Левски изигра драматичен мач срещу Спартак Търнава, обърна словаците с 2:1 пред 15 000 зрители на "Герена" и успя да се доближи до плейофите на Лига Европа.

Така реваншът в Търнава ще е с особен заряд за класирането на Левски за групите на турнира.

Гостите поведоха чрез Томачек от дузпа в 80-ата минута, но Влади Гаджев седем минути по-късно изравни, а Сьорд Арс в продължението на мача донесе и победата за българите.

През първото полувреме гостите бяха по-активни и създадоха няколко положения за гол пред Пламен Илиев, но вратарят показа класа и спаси Левски от попадение.

След почивката момчетата на Гонзо вдигнаха темпото и доминираха, но така и не успяваха да преодолеят стабилната защита на словаците. За щастие Гаджев и Арс в последните минути избухнаха и "сините" обърнаха мача.

Левски определено бе по-силният отбор като цяло, но треньорското ръководство трябва да обърне сериозно внимание върху поведението на играчите си особено преди почивката, когато те гледаха мача отблизо и дори не изпотиха фланелките.



Срещата започна повече от спокойно, като дори гостите от Търнава владееха повече топката в началото. В 7-ата минут Прохазка центрира остро в наказателното поле на Левски, но Пламен Илиев излезе и улови топката. Последва нов шанс за словаците.

Бернат се възползва от груба грешка на Милиев и за момент се озова сам срещу Пламен Илиев, но бе затворен много правилно от Рисп, който спаси "сините" от гол. Футболистите на Левски се стреснаха от тези две положения и изнесоха играта в по-предни позиции.

Иван Цветков пусна перфектен пас към Дани Младенов, който от точката на дузпата вместо да вкара стреля неточно в аут. В 16-ата минута Христо Йовов залъга трима защитници на Търнава и центрира към Младенов, но той е блокиран.

Малко по-късно "сините" спретнаха триходова атака чрез Цветков, Тасевски и Младенов, но защитата на Търнава се справи без проблеми. Изведнъж темпото на игра падна, като играта се водеше основно в средата на терена, без каквито и да било опасности пред една от двете врати.

Едва в 39-ата минута се стигна до първи точен удар. Той бе дело на Христо Йовов, но Рашка без проблеми улови топката. Две минути по-късно словаците изпуснаха най-чистите положения до този момент на мача.

Тогава Пламен Илиев спаси Левски, след като на два пъти отразяваше удари на словаците, най-вече този на Кархан, който от три метра с глава не успя да вкара.

В началото на второто полувреме футболистите на Левски се изнесоха в половината на Спартак, но "сините" така и не успяваха да стигнат до чисто голово положение.

В 60-ата минута Прохазка направи страхотно центриране отдясно и намери Томачек на точката на дузпата, но за щастие той не уцели добре топката и я прати в аут. Малко по-късно силен удар на Дани Младенов от дъгата на наказателното поле мина над гредата.

В 72-ата минута Мюлдер се опита да намери Арс в малкото наказателно поле, но топката бе изчистена от противников бранител пред очите на новото попълнение на "сините".

Осем минути по-късно Йордан Милиев повали Роман Прохазка в наказателното поле и тлавният съдия Бойко свири дузпа. Зад топката застана Томачек и опъна мрежата - 0:1. До края на мача обаче Левски размаза словаците, вкара два гола и обърна мача.

В 87-ата минута Владо Гаджев изстреля страховита тупалка от дъгата на наказателното поле и заби топката под гредата за 1:1. В продължнието на срещата пък резервата Арс засече центриране на Райков и донесе победата на Левски.

ЛЕВСКИ - СПАРТАК ТЪРНАВА 2:1

0:1 Томашек (80-дузпа)
1:1 Гаджев (87)
2:1 Арш (91)

ЛЕВСКИ: Илиев, Мюлдер, Милиев, Рисп, Старокин, Владимир Гаджев, Грийн, Йовов (76-Симеон Райков), Дарко Тасевски (56-Арс), Младенов (86-Христов), Цветков

Спартак Търнава: Рашка, Ханзел, Грос (82-Цвирик), Кубски, Диало, Кархан, Бермат (68-Чипрус), Кашчак, Бичак (66-Петраш), Прохазка, Томачек