Хърватската лекоатлетка Сандра Перкович беше определена за Спортист на Балканите за 2016 година в 44-то издание на анкетата на Българската Телеграфна Агенция.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

Призовата тройка допълниха лекоатлетката Екатерини Стефаниди (Гърция) и тенисистът Новак Джокович (Сърбия), а единствената българска представителка в топ 10 Мирела Демирева се нареди на девета позиция. 

26-годишната Перкович получи 82 точки в допитването, след като направи поредния си силен сезон. През юли тя спечели златото на диск на Европейското първенство по в Амстердам, след това през август защити олимпийската си титла в дисциплината на Игрите в Рио де Жанейро, а през септември триумфира за пети пореден път и в Диамантената лига по лека атлетика.

На второ място в анкетата завърши състезателката на овчарски скок Стефаниди с 67 точки. Тя спечели титлите на Олимпиадата в Рио и на Европейското първенство в Амстердам, а на Световния шампионат в зала в Портланд заслужи бронз.

Трети с 36 точки се нареди Джокович, който беше победител в предишните пет години. Сърбинът спечели общо седем титли, включително две от Големия шлем на Откритите първенства на Австралия и Франция, но след по-слаба втора част от сезона отстъпи първото място в световната ранглиста.

На четвърто място с 35 точки беше класирана гръцката състезателна по спортна стрелба Ана Коракаки. Тя направи истински фурор на Олимпиадата в Рио де Жанейро, след като спечели титлата на 25 метра пистолет и заслужи бронз на 10 метра пистолет.

Пети с 34 точки е турският борец Таха Акгюл, който стана олимпийски шампион в тежка категория до 125 килограма свободен стил.

Шести с 31 точки завърши баскетболистът Милош Теодосич. Той помогна на Сърбия да стигне до сребърните медали на Олимпиадата в Рио, а с клубния си отбор ЦСКА Москва спечели Евролигата. 
На седма позиция се класира с 29 точки се класира една от големите звезди на водната топка Филип Филипович. Той стана голмайстор на олимпийския турнир, в който Сърбия триумфира, беше определен най-полезен играч на Игрите в Рио, а също така стана и европейски шампион със Сърбия.

Осма с 25 точки е състезателката по фехтовка Симона Герман (Румъния). Тя спечели индивидуалната европейска титла на шпага и помогна на Румъния да триумфира в отборната надпревара на шпага на Олимпиадата в Рио.

На девето място с 23 точки е олимпийската вицешампионка на скок височина Мирела Демирева, която заслужи сребърното отличие и на Европейското първенство в Амстердам. 

Десета е европейската шампионка на скок дължина Ивана Шпанович от Сърбия с 19 точки. Тя също така взе бронз от Игрите в Рио де Жанейро и сребро на Световното първенство по лека атлетика в зала.

Извън топ 10 в допитването от българските състезатели останаха европейската вицешампионка в спринта на 100 и на 200 метра и финалистка на 200 метра на Олимпиадата в Рио Ивет Лалова, която раздели 18-ото място с 5 точки, както и носителят на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини Радослав Янков, който получи 2 точки и раздели 26-ата позиция. 

Общо 34 спортисти получиха точки в анкетата. 

Крайно класиране в 44-ата анкета на БТА "Спортист на Балканите" за 2016 година
1. Сандра Перкович (Хърватия) - лека атлетика - 82 точки
2. Екатерини Стефаниди (Гърция) - лека атлетика - 67
3. Новак Джокович (Сърбия) - тенис - 36 
4. Ана Коракаки (Гърция) - спортна стрелба - 35
5. Таха Акгюл (Турция) - борба - 34
6. Милош Теодосич (Сърбия) - баскетбол - 31
7. Филип Филипович (Сърбия) - водна топка - 29
8. Симона Герман (Румъния) - фехтовка - 25
9. МИРЕЛА ДЕМИРЕВА (БЪЛГАРИЯ) - лека атлетика - 23
10. Ивана Шпанович (Сърбия) - лека атлетика - 19
- - - 
11. Елефтериос Петруниас (Гърция) - спортна гимнастика - 18
12. Кирил Лазаров (Македония) - хандбал - 11
13. Лука Модрич (Хърватия) - футбол - 9
Мартин Синкович и
Валент Синкович (Хърватия) - гребане - 9
Давор Щефанек (Сърбия) - борба - 9
16. Спиридон Янотис (Гърция) - плуване - 8
17. Сара Колак (Хърватия) - лека атлетика - 6
18. ИВЕТ ЛАЛОВА (БЪЛГАРИЯ) - лека атлетика - 5 
Ясмани Копейо (Турция) - лека атлетика - 5
Бланка Влашич (Хърватия) - лека атлетика - 5
- - -
26. РАДОСЛАВ ЯНКОВ (БЪЛГАРИЯ) - сноуборд - 2