Статистиките му са смайващи. Могат да се наредят до тези на Меси и Роналдо, и да седят до тях съвсем на място. 561 мача. 423 гола. Плюс още 40-50 попадения в лигите от щатското първенство между 1990-а и 1993-а с Феровиарио и Вашку да Гама, по пътя към бразилската Серия А. Колко са те точно? Дори самият им автор ще свие рамене в отговор. Кой ти ги брои... освен Пеле и Ромарио, които с тях имат над 1000, по собствените им изчисления.

Марио Жардел Алмейда Рибейро е голов терминатор, който пропусна шанса да се нареди до безсмъртните в играта. Е, остава идол на торсидата на Гремио завинаги... взе Копа Либертадорес. Е, спечели с Галатасарай и Суперкупата на Европа. Е, донесе и последната засега титла на Спортинг в Португалия, играейки редом до младия и къдрав Кристиано Роналдо... Е, видя и България, хареса кухнята ни - а това видимо се отрази и на фигурата му, но не му допадна студа във Варна през зимата и си тръгна.

Е, опита и от бялото, а то му показа тъмната страна (цитат от класиците "Ъпсурт") - по собствените му думи точно запознанството с кокаина е провалило кариерата му. Това е историята на един нападател, който рано никога не спря да флиртува с гола, но и изкушенията на живота. Типичен бразилец. Днес отново е в новините в родината му, защото Върховният съд прие искането за отстраняването му като депутат. Бе избран през 2014-а с над 41 000 гласа от партията на Социалдемократите.

Но през 2015-а започна разследване срещу Жардел и още 10 политици, че управляват "кухи" фирми, назначават фиктивни служители, злоупотребяват с власт, участвали са в корупционни дейности. Марио бе обвинен и, че е използвал служебен автомобил за трафик на наркотици. На 22 декември 2016-а решението за свалянето на мандата и имунитета му бе потвърдено и Жардел вероятно ще стигне дори до съд. Преди 43 години той се ражда във Форталеза и още на 15 е хванал окото на скаутите на местните отбори. След 18 месеца във Феровиарио си го взима Вашку да Гама, един от грандовете на бразилския футбол. Но е трудно да се наложи като титуляр - играе 50 мача и вкарва 26 гола, за да стигне до твърдо място в атаката чак през 1994-а.

Месеци по-късно Луиш Фелипе Сколари го привлича в Гремио под наем за 1 година, за да увеличи мощта на атаката на клуба към Копа Либертадорес, която предстои. Фелипао променя тактиката на отбора така, че да я настрои към младежа, в когото вижда голова машина. Струва си. Копа Либертадорес е спечелена, след това идва и суперкупата на континента, а на финала на Междуконтиненталната купа непобедимият в този момент Аякс бие Гремио с голям късмет и след дузпи.

След три титли на Кампеонато Кариока с Вашку, сега вдига и две на Кампеонато Гаучо с новия си отбор, но тази на Бразилия му се изплъзва. Но статистиката е убийствена - в 73 мача за Гремио нанизва 67 гола.През 1996-а Порто плаща 6 милиона долара, за да го постави на върха на атаката си. В синьо и бяло Жардел съвсем разгръща таланта си. За четири години печели три титли на Португалия, а головото му постижение би накарало Меси и Роналдо да завиждат: 166 гола в 169 мача.

Вкарва по много на всички, като през 1999-а е и голмайстор №1 на света, а три пъти е №1 по попадения в Европа (взима само 2 "Златни обувки", защото системата с коефициенти веднъж облагодетелства Кевин Филипс от Съндърланд заради по-високата котировка на английската лига). През 2000-а Порто се изкуши от парите на Галатасарай и продава нападателя за около 26 милиона долара. В Турция настава еуфория, звездата е чакан като божество, което ще превърна Чим-бом в световна сила. В първите си 4 мача в Истанбул Жардел нанизва 10 гола.

Той е на върха на славата, а последните две попадения от тази серия влизат във вратата на Реал Мадрид в мача за Суперкупата през лятото на 2000-а. В онзи августовски ден светът чака да види Луиш Фиго, привлечен скандално и сензационно от Барселона, в първия му официален мач в бяло. Но в Монте Карло блести Жардел, който забива победно 15 минути преди края и Галатасарай бие с 3:2. Сезонът минава под знака на бразилският нападател - той не прощава на вратарите в Турция и Европа. Вкарва 34 гола в 43 мача и отново е реализатор №1 на континента. Турците се готвят за атака на трофея в Шампионската лига през лятото на 2001-ва, но...

Проблеми зад кулисите с ръководството на клуба, с адаптацията към живота в Истанбул и от личен характер, са прокопали пропаст между Галатасарай и звездата му. Необяснимо е как при всичко, което е изживял извън терена за 12 месеца в Турция Марио, вкарва тези 34 гола и реално няма слаб мач. На 26 години той е един от най-силните нападатели в света, има 200 гола в европейския футбол и е искан от всеки гранд на континента.

Спортинг го връща в Португалия за 11 милиона евро, за да се бори с Бенфика и Порто. Още в първия му сезон печели дубъл, а според думите на самия Жардел - най-добрият футбол в кариерата му са именно годините в Порто и Спортинг. Вкарва 69 пъти в 62 мача! Засича се с изгряващата мегазвезда Кристиано Роналдо, преди да го вземе Манчестър Юнайтед. Спираме да си поемем дъх и да пресметнем - на 29 години, на колкото е, когато през 2003-а напуска Спортинг, този бронзов на цвят нападател с физика на бик и инстинкт на акула има 360 гола в кариерата си!

Нататък всичко е падане надолу по склона на славата и успехите. Бързо, през глава и болезнено. В следващите 8 години играе футбол, но... записва общо 62 попадения. Къде ли не го отвежда съдбата, но напускането на Португалия е най-голямата грешка, която допуска. След славните дни в Спортинг обикаля четири континента - играе в Европа, Южна Америка, Австралия и Азия. Носи екипа на 15 различни отбора. Само в Крисиума се задържа повече от 6 месеца и играе 26 двубоя (с 6 гола).

Появи се в България през 2010-а, посрещнат с цветя и надежди от феновете на Черно море. Но фланелката му бе тесничка, на 36 години вече бе доста наедрял. Изигра 8 мача, вкара един гол, поигра плажен футбол и се оплака, че времето през зимата било твърде студено. Това е неговата версия пред бразилските медии защо се разделя с отбора от Варна. През 2008-а даде голямо интервю в Австралия, докато играеше за Нюкасъл Джетс. В него обясни, че в последните години е посегнал към кокаина, което е променило изцяло формата и отношението му. "Това провали кариерата ми, имах още 4-5 силни години в краката си, но главата и тялото не слушаха", призна в интервюто.

Причините: Депресия? Лоша компания? Твърде много пари и сладък живот? Много са, според самия Марио. Първото му голямо разочарование идва от факта, че така и не успява да убеди треньорите на Бразилия, че заслужава фланелката на селесао. Изиграва едва 10 мача, а в няколко периода от 90-те и първото десетилетие на новия век е най-силният голмайстор на планетата. Неговите 55 гола в първия му сезон в Спортинг са чудо на чудесата за такъв отбор. Не говорим за Барселона или Реал зад гърба ти, каквито имат днес Роналдо и Меси.

Отказът на Сколари, с когото са изключително близки, да го вземе на Мондиал 2002, направо го съсипва. В онзи момент няма по-добър голмайстор като статистики в европейските лиги, но Фелипао разчита на Роналдо, Ривалдо и Роналдиньо в атака. Жардел не е дори "план В". Моментът съвпада с друга голяма травма - раздялата със съпругата му Карен. През онази есен на 2002-ра прави най-голямата си футболна грешка, след като Спортинг отказва 10 милиона евро от Барселона за играча като "твърде ниска оферта". Марио изчезва в Бразилия и казва, че никога повече няма да играе за клуба от Лисабон или изобщо в Португалия.

Падението започва след няколко месеца, когато все пак е договорен в Болтън, където е пълен провал. Натежал, отказващ да учи език и да се адаптира към "паралелния свят", който е Висшата лига, Жардел бързо си събира багажа. Анкона, Алавес, Нюелс олд Бойс, Анортозис и... Бейра Мар (а бе се зарекъл да не стъпва в Португалия) са други отбори от маршрута на междуконтиненталния футболен стопаджия между 2003-а и 2011-а.

През 2012-а Гремио го почете с отпечатък от ръката и крака му на плоча на славата край новия си стадион. За заслуги, за головете при спечелването на онези купи от 1995-96 г. Отпечатък на славата не остави край Морската градина във Варна, но поне една страничка в световната футболна история и статистика му се полага. Направи достатъчно за да я напълни с текст и числа, преди лични проблеми и наркотиците да я затворят.

Материал на SportigLife