Галерия

Е добре де, признайте си, че българският футбол е много странен продукт и наред с всичко останало си имаме и герои, на които все повече се възхищаваме относно това, което правят извън терена. И това не за друго, но просто те могат да си позволят да се изключат за известен период от време от активната игра, след което пак да се върнат.

Много талант – слаби ангели. Тази непубликувана и съответно неизползвана все още сентенция като че ли може да бъде монопол на двама души, ако случайно станат съдружници. Всъщност Николай Михайлов и Валери Божинов са двойни баджанаци. Този непубликуван все още термин всъщност може и да не важи, защото както балканът, така и двамата герои пазят своите тайни.

И освен пълната размяна на половинките им Алисия и Николета може да има и още лица от женски пол, които са били хем с единия, хем с другия. Не казваме какво са правили, дали са подписвали тайни брачни договори, но не бихме поставили под съмнение eвентуални информации, че някога си, в далечното или не чак толкова далечното минало те са имали и някоя друга, която бихме нарекли жаргонно Общата.

Вън от съмнение е, че двамата имат немалко футболен талант, въпреки че съществуват мнения на специалисти и „специалисти“, че Николай твърде лесно изпуска топката или увисва, както се изтъкват и някои други чисто вратарски недостатъци. А пък Валери Божинов е чисто и просто един праволинеен футболен дърводелец, който има нелош удар и добро чувство за пласиране. Но всеки от нас, като си върне лентата, само на първо четене ще се сети за 3 феноменални спасявания на Никито и поне 3 страхотни гола на Божинката.

Няма кой да отрече, че и у двамата има нещо, меко казано. Дори някои треньори, особено национални, бяха готови да дадат повечко шанс ту на единия, ту на другия в опит да ударят по едно рамо на този, който имаше нужда да рестартира или запази кариерата си. В един момент, когато бе в силен период, Николай Михайлов в едно интервю отдели специално внимание на баджанака си Валери, който бе в немилост, но не излизаше от жълтите хроники. Вратарят препоръча на Божинката да вземе да поиграе малко футбол и да остави настрани личните си вълнения. Може би тогава между тях е стояла жена, но както се казва – тя е била като топка на филето на мрежата и зависимост от атаката/блокадата в чие поле ще падне. 

Общото между двамата обаче не започва от жълтия им период, когато всеки ден подхранваха кафеникавия спектър на медийното пространство. Николай и Валери са класически пример на летящия старт. Заради малката разлика във възрастта им и най-вече заради спецификата на футболния пост Валери получи по-рано световно признание, докато Николай все още бе познат само на родителската група, кибичеща на „Герена“. Строгото католическо възпитание изигра своята знаменита роля и в началото Божинов почти приличаше на голова машина. Михайлов пък, поставен под крилото на двамата семейни приятели от легендарния дует ЕС – ЕС (Сираков – Стоилов), в Левски изглеждаше като съвършеното производство на правилния футбол.

Силното начало има тази способност сравнително бавно да заглъхва. Преди да влязат в ролята на измислени медийни герои, и двамата имаха своите впечатляващи футболни периоди. Валери набързо навъртя половин дузина известни дестинации в своята визитка. А Ники след като бе преотстъпен от Ливърпул на Твенте, успя да популяризира името си сред сериозните футболни среди в Европа. Но и на двамата славата и бързата писта на прогреса им натежа. Просто им дойде в повече, както става доста често с такива хора, които получават всичко наготово и прекалено лесно.

И залезът им започна почти едновременно. Всеки нов договор и всеки следващ компромис със себе си ги качи на асансьора на забравата. Футболът ги отхвърли, остана им само евтината популярност. Какви коли карат, с какви жени спят, къде са се появили през нощта. Живот заради присъствието в новините, но в задната им половина. Не там, където пише за спортни успехи и триумфи, а за случилото се покрай другото. Онази част от информационния поток, която храни злорадството на читателя.

Съдбата на нашите двама герои пряко ги отвежда към бъдещо участие в риалити от типа „Биг брадър“. Невъзможно е да бъде избегнато, двамата просто няма да позволят да бъдат толкова лесно забравени. Божинов изглежда напълно готов за тази най-елементарна страна на шоубизнеса. Заради аристократичния си произход Николай Михайлов и този път ще закъснее, но рано или късно ще се появи на сцената. Защото е роден да стои под прожекторите.

Желю Станков, Тема Спорт