Галерия

Левски победи с 3:1 черногорския Сутиеска в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа.


В герой за "сините" се превърна новото попълнение Жуниор Мапуку (1, 20), който изригна с два гола. Първият беше най-бързият за 26-кратния шампион на България в европейската им история, а отборът подобри и рекорда си без домакински загуби у дома на международната сцена – 11 мача.

След попаденията на Мапуку точен беше и Роман Прохазка (45), който вкара истински шедьовър от 35 м. След почивката темпото на игра значително спадна, но в 79-ата минута Божо Маркович остави надеждите на Сутиеска живи с гол за крайното 1:3. Реваншът в Черна гора е след седмица, а победителят от двойката ще играе с хърватския гранд Хайдук Сплит в следващия кръг.


Мачът започна шеметно за Левски и още в 12-ата секунда Мапуку откри резултата. Бабатунде Адениджи направи двойно подаване с Антонио Вутов, след което центрира от десния фланг и новият нападател на "сините" с глава хвърли в екстаз феновете на "Герена". Голът подейства вдъхновяващо за домакините и в следващите минути Мапуку правеше буквално каквото си поиска на терена.

Бившият нападател на Берое се връщаше и в задни позиции да организира атаките на Левски, а в тези моменти на върха на атаката заставаше Вутов, което определено объркваше черногорците. По-късно изстрели на Роман Прохазка и Франсис Нар не се увенчаха с успех, но в 20-ата минута Мапуку отново беше под светлината на прожекторите. Той преодоля съперник почти на центъра, напредна и с удар в долния ляв ъгъл удвои преднината на Левски и отпразнува изпълнението си с атрактивен танц.

"Сините" продължиха да бъдат пълен господар срещу Сутиеска и след половин час игра се разминаха с ново попадение. Мапуку отново избухна, с чудесен пас изведе излезлия на върха на атаката Вутов, който не успя да пусне кълбото покрай вратаря. То стигна до Прохазка, но неговият изстрел беше боксиран. До този момент с представянето си се понрави и сръбският защитник Милош Цветкович, който очевидно има сериозен афинитет към атаката. При пробивите му той беше успешно покриван от Давид Яблонски.

Пет минути преди края на полувремето и Сутиеска показа зъби. Божо Маркович с едно докосване намери Деян Зарубица, който веднага стреля, но Божидар Митрев беше на мястото си и изби. В самия край на полувремето Франсис Нар овладя на гърди във вратарското поле и стреля със странична ножица, но над напречната греда. Секунди по-късно Левски спечели фаул на около 35 м., топката беше чукната към Прохазка, който с блестящ удар точно до дясната греда направи резултата класически!

След почивката Сутиеска нямаше какво да губи и погледна по-смело в предни позиции. В 53-ата минута гостите изпълниха корнер на далечната греда, при който Митрев увисна, но Давид Яблонски изби малко пред голлинията. Левски отговори с чудесен удар на Васил Панайотов, който мина на сантиметри от целта.

После "сините" демонстрираха разколебаност и допуснаха няколко сериозни грешки в защита, които не бяха наказани. След почти час игра Левски пропусна тотално да убие интригата. Тогава Нар подаде към Вутов, който му върна с петичка, но крилото от чиста позиция не уцели вратата. В 67-ата минута Прохазка центрира от фаул, Димитър Пиргов се измъкна и засече с глава, но в аут.

В следващите минути играта се успокои, а четвърт час преди края на терена се появи и бившият нападател на ЦСКА Серджиу Буш, който смени Вутов. Малко по-късно обаче Сутиеска върна надеждите си, след като Маркович беше изведен очи в очи с Митрев и с шут по земя под плонжа на вратаря намали на 1:3!

До края не падна нов гол, а в 89-ата минута Мирко Радишич беше изгонен от игра за втори жълт картон и така Левски е близо до втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Левски – Сутиеска 3:1

Голмайстори: 2:0 Мапуку (1, 20), 3:0 Прохазка (45), 3:1 Маркович (79)

Левски: Митрев; Цветкович, Яблонски, Пиргов, Горанов; Прохазка, Панайотов; Адениджи (90-Боримиров), Вутов (75-Буш), Нар; Мапуку (80-Ангелов)
Треньор: Н. Митов

Сутиеска: Личина; Радишич, Бакрац, Стиепович, Денкович, М. Вучич; Ковачевич (69-Бубаня), Лончар; Зарубица (85-Вучич), Вукович; Маркович (90-Недич)
Треньор: Н. Ракойевич

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Мартин Люндби (Норвегия)
Жълти картони: Яблонски (Левски); Радишич, Лончар, Бубаня (Сутиеска)
Червен картон: Радишич 89' (Сутиеска)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=4760a73218" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>