Славия победи Левски с 1:0 като гост в мач от предпоследния кръг на "А" група, игран на стадион "Георги Аспарухов". "Белите" стигнаха до успеха с гол на юношата на "сините" Борислав Балджийски в 91-ата минута.

Столичното дерби премина на приливи и отливи, като и двата отбора имаха добри положения за гол, но вратарите Боян Йоргачевич и Марио Кирев се представиха отлично и спасиха каквото могат. В продължението на сблъсъка обаче сърбинът капитулира. През първото полувреме пък "белите" уцелиха греда чрез младия Калоян Христов, а в началото на второто полувреме гол на Венцислав Христов беше отменен за фаул в атака.

Мачът беше официален дебют на Люпко Петрович начело на Левски, но той определено няма да го запомни добре за разлика от предните си два – победа с 2:0 над Черноморец и 1:1 с ЦСКА на "Българска армия". В класирането Левски остава на 2-ро място с 56 точки, докато "белите" продължават да мечтаят за завръщане в Европа. В момента те са на 4-то място с 46 точки, колкото има и Локомотив Пловдив.

В последния кръг Славия е домакин на Монтана и при победа ще има голям шанс да играят в Лига Европа, стига ЦСКА да надвие възпитаниците на Емил Велев на финала за Купата на България.


Левски пропусна великолепен шанс да поведе още в 3-ата минута, когато Нар получи топката отдясно и намери Костадинов на границата на наказателното поле. Халфът стреля технично в далечния горен ъгъл, но сантиметри го разделиха от гола. След 10 минути игра и пред Венци Христов се откри добра възможност да открие резултата. Нападателят беше изведен отляво и стреля от малък ъгъл, който беше избит от Кирев.

В следващите минути и двата отбора изпуснаха по една златна възможност. В 14-ата Радослав Цонев с техничен пас изведе Христов сам срещу вратаря и нападателят стреля по земя, но Кирев изби с крак. В ответната атака домакините допуснаха фрапантна грешка в защита, след която Калоян Христов се озова очи в очи с Йоргачевич. 18-годишният нападател отправи много хубав шут по земя, който обаче се отби в левия страничен стълб.

<iframe width="560" height="315" src="http://vbox7.com/emb/external.php?vid=f38074abff" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След почти половин час игра Славия създаде ново добро положение за гол. Балджийски направи страхотен пробив, справи се с трима футболисти и стреля силно отдалеч, но Йоргачевич скочи и улови.

Второто полувреме започна вихрено за Левски. Секунди след подновяването на играта, "сините" стигнаха до корнер, след който се получи разбъркване, при което Прохазка стреля от вратарското поле, но Кирев успя да избие. Секунди след това Венци Христов се разписа с глава, но голът беше отменен заради фаул в атака.

<iframe width="560" height="315" src="http://vbox7.com/emb/external.php?vid=f2173f60f6" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След час игра домакините създадоха ново интересно положение, след като Нар намери Радослав Цонев на удобна позиция, младокът веднага стреля, но Кирев беше на мястото си. В 65-ата минута и "белите" показаха зъби. Тогава Балджийски шутира от границата на пеналта, Йоргачевич изби, но топката попадна в Стоев, който стреля от непосредствена близост и стражът отново спаси.

После двамата вратари за пореден път в мача демонстрираха класа. Първо Киров спаси коварен изстрел на Бедоя, а по-късно току-що появилият се на терена Ивайло Димитров можеше да вкара след изстрел по диагонала, но Йоргачевич парира. Така се стигна до 91-ата минута, когато Славия спечели мача.  Станкев надигра Лукин и намери Балджийски, който овладя на гърди и с точен удар матира Йоргачевич.

<iframe width="560" height="315" src="http://vbox7.com/emb/external.php?vid=82d19d0944" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проследете развоя на мача по минути тук!

Левски – Славия 0:1

Голмайстор:

0:1 Балджийски (90+1)

Левски: Йоргачевич, Лукин, Карнер, Минев, Прохазка, Р. Цонев (72-Менголо), Нар, Де Нойер (59-Бурабия), Бедоя (85-Адениджи), Костадинов, Христов
Треньор: Люпко Петрович

Славия: Кирев, Сергеев, Пиргов, Балджийски, Семерджиев (56-Станкев), Кръстев (68-Димитров), Панов, Мартинов, Йомов (82-Сердеров), Абуд Омар, Стоев
Треньор: Александър Тарханов

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Лукин, Прохазка (Левски); Стоев, Пиргов, Омар, Балджийски (Славия)

<iframe width="560" height="315" src="http://vbox7.com/emb/external.php?vid=8285bcf939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>