В играта на карти белот почти винаги се стремиш да вземеш и последната ръка, защото тя носи допълнителни 10 точки. И именно това много често се оказва решаващо дали ще спечелиш раздаването или не.

Дали ще успееш да прибавиш „последното 10“ в актива си - така до голяма степен процедират и българските футболисти, които се надяват да направят трансфер в чужбина или у нас. Изчакват удобния момент, за да надцакат и да приберат и последната ръка.

Онази по-тлъста сума или по-именития отбор. В повечето случаи успяват, а в други от толкова чакане накрая клубовете, които са ги искали в даден период, вече не са чак толкова жадни. Разглеждаме какво се случва с четирима такива родни играчи, които чакат своето „последно 10“.

Димитър БЕРБАТОВ (35 г.)

Последният официален мач на гения на българския футбол в момента - Димитър Бербатов, бе на 31 май миналата година. Тогава той се появи като резерва за ПАОК (б.а. - в 79-ата минута) в плейофа за ШЛ с Панатинайкос в Солун, завършил щастливо за тима му - 1:1. Всички в ПАОК се надяваха, че класирането за квалификациите за Шампионската лига ще убеди Бербо да остане, но уви. Нападателят напусна с амбицията да си намери нов пристан. Така седем месеца по-късно Митко все още е на изходна позиция за трансфер, но такъв няма. Заговори за авантюри в Австралия, Индия, завръщане на Острова… Агентът му Емил Данчев сподели пред BBC, че Бербатов е готов за още една година на високо ниво във Висшата лига. Все по-голяма обаче става вероятността Бербо да окачи бутонките, а фактът, че наскоро бе на треньорски стаж в Манчестър Юнайтед заедно със своя добър приятел Александър Томаш, ни навежда именно на тази мисъл.

Иван БАНДАЛОВСКИ (30 г.)

В средата на юли миналата година стана ясно, че десният бек Иван Бандаловски напуска Партизан. Бившият национал не влизаше вече в плановете на гробарите и логично двете страни си стиснаха ръцете. Бандата изкара на „ЮНА“ година и половина, като записа 67 мача и вкара 1 гол. Подобно на Бербатов той все още е без отбор в очакване на по-добрата оферта, а в неговия случай и по-голямото възнаграждение. В началото на настоящия сезон бранителят бе в плановете на Люпко Петрович за Левски, чийто юноша е, но до трансфер така и не се стигна. Като бивш капитан на ЦСКА логично се заговори и за завръщането му на „Армията“. Да, такова реално се случи, той се върна, но като зрител. На няколко пъти се появиха негови снимки из социалните мрежи с фенове на червените в сектор Г. В момента реално Бандаловски е без оферта, макар че Първа лига на България винаги е вариант пред него. Въпросът е дали това го задоволява, или смята, че тази топка му е прекалено ниска.

Николай БОДУРОВ (30 г.)

На 1 септември миналата година Николай Бодуров напусна Фулъм. Договорът на защитника с англичаните бе прекратен по взаимно съгласие. Той премина на Острова през август 2014-а от Литекс, като подписа за 3 години. Контракт, който не успя да изпълни докрай. В началото започна добре и играеше редовно за Фулъм, но постепенно загуби титулярното си място и преди 11 месеца се озова под наем в датския Мидтиланд. С него той игра в Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед, като си вкара автогол на „Олд Трафорд“. Постепенно Бодуров загуби и мястото си в националния отбор. В средата на декември изкара проби в АПОЕЛ Никозия на Живко Миланов и бе пред договор, но в последния момент нещата се провалиха. Оказа се, че Бодуров искал веднага да подпише, кипърците го чакали още веднъж през януари… а времето минава и играчът е все така без отбор.

Атанас КУРДОВ (28 г.)

От голям талант до голямо разочарование. Пътят му започна почти като на Бербатов - с престой навън в Леверкузен, но приликите спират само дотук. 28-годишният пловдивчани така и не намери точния пристан. У нас премина през Ботев Пд, Локо Пд, Славия, излезе за един сезон отново навън - в Астана на Мъри Стоилов (25 мача, 6 гола), за да се завърне на „Герена“. Юношата на сините бе амбициран да докаже, че мястото му е точно в Левски, но уви, и тук не сполучи - само 8 мача без отбелязано попадение. През ноември 2015-а прекрати договора си със сините и от тогава… нула, нищо. През пролетта на 2016-а поддържаше форма със Славия, а в началото на този сезон се заговори, че ще подсили… третодивизионния Велбъжд Кюстендил. На „Осогово“ той изигра няколко мача, вкарал е един-два гола и си е тръгнал. Курдов със сигурност се е убедил в народната мъдрост, че който хвърчи високо, пада ниско.

Материал на "Тема Спорт"