Левски се изкачи на върха в Първа лига, след като постигна измъчена победа при гостуването си на Нефтохимик в мач от 6-ия кръг на първенството.

Мачът на стадион "Лазур" в Бургас беше изключително напрегнат и "сините" стигнаха до успеха с два гола от две дузпи на Роман Прохазка, който ознаменува по перфектен начин своя двубой №100 за отбора. Първият наказателен удар, от който словакът откри резултата, обаче беше много спорен, докато вторият, който беше отсъден в продължението на сблъсъка, бе кристален.

Голът за домакините вкара Иван Вълчанов в началото на второто полувреме за 1:1, но той не успя да помогне на бургазлии да спечелят важна точка. Така те остават с 4 т., докато Левски се изкачи на върха с 14 т., изпреварвайки Дунав Русе, който утре играе с ЦСКА-София.

В средата на втората част дебют за 26-кратният шампион на България направи Илиян Мицански, но той остана абсолютно незабележим на терена. Мачът на "Лазур" беше първи за Левски под ръководството на новия собственик на клуба Спас Русев. Той не присъства на трибуните, но там беше синът му. 


Домакините създадоха първата опасност в мача още във 2-ата минута. Тогава Живко Петков нахлу в наказателното поле след чудесен пас на дебютанта Мариян Огнянов, Александър Александров го задържа и домакините поискаха дузпа, но такава не беше отсъдена.

След четвърт час игра Франсис Нар премина през няколко футболисти пред наказателното поле и стреля, но в тялото Марко Раджелович и топката излезе в корнер. Аниете центрира много неточно от него и топката излиза в аут.

Така се стигна до 22-ата минута, когато Левски изпълни корнер, топката стигна до Александър Александров, който засече от воле, но Янко Георгиев показа чудесен рефлекс и спаси. Георги Костадинов тръгна към кълбото, беше спънат отзад от Раджелович и главният рефер Волен Чинков без да се замисля отсъди дузпа.

Това предизвика гнева на футболистите и феновете на Нефтохимик, но реферът остана непреклонен. Зад топката застана Роман Прохазка, който с мощен удар в средата на вратата откри резултата! Малко след това Божидар Краев можеше да удвои преднината на Левски със силен шут по земя в далечния ъгъл, но топката профуча на сантиметри от целта.

В началото на второто полувреме бургазлии натиснаха съперника си и създадоха няколко суматохи пред вратата на Боян Йоргачевич, но не успяха да създадат чисто положение. Агресивната игра на Нафтата все пак даде резултат и в 53-ата минута. Иван Вълчанов се разписа за 1:1. Крилото беше оставено от двама футболисти на Левски да стигне пред пеналта, откъдето стреля и се получи коварен рикошет. Йоргачевич не се намеси добре и топката влетя във вратата му за 1:1!

В 65-ата минута Нефтохимик спечели фаул на мястото, от което резултатът беше изравнен. Зад топката логично застана голмайсторът Вълчанов, но този път изстрелът му мина над напречната греда.

В продължението на мача, когато не се виждаше как Левски ще вкара втори гол, Велков игра с ръка в наказателното поле и съдията даде втора дузпа за гостите. Зад топката отново застана Прохазка, който не сбърка и качи "сините" на върха.

ПРОСЛЕДЕТЕ РАЗВОЯ НА МАЧА ПО МИНУТИ ТУК!

 Нефтохимик – Левски 1:2

Голмайстори:

0:1 Прохазка (24-д)
1:1 Вълчанов (53)
1:2 Прохазка (90-д)

Нефтохимик: Янко Георгиев, Ранджелович, Грънчов, Велков, Хомей (74-Малинов), Божинов, Вълчанов, Дюлгеров, Александров, Петков (43-Руменов), Огнянов (62-Хазуров)
Треньор: Димчо Ненов

Левски: Йоргачевич, Прохазка Александров, Пиргов, Ал. Александров, Костадинов (65-Бурабия), Де Ноойер, Аниете (69-Mицански), Краев, Нар, Адениджи
Треньор: Люпко Петрович

Бургас, ст.: "Лазур"
Съдия: Волен Чинков
Жълти картони: Ранджелович, Божинов, Грънчов, Велков (Нефтохимик); Де Ноойер, Адениджи, Краев (Левски)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=65479e2fe9" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>