Годината се оказа повече от вълнуваща за Бундеслигата, участниците в първенството и феновете на елитните германски клубове по цял свят. Байерн Мюнхен спечели рекордна четвърта поредна титла и завърши сезон 2015/16 с едва 17 получени гола (рекорд) в шампионата, но ерата "Пеп Гуардиола" приключи. Каталунският специалист се разплака като малко дете след последния си мач начело на отбора и трябваше да бъде утешаван от своите футболисти - гледка, която разчувства дори онези, които мразят баварския колос.

Гуардиола беше заменен от Карло Анчелоти, под чието ръководство тимът направи най-силния старт в цялата си история след първите осем изиграни мача във всички турнири, но последвалият срив постави въпроса дали италианецът е бил най-удачният наследник на Пеп. Излезлият от затвора през февруари Ули Хьонес беше преизбран за президент в края на ноември и със себе си донесе бойния баварски дух.

Байерн се стегна и завърши годината с много силна серия от шест поредни победи, една от които беше срещу душманите от Атлетико Мадрид в Шампионската лига. В последния мач за годината шампионите скриха топката на сензацията РазенБалшпорт Лайпциг и спечелиха дербито на полусезона с 3:0, като двата отбора бяха с равен брой точки преди срещата. Така за шеста поредна година (рекорд) Байерн ще зимува на върха. В 18 от 21 случая баварците са печелили и сребърната салатиера през пролетта.

Снайперистът на Байерн Роберт Левандовски завърши сезон 2015/16 с 30 гола, ставайки първия футболист от 1977 година насам с подобно постижение. След гола срещу Атлетико през декември полякът призна, че със съпругата си Анна чакат своето първо дете. Роберт вече е вторият най-добър чуждестранен реализатор в историята на първенството, отстъпвайки само на перуанеца Клаудио Писаро.

На двата полюса беше настроението в лагера на големия конкурент на Байерн през последните години Борусия Дортмунд, който завърши миналия сезон със 78 точки (третият най-добър показател в историята на клуба). Актив, който при нормални обстоятелства би стигнал спокойно за титла в Бундеслигата, но не и в конкуренцията на днешния отбор на баварците.

През новия сезон "жълто-черните" започнаха лесно да губят точки и ще зимуват на срамната за тях шеста позиция, на цели 12 пункта зад мюнхенци. Тяхната утешителна награда е, че завършиха 2016 година без нито едно поражение у дома във всички турнири, а голмайсторът на есента Пиер-Емерик Обамеянг стана първият футболист в историята на Бундеслигата, който вкарва поне по 16 гола в първите 15 кръга на два поредни сезона.

По оста Мюнхен-Дортмунд беше доста интересно през лятото, защото след дълги години на напрежение и размяна на "любезности", изпълнителните директори Карл-Хайнц Румениге и Ханс-Йоахим Вацке стопиха ледовете и дори бяха щракнати заедно на кафе и работен обяд. След над 8 години в Дортмунд Матс Хумелс се завърна в Байерн, а "Блудния син" Марио Гьотце си тръгна от стадион "Алианц Арена" и три години след бягството си отново облече екипа на Борусия. "Лулата на мира" беше изпушена докрай от трансфера на стабилния работяга Себастиан Роде, пуснат от Румениге в Дортмунд.

Въпреки тежката загуба от Байерн с 0:3 през декември РБ Лайпциг е безспорният хит на настоящия сезон. Абсолютният дебютант в Бундеслигата ще зимува само на три пункта зад шампионите, а работата на Ралф Хазенхютъл накара дори Ули Хьонес да намекне, че един ден австриецът може да акостира в Мюнхен, но не за гостуване... Лайпциг постигна най-дългата победна серия (8 мача) през есента и заслужи уважението на големите.

Няма как да не отбележим свършеното от 29-годишния треньор Юлиан Нагелсман, който спаси Хофенхайм от изпадане през пролетта. "Милионерите" завършиха есенния полусезон без нито едно поражение (6 победи и 10 равенства). От петте водещи първенства в Европа само Хофе и Реал Мадрид не записаха шампионатно поражение през кампанията.

За първи път в историята на Бундеслигата цели 7 клуба уволниха своите треньори преди 16-ия кръг. Това се случи през настоящия сезон, когато Борусия Мьонхенгладбах натири Андре Шуберт и го замени с Дитер Хекинг. Куриозното е, че последният е представен в трети пореден клуб за нов наставник на една и съща дата - 22-и декември...

Бундеслигата изпраща още една успешна година, защото това е първенството с най-пълните стадиони в Европа, където безспорен лидер е Борусия Дортмунд, а Байерн Мюнхен е редовен участник в Топ 5 и отстъпва на рурци само заради по-малкия капацитет на „Алианц Арена”. Шалке и Хамбургер не се намират в най-цветущото си състояние откъм желани резултати, но това са други два германски клуба с вярна публика, големи стадиони и място в Топ 10 на Стария континент по този показател през този сезон.

През пролетта бившият отбор на Краси Балъков Щутгарт изпадна от елита, само девет сезона след като спечели титлата. Така за първи път от 1977 година швабите трябваше да играят във Втора Бундеслига. Тяхното завръщане в Бундеслигата обаче изглежда въпрос на месеци, особено след като отборът се подсили с доскорошния нападател на Байерн Джулиан Грийн.

Друми Георгиев, Gol.bg