Реал Мадрид ще посрещне още един голям финал пред себе си в ролята на най-успешният клуб в историята на КЕШ/Шампионска лига. Мадридският гранд има 11 трофея в своята витрина, но са изправя пред безпрецедентната задача да бие Ювентус днес. Откакто турнирът е в сегашния си формат от 1992 г. нито един отбор не е успял да защити титлата си от предходния сезон. Точно четири тима имаха шанса да го направят във финален двубой, но купата неизменно отиваше а ръцете на съперника. Какво точно се случи тогава?

Милан 1993/94

Милан излезе непобеден от своята група и елиминира Монако в първия елиминационен сблъсък, за да стигне до финала през сезон 1993/94. В Атина "росонерите" ги чакаше Барселона, но играчите на Фабио Капело изнесоха истински шедьовър. Милан влезе в мача осакатен от контузии и наказания отбор и бе аутсайдер срещу могъщите каталунци. Дори и без Марко ван Бастен Милан доминираше. Даниеле Масаро вкара два пъти още преди почивката за разгрома с 4:0 над водения от Йохан Крой "Дрийм тийм".

Къде се объркаха нещата:

Милан се класира за 3 пореден финал в Шампиомската лига след успеха си в Атина. Оцеляха в групата, въпреки отнетите две точки заради инцидент с феновете. "Росонерите" се справиха с Бенфика и ПСЖ на елиминацията, за да срещнат Аякс във Виена. Битката бе равностойна преди Патрик Клуйверт да донесе триумфа за амстердамци с гол в 85-та минута.

Аякс 1994/95

Провалът на Милан да защити трофея си означаваше, че Аякс ще се опита да го направи. Холандците бяха неудържими в груповата фаза, където бяха с 4 победи и 2 равенства, включително и с два успеха над бъдещия си съперник на финала от Милано. Психологическото предимство помогна на отбора на Луис ван Гаал да вземе първа европейска клубна титла от 70-те години

Къде се объркаха нещата:

Аякс агонизиращо близо до втори пореден успех на следващата година, след като доминираше в своята група и отстрани Борусия Дортмунд и Панатинайкос преди финала срещу Ювентус. Реванели даде аванс на "бианконерите", но Яри Литманен вдъхна надежди с изравнителен гол за 1:1. Двата тима не успяха да се победят в продълженията и се стигна до дузпи, където пропуските ма Давидс и Силой пратиха трофея към Торино.

Ювентус 1995/96

Ювентус спечели втората си европейска клубна титла с дузпите срещу Аякс и това дойде след успехи със самочувствие в групата, лекция срещу Реел Мадрид на четвъртфиналите и успех над френския Нант на полуфиналите.

Къде се объркаха нещата:

За трета поредна година шампионът мажеше да защити короната си. но Ювентус сподели съдбата на Милан и Аякс. "Старата госпожа" преодоля Розенборг на четвъртфиналите, преди да унищожи Аякс на полуфиналите. На финала се изправи срещу Борусия Дортмунд и Карл-Хайнц Ридле на практика реши всичко с двата си гола преди почивката. Алесандро Дел Пиеро върна надеждите след почивката, но резервата Ларс Рикен с първото си докосване в мача донесе единствената досега победа (3:1) за Дортмунд на финал в турнира.

Манчестър Юнайтед 2007/08

Юнайтед спечели английския финал през сезон 2007/06, след като излъга Челси с дузпи. Кристиано Роналдо откри резултата, но Франк Лампард и изравни още преди почивката. Двата тима завършиха 1:1 и в продълженията. за да стигнат до наказателни удари. За "сините" бе трудно да оцелеят след червения картон на Дидие Дрогба, но имаха шанс да спечелят трофея след пропуска от бялата точка на Роналдо. Капитанът Джон Тери обаче се подхлъзна в решителния момент и така "червените дяволи" триумфираха с 6:5.

Къде се объркаха нещата:

Финалът през сезон 2008/09 бе ш Рим и Юнайтед също не успя да защити трофея си ш италианската столица. "Червените дяволи" имаха проблеми в групата, но преодоляха Интер, Порто и Арсенал за място на финала. За нещастие на пътя ма на Сър Алекс и неговия тим бе невероятната Барселона. Пеп Гуардиола имаше на разположение атакуващото трио Анри – Ето’о – Меси. Камерунецът откри още след 10 минути игра, а Меси затвори мача с глава в 70-та минута.

Материал на Foxsport.com, превод на в-к "Меридиан мач"