Левски загуби с 1:2 от Литекс в двубой от 33-ия кръг на родната "А" група, който се игра на стадион "Георги Аспарухов".

Ловчанлии изненадващо откриха резултата чрез Армандо Ваюши, възползвал се от груба грешка на Чмовш. После Руменов се засуети, но все пак преодоля Горан Блажевич. И при двете ситуации останаха съмнения за засади, които не бяха маркирани от рефера.

В края на първата част Литекс пропусна възможността да сложи точка на спора и бе наказан от Владислав Мисяк, който получи страхотен извеждащ пас от любителя на чашката Рафаел Бастос.

През второто полувреме Левски доминираше изцяло, но не успя да стигне до ново попадение. Два фрапантни пропуска направи Ларсен Туре. В 87-та минута Момчил Цветанов бе изгонен заради втори жълт картон.

Литекс събра 64 точки и се изкачи на второто място, изоставайки на пет пункта от лидера Лудогорец. Левски е пети, с едва 53 точки на сметката си и е на път да остане извън евротурнирите навръх своята 100-годишнина.


Двата отбора стартираха много слабо, предлагайки доста скучна продукция. Преобладаваха накъсаните подавания, а темпото на игра бе ниско. Едва в десетата минута Мисяк опита центриране към Божинов, но то беше пресечено.

Дъстли Мюлдер навърза двама съперникови футблисти в средата на терена и напредна, след което чукна вдясно към Пламен Крумов. Той се опита да намери Валери Божинов в наказателното поле, но центрирането му беше под всякаква критика.

На отсрещната врата Горан Блажевич внимаваше и успя да боксира мекото подаване на Симеон Славчев от фаул, маркиран за тактическото нарушение на Чмовш срещу Ваюши.

 В 23-тата минута Литекс успя да откри резултата. Берберович влезе твърдо в краката на Цонев в средата на терена и малко след това кълбото бе центрирано в наказателното поле на "сините", където Чмовш се размина детински с топката, в опит да изчисти. Тя попадна на краката на останалия непокрит Армандо Ваюши и той я вкара необезпокоявано в горния десен ъгъл. При паса към Ваюши останаха съмнения за засада, но такава не беше маркирана.

Столичани се опитаха да отговорят веднага и бяха близо до изравнителния гол. След изпълнение на корнер Владислав Мисяк се оказа напълно сам на далечната греда, но младият футболист на Левски се поколеба какво решение да вземе и Илко Пиргов блокира слабия му удар.

Рафаел Бастос опита късмета си с далечен шут, но без особен успех. На отсрещната врата Ваюши отправи плътен и точен удар, но Горан Блажевич се хвърли и успя да избие. "Сините" отвърнаха с точен, но много слаб удар с глава на Даниел Димов.

В 42-та минута Литекс удвои своя аванс. Джордан получи пас от дълбочина и макар отново да имаше съмнения за засада, такава не беше маркирана. Нападателят подаде към Румен Руменов, който остана очи в очи с Блажевич, но реши да го финтира и загуби топката. В крайна сметка секунди след това Цветанов му подаде и Руменов все пак реализира.

Точно в края на първото полувреме Литекс пропусна да вкара трети гол и малко по-късно беше наказан. Първо Джордан бе изведен от Ваюши сам срещу Блажевич, но вратарят парира удара.

В добавеното време на първото полувреме Рафаел Бастос изведе Владислав Мисяк по левия флаг и след като Страхил Попов не успя да избие топката, младият футболист на Левски вкара с удар по земя в долния ляв ъгъл.

След почивката "сините" започнаха по-активно. Мисяк се опита да изненада Пиргов с техничен фалцов удар, но не уцели вратата. До 55-тата минута домакините вече бяха направили и трите си смени, търсейки начин да изравнят резултата.

Малко след това Ларсен Туре бе изведен от дълбочина и напредна, изпреварвайки Илия Миланов. Защитникът на гостите наруши равновесието на последния и Туре би право в тялото на Пиргов. После Бодуров събори с рамо Цецо Генков в пеналта, но сигнал за дузпа не последва.

Бе изминал един час игра, когато "оранжевите" успяха да сътворят прилична и продължителна акция по десния фланг. Кълбото бе върнато назад към Ваюши, чийто удар извън наказателното поле не намери целта.

В средата на второто полувреме се стигна до най-големия пропуск в мача, който отново беше дело на Ларсен Туре. Тъмнокожият футболист бе намерен от Крумов в наказателното поле и останал сам срещу Пиргов, Туре стреля право в тялото на стража!

Последва силен натиск на "сините". Мики Орачев се пребори за топката и центрира отляво към малкия пелант, където не с нея се разминаха Генков и Мюлдер. Генков центрира отдясно към Туре, но Илия Миланов изби с глава.

При една от редките атаки на гостуващия тим след почивката Берберович се опита да намери свой съотборник, но Станислав Ангелов успя да подложи крака си.

В 85-тата минута Пламен Крумов застана зад топката при пряк свободен удар. Той завъртя топката майсторски над стената, насочвайки я в долния ляв ъгъл, но Пиргов отново бе на висота и спаси. Малко след това Момчил Цветанов получи втори жълт картон и бе изгонен.

В добавеното време Том центрира остро отдясно, в опит да намери Десподов, но Чмовш изчисти в последния възможен момент.

 

Левски - Литекс  1:2

0:1  Армандо Ваюши - 23'

0:2  Румен Руменов - 42'

1:2  Владислав Мисяк - 45' +1

 

Червен картон (втори жълт): Цветанов (Литекс) - 87'

 

Левски: Блажевич, Мюлдер, Ангелов, Чмовш, Нунеш (Мики Орачев - 48'), Даниел Димов, Радо Цонев (Туре - 54'), Крумов, Бастос, Мисяк, Божинов (Генков - 55')

Литекс: Пиргов, Попов, Илия Миланов, Бодуров, Божиков, Славчев (Том - 71'), Берберович, Цветанов, Руменов, Ваюши (Джазула - 94'), Джордан (Десподов - 92')