Левски сътвори поредния футболен празник тази есен, след като започна участието си в груповата фаза на Лига Европа с великолепна победа над Гент с 3:2 на стадион "Георги Аспарухов". За първи път "сините" успяват да победят белгийски тим, а след днешния мач българският тим вече осем мача в евротурнирите няма загуба.

25 000 души на живо се насладиха на победата, която е абсолютно заслужена, но далеч не бе лесна. Столичани доминираха през по-голямата част от мача, но на два пъти защитата им се пропука фатално. Слава богу, Жоазиньо днес вкара гола на живота си, Дембеле мушна дежурното си попадение, а в самия край на мача Сержиньо Грийн вкара попадението, което завинаги ще го остави в сърцата на феновете.


България отново има силен отбор, който може да побеждава в Европа и макар и Гент да е най-непретенциозният тим в група "C", класата на състава бе безспорна и ултрасите могат да ликуват с чисти сърца.


Треньорът на столичани Ясен Петров не можеше да разчита на контузените Йордан Милиев, Владимир Гаджев и Христо Йовов, но Александър Александров се справи прекрасно в средата на терена и не позволи да се усети дупката.


Очакванията преди мача бяха за категорична победа на българския тим. Тя не бе категорична, но все пак е факт и след като през миналия сезон Левски надви Лацио с 1:0 като гост в Рим, днес лидерът в родната "А" група продължава да побеждава.




Двубоят на "Герена" не започна по най-очаквания начин от феновете. Вместо да станем свидетели на домакински натиск, в първите минути Гент владееше повече топката, а футболистите на Ясен Петров изглеждаха доста притеснени.

Тон за тръгване в атака даде опитния Александър Александров, който с прекрасен пас изведе Дембеле зад защитата на гостите, но нападателят бързо бе блокиран от бранител в бяло. Пет минути по-късно дойде и първият удар в мача - Дани Младенов напредна добре и стреля диагонално към близкия ъгъл, но Йоргачевич спаси.


В 17-та минута Левски направи страхотна контраатака, на върха на която се озова Младенов, той обаче не успя да спре достатъчно добре топката и бе париран от защитник. Крилото на столичани поиска дузпа, но такава категорично нямаше.


Три минути след това Алекс отново показа класата си и с перфектен пас изведе Дембеле в наказателното поле, но снажният нападател не успя да си спре топката добре, с което пропиля изгодната възможност.


Българският тим определено бе по-добрият на терена в тези минути и след още една майсторска атака Жоазиньо бе на косъм от гола. Дребничкият бразилец тръгна успоредно на наказателното поле, след което стреля към далечния ъгъл, но нямаше късмет и топката прелетя на сантиметри от левия стълб.


Така абсолютно от нищото дойде и първия гол в мача. В 24-та минута Асофейфа бе оставен непокрит на около 35 метра от вратата и реши да стреля по земята, Петков сякаш не очакваше това, а и нямаше кой да блокира удара и топката се оплете в мрежата на вратаря за 0:1.


Десет минути по-късно същият футболист можеше да вкара отново същия гол, но този път, за късмет на Жоро, коженото кълбо излезе в аут. Грешката в защитата на "сините" обаче бе идентична.


Към края на полувремето Левски успя да се окопити и отново да натисне. В 42-та минута Дембеле бе намерен от Дани Младенов в наказателното поле, но изстрелът му с глава мина над гредата.


43-та минута обаче ще остане дълго в историята на Левски и в спомените на Жоазиньо, защото халфът вкара един от най-красивите голове, белязани на "Герена". Кариоката напредна и от повече от 30 метра със страховита тупалка прехвърли Йоргачевич за 1:1.


Радостта в синьо обаче не трая дълго. Още със започването на втората част Гент успя отново да поведе в резултата. В 48-та минута след центриране от корнер защитата на столичани се оплете като пиле в калчища, а в мелето най-добре се ориентира Шулер, който от един метър чукна топката във вратата за 2:1.


Левски обаче отново се показа достатъчно опитен и корав и успя да се изправи след студения душ. Първо Жоазиньо гарнира един марков пробив с остро центриране, което обаче нямаше кой да засече добре в наказателното поле на Гент, а после бразилецът намери Тасевски, но македонецът не успя да стреля добре.


Плеймейкърът на българския тим обаче се събуди в най-точния момент. А този момент бе 60-та минута, когато македонецът пусна супер пас между защитниците на Гент и изведе Дембеле в наказателното поле, а нападателят успя с едно докосване да си пусне топката, а с второто да я прати в далечния ъгъл за 2:2.


Изненадващо обаче, след попадението вместо Левски да поеме контрола върху събитията, гостите започнаха да атакуват и се наложи възпитаниците на Ясен Петров да мислят повече за защита, отколкото за атака. Треньорът на "сините" пусна в игра Иса и Огнянов, но това също не помогна и българския тим продължи предимно да се брани.


Последваха няколко опасни ситуации пред вратата на Петков, но стражът успя да опази вратата си, особено след третия мощен удар от дистанция на Асофейфа.


Последните десет минути на "Герена" бе невъзможно да се диша. Първо Дембеле бе изведен очи в очи с Йоргачевич, но нападателят се забави с изстрела и бе блокиран от стража.


Нямаше обаче кой да спре да Сержиньо Грийн в 84-та минута. Нямаше! След поредното прекрасно центриане на Жоазиньо, холандският халф бе оставен сам самичък в пеналтерията и с глава той прониза Гент за 3:2!


Последваха отчаяни опити на гостите да докопат отново точката, но Левски показа класа и удържа натиска, а в последната минута на мача отново Грийн можеше и като нищо да направи резултата 4:2 с прекрасен шут от дистанция, париран умело от Йоргачевич.


Първи мач на Левски в групите на Лига Европа този сезон и първа победа!


Левски - Гент 3:2


0:1 Асофейфа (23)
1:1 Жоазиньо (43)
1:2 Шулер (48)
2:2 Дембеле (60)
3:2 Грийн (84)

Левски: Петков, Минев, Бензукан, Иванов, Тасевски (69, Иса), Жоазиньо, Младенов (90, Киров), Александров (76, Огнянов), Мюлдер, Грийн, Дембеле

Гент: Йоргачевич, Вилс, Тайс, Шулер, Асофейфа, Де Смет (68, Арбайтман), Сумахоро (66, Ел Ханаси), Уолъс, Любиянкич, Барич, Гронден