Трансферният прозорец официално затвори снощи. И това лято станахме свидетели на най-скъпата сделка в историята на футбола, след като ПСЖ плати на Барселона освобождаващата клауза на Неймaр от 222 милиона евро и отмъкна бразилската перла на каталунците. На "Камп Ноу" още таят надежди, че могат да вземат Фелипе Коутиньо от Ливърпул, защото в Испания прозорецът е до 2 септември. Но кои са най-значимите трансфери това лято? Ето ги и тях:

Дани Алвеш

От Ювентус в ПСЖ

Бразилският ветеран изкара едва една година в Торино, но беше с основна заслуга за дубъла на Ювентус на Апенините и класирането на финал в Шампионска лига, загубен безславно с 1:4 от Реал Мадрид. Точно скандал на почивката в Кардиф е една от лансираните версии за раздялата между двете страни. "Бианконерите" пуснаха звездата без пари и, когато всички очакваха той отново да се събере с Пеп Гуардиола, този път в Манчестър Сити, Дани Алвеш подписа с ПСЖ.

Уейн Руни

От Манчестър Юнайтед в Евертън

Въпреки, че през по-голямата част от миналия сезон беше в миманса, нападателят се превърна в голмайстор №1 на всички времена за "червените дяволи", изпреварвайки легендата сър Боби Чарлтън. Руни очаквано напусна "Олд Трафорд" след 13 години и се завърна в родния си Евертън. "През цялото време криех, че спя с пижама на Евертън", каза блудният син на "карамелите", след като се завърна на "Гудисън Парк". Там Руни започна втория си престой зашеметяващо – донесе успеха с 1:0 над Стоук Сити и се разписа при равенството 1:1 с Манчестър Сити на "Етихад".

Паулиньо

От Гуанджоу Евъргранде в Барселона

След двугодишна авантюра в Китай, бразилският национал отново се завърна в Европа. При това не къде да е, а в Барселона. Преди 10 години Паулиньо носеше екипа на литовския шампион Вилньос и едва ли си е представял, че съдбата ще му отреди подобно развитие на кариерата. Феновете на каталунците приеха 40-милионният трансфер на нож, но на "Камп Ноу" са убедени, че 29-годишната кариока ще им свърши повече от полезна работа. Предстои да видим.

Леонардо Бонучи

От Ювентус в Милан

Това е друга важна фигура, която напусна италианския хегемон. Причината отново е същата – скандал, но конкретно с треньора Макс Алегри, с когото се сдърпаха още през зимата. "Имахме много дискусии, а аз винаги казвам, каквото мисля. Мнозина мислят, че отношенията ни се развалиха след мача с Палермо, но всъщност това беше последната капка", разкри Бонучи. Юве можеше да му вземе много повече пари от Челси или Манчестър Сити от платените от Милан 40 милиона евро. Но се съобрази с желанието на защитника да го остави в Италия заради малкия му син, който миналото лято претърпя две мозъчни операции.

Хамес Родриге

От Реал в Байерн

След Мондиал 2014 Реал Мадрид купи колумбийския национал за 75 милиона евро. Хамес обеща да стане звезда на "Бернабеу", но само през първия сезон игра прилично. След това беше въпрос на време да си тръгне. В момента той е с двугодишен наем в Байерн срещу 13 млн. евро и отпкупна клауза за още 40 млн. евро.

Алваро Мората

От Реал в Челси

Втори отличен футболист, който напусна Реал, защото играеше второстепенна роля при "белите". Възпитаникът на "кралете" за втори път не беше оценен подобаващо в родния си дом и този път напусна с постоянен трансфер. Челси плати 65 милиона евро за правата му, а Мората започна отлично престоя си във Висшата лига, след като наниза два гола в първите си три мача и даде две асистенции.

Ромелу Лукаку

От Евертън в Манчестър Юнайтед

"За мен Лукаку и Мората са на едно и също ниво", заяви Антонио Конте. Не е тайна, че белгийският стрелец беше приоритетната му цел, но той избра Манчестър Юнайтед, вместо да се завърне на "Стамфорд Бридж". "Червените дяволи" броиха 85 милиона евро за правата му, сумата може да нарасне значително с различни бонуси. А те ще станат факт – Лукаку прониза вратата на Реал Мадрид за Суперкупата на Европа и вече има три гола от три мача във Висшата лига.

Осман Дембеле

От Борусия Дортмунд в Барселона

Футболист с едва един сезона на най-високо ниво, но това не попречи на Барселона да плати 105 милиона евро за правата му. Талантът на Дембеле е неоспорим, а преди година отказа да премине на "Камп Ноу". "Но рано или късно ще играя там", закани се французинът. И след продажбата на Неймар, той спази обещанието си и Барса се надява да плати още 40 млн. евро на Дортмунд като бонуси – това ще означава, че Дембеле се справя отлично.

Килиан Мбапе

От Монако в ПСЖ

Френската сензация премина в Париж под наем. Но следващото лято Монако ще получи внушителните 180 млн. евро за правата му, което ще превърне Мбапе във втория най-скъп футболист в историята си. Зад гърба си 18-годишният талант има много крехък опит, но въпреки това половин Европа се бори за подписа му. ПСЖ пък се превърна в безспорния крал на прозореца. От "Парк Де Пренс" сътвориха най-впечатляващите трансфери.

Неймар

От Барселона в ПСЖ

Няма смисъл да обявяваме кой е №1! 222 милиона евро за футболист? Кой би повярвал на това едва преди няколко години? Неймар не само счупи рекорда, но и обърна самата идея какво може да се случи на трансферния пазар. "Обиждам се, когато хората казват, че съм избрал ПСЖ за пари", обяви звездата на официалното си представяне. Целта му е да бъде най-добрият. А до Лео Меси това е невъзможно дори за най-добрите.

Веселин Коларов, Gol.bg