават Маргарита срещу само едно евро при травма на нападателя. Това обаче по никакъв начин не трогна Игуаин, който в момента е водещият голмайстор на Юве, докато на "Сан Паоло" така и не успяха да му намерят качествен заместник и липсата на изявен голаджия определено се усеща.

"Черно-белите" тифози пък ликуваха след трансферите на Пянич и Игуаин, но малко след това Пол Погба напусна в посока Манчестър Юнайтед. Той беше продаден за рекордните 105 милиона евро, но въпреки това Джузепе Марота не успя да му намери заместник. Това обаче не попречи на Юве да доминира и през новия сезон.

Милан се съвзема

"Бианконерите" за пореден път са зимен шампион с четири точки и мач по-малко от Рома. Разочарованията обаче бяха загубите от Интер (1:2) и Милан (0:1). За капак преди няколко дни "росонерите" спряха Юве от втори пореден требъл в Италия, след като на финала за Суперкупата се наложиха след изпълнение на дузпи в Доха. Именно възраждането на "червено-черните" е най-голямата новина през есента на Апенините. Винченцо Монтела пое отбора и успя да го научи да играе прагматичен футбол, който носи точки. За капак Милан вече не е абонат на Юве, а в началото на 2017 г. клубът официално ще попадне в ръцете на китайски собственици и бляскавата ера на Силбиво Берлускони ще приключи.

При Интер обаче положението не е толкова цветущо. Още през лятото Роберто Манчини си тръгна след скандал с ръководството на клуба, а на негово място дойде Франк де Бур. Холандецът претърпя пълен крах на "Джузепе Меаца" и си тръгна скоропостижно. Неговият заместник Стефано Пиоли успя да стабилизира "нерадзурите", но изоставането от 1-то място вече е голямо.

Едва ли през този сезон някой ще успее да спре Юве към нова титла, но пробуждането на Милан и Интер дава надежди на тифозите им, че следващия сезон разликата в класите с торинци ще бъде заличена или поне скъсена. Разбира се, всичко зависи от летните селекции, както и от още много фактори, но времето ще покаже. До тогава ни остава да стоим и да гледаме настоящия сезон. Все пак да не забравяме, че чудесата са възможни и някой може да спре "старата госпожа"...

Пабло Веселинов, специално за Gol.bg