Берое записа пета поредна домакинска победа над Левски в първенството, след като се наложи с 1:0 в Стара Загора. Единственият гол в мача от 24-ия кръг на Първа лига вкара Мартин Райнов още в 12-ата минута, а по този начин Николай Митов развали добрите впечатления след успеха с 2:1 над ЦСКА-София и допусна първа загуба, откакто се завърна на "Герена".

Домакините откриха резултата след продължителен натиск, който започна след поредица от грешки на героите от мача с ЦСКА-София Николай Кръстев и Давид Яблонски. След гола Левски се опита да натисне и залагаше на многоходови атаки, с което обаче се губеше остротата в нападение.

Най-опасните положения за гостите дойдоха след далечни удари на Мехди Бурабия, а в края на полувремето Бабатунде Адениджи беше на косъм от приказен гол с пета. След почивката Берое на два пъти имаше основателни претенции за дузпи, които не бяха отсъдени. Играта на гостите в атака пък стана съвсем безидейна и те разчитаха основно на статичните положения.

Левски наложи сериозен натиск чак в заключителните 10 минути, а в самия край гредата помогна на вратаря Душан Перниш, с което Берое взе 3-те точки. С тях "заралии" събраха 29 т. и се изкачиха на 9-то място, докато "сините" остават на 2-ра позиция с 48 т., но само с 3 повече от преследвача си ЦСКА-София.


За домакините Пламен Тенев заема мястото на наказания Веселин Пенев, Асен Георгиев замени капитана Иво Иванов, атаката поведе Жуниор Мапуку. Той беше подпомаган от бившия футболист на ЦСКА Антон Карачанаков.

Николай Кръстев отново застава на вратата за Левски, а Веселин Минев се завърна след изтърпяна санкция. Като десен защитник действа Сашо Александров, докато Мехди Бурабия бе предпочетен пред Антонио Аниете.

В началните минути гостите владееха топката повече и залагаха на дълбока преса чрез тарана си Бабатунде Адениджни, но интересните положения пред вратите липсваха. След 10 минути игра неубедителни намеси на героите от дербито с ЦСКА-София – Николай Кръстев и Давид Яблонски, позволиха на Берое да натисне, което доведе до гол.

20-годишният вратар сбърка при далечен изстрел на Георги Божилов и прати топката в краката на Жуниор Мапуку. Той отправи удар, който Яблонски със сетни сили изчисти малко пред голлинията. Атаката за домакините обаче продължи и чешкият бранител спъна Мартин Райнов на опасна позиция.

От фаула Антон Карачанаков шутира, получи се рикошет и старозагорци спечелиха корнер, след който резултатът беше открит.  Каракачанов центрира остро, Мапуку пропусна кълбото към Райнов, който надскочи Яблонски и с безпощаден удар с глава матира Кръстев за 1:0 за Берое! Левски отговори с тежък удар на Мехди Бурабия, който Душан Перниш с авторитетна намеса изби.

Окуражавани край тъчлинията от Николай Митов, "сините" се опитаха да натиснат, но атаките приключваха безуспешно малко пред наказателното поле на Берое. Това накара треньора на гостите да вземе мерки и той даде указания на Божидар Краев да се изтегли като втори нападател до незабележимия до този момент Адениджи.

Този ход раздвижи играта на Левски в предни позиции и 5 минути преди края на полувремето 26-кратният шампион на България създаде най-доброто си положение в мача. Краев проби отляво, разтегли играта към десния фланг, където Роман Прохазка с пас по земя намери Адениджи и той стреля с пета, но на сантиметри от целта.

На почивката Митов направи нова промяна в тактиката си. Той извади от игра Сашо Александров за сметка на Антон Огнянов, което наложи връщането на Прохазка като десен защитник, а Франсис Нар се премести на другия фланг. Левски започна настървено второто полувреме и пореден мощен изстрел на Бурабия беше спасен от Перниш, след което нямаше кой да направи решаващата добавка.

Промените обаче не дадоха желания резултат и вместо това Берое натисна и на два пъти имаше основателни претенции за дузпи – за фаул на Яблонски и игра с ръка на Георги Костадинов, но главният съдия Николай Йорданов остана безмълвен. Това накара Митов да предприеме нов ход и той извади Костадинов и пусна на терена далеч по-офанзивния Антонио Аниете.

В 66-ата минута Левски за пореден път показа, че е много опасен при статични положения. След центриране от корнер Сърджин Лукин засече с глава на далечната греда, но късметът покри Берое и топката излезе в аут.  По-късно Митов хвърли цялата си нападателна мощ чрез Амаду Сукуна, но столичани натиснаха чак в последните 10 минути. Тогава мощен удар на Огнянов беше боксиран от Перниш и пореден далечен шут на Бурабия не намери целта.

В 86-ата минута "сините" бяха най-близо до гола. При атака през центъра Аниете намери Прохазка, който пусна пас успоредно на голлинията, защитник на Берое игра с нея, след което гредата го спаси от автогол. Това накара Ферарио Спасов да смени Мапуку за Борислав Цонев, с което целеше да затвори възпитаниците в защита, а Митов предприе нов прийом – Яблонски заигра като централен нападател.

До края обаче така и не падна нов гол и Берое прекъсна негативната си серия от четири поредни загуби в Първа лига с победа над Левски.
 

Берое - Левски 1:0


Голмайстор: 1:0 Райнов (12)

Берое: Перниш, Тенев, Георгиев, Василев, Зехиров, Като, Райнов, Карачанаков (76-Салмикиви), Божилов, Делич (65-Почански), Мапуку (87-Борислав Цонев)
Треньор: Ферарио Спасов

Левски: Кръстев, Александров (46-Огнянов), Лукин, Яблонски, Минев, Костадинов (60-Аниете), Бурабия, Нар, Краев (74-Сукуна), Прохазка, Адениджи
Треньор: Николай Митов

Стара Загора, ст.: "Берое"
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Зехиров, Като, Тенев, Карачанаков (Берое); Сашо Александров (Левски)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=f4349f7010" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>