Левски приема Сутиеска мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. На хартия "сините" са абсолютен фаворит, но на "Герена" имат едно на ум по две причини. Първата е последните резили на отбора на международната сцена, както и традиционно силната черногорска школа.

Галерия


В последните си четири участия в Стария континент Левски неизменно е елиминиран още от първия съперник и по този начин отборът изравни клубния си антирекорд. При отпадане от Сутиеска това ще бъде най-черната серия в историята на 26-кратния шампион на България в Европа.

Въпреки негативната серия днешният мач дава възможност на Левски за историческо постижение. Ако "сините" не допуснат гаф и успеят да не загубят от черногорците, ще запишат клубен рекорд в европейската си история. Това ще бъде 11-ти пореден двубой за тях без домакинско поражение в турнирите.

Основният проблем пред Левски днес ще бъде голяма неопитност в настоящия състав. Само двама футболисти са отбелязвали гол в Европа, като единият е Франсис Нар, който миналата година наказа Марибор при 1:1 в София. Другият е Роман Прохазка, който през 2009/10 е точен за родния си Спартак Търнава при успеха с 3:1 над Интер в Баку.

Сутиеска има същите притеснения, защото в историята си никога не е елиминирал съперник на международната сцена. Черногорците имат общо 8 мача, в които са регистрирали една победа, две равенства и пет загуби при голова разлика 5:17. Също така отбор от тази страна никога не е отстранявал наш представител – 6 победи в 6 мача.

Гледайте мача на живо ТУК! 

Левски – Сутиеска 3:1

Голмайстори: 2:0 Мапуку (1, 20), 3:0 Прохазка (45), 3:1 Маркович (79)

Левски: Митрев; Цветкович, Яблонски, Пиргов, Горанов; Прохазка, Панайотов; Адениджи (90-Боримиров), Вутов (75-Буш), Нар; Мапуку (80-Ангелов)
Треньор: Н. Митов

Сутиеска: Личина; Радишич, Бакрац, Стиепович, Денкович, М. Вучич; Ковачевич (69-Бубаня), Лончар; Зарубица (85-Вучич), Вукович; Маркович (90-Недич)
Треньор: Н. Ракойевич

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Мартин Люндби (Норвегия)
Жълти картони: Яблонски (Левски); Радишич, Лончар, Бубаня (Сутиеска)
Червен картон: Радишич 89' (Сутиеска)

Най-интересното по минути:

1' Начало на мача.

1' ГОООООООООЛ! Мечтан старт за Левски! Адениджи прави двойно подаване с Вутов, след което центрира от десния фланг във вратарското поле, където дебютантът Мапуку с глава открива резултата!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=cc0724bda1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

8' Корнер за Сутиеска, топката е избита. После отново е изсипана в наказателното поле, където двама играчи в бяло са оставени непокрити, но никойя не засича.

9' Удар от дистанция на Прохазка, Личина лови.

14' Далечен изстрел на Денкович, топката минава много встрани от целта. 

17' Удар на Нар по диагонала, вратарят е на мястото си и сигурно лови.

20' ГООООООООООООЛ! Мапуку отново е точен. Нападателят преодолява противник, напредва и с удар в долния ляв ъгъл вкарва втория си гол в мача. Вратарят Личина определено можеше да се намеси по-добре.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=09afebab3c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

26' Яблонски е непокрит и засича с глава, но в аут.

28' СТРАХОТЕН ПРОПУСК ЗА ЛЕВСКИ! Мапуку отново е над всички и с чудесен извеждащ намира Вутов, който стреля от близко разстояние, но вратарят спасява!

29' Бомбен шут на Прохазка, Личина със сетни сили избива.

39' ШАНС ЗА ГОСТИТЕ! Маркович с едно докосване намира Зарубица, който стреля, но Митрев избива.

40' Адениджи пробва нещо между центриране и удар, след което Личина избива.

44' Нар овладява на гърди и стреля със странична ножица от вратарското поле, но над напречната греда.

45' ГОООООООЛ! Левски повежда с 3:0. След фаул на около 35 м, топката е чукната към Прохазка, който с блестящ удар до дясната греда прави преднината на "сините" класическа!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=06a7822b13" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

45' Край на първото полувреме.

46' Начало на второто полувреме.

53' Опаност пред вратата на Левски! Митрев увисва при корнер, но Яблонски успява да изчисти малко пред голлинията.

54' Чудесен изстрел на Панайотов, който минава на сантиметри от целта.

59' КАКЪВ ПРОПУСК ЗА ЛЕВСКИ! Нар подава към Вутов, той му връща с петичка, но крилото от чиста позиция стреля в аут.

67' НОВ ПРОПУСК ЗА ЛЕВСКИ! Прохазка центрира от фаул, Пиргов се измъква и засича с глава, но в аут.

69' Денкович стреля от фаул по земя, Митрев лови.

79' ГОЛ ЗА СУТИЕСКА! Божо Маркович е изведен сам срещу Митрев и с удар по земя връща надеждите на черногорците.

89' ЧЕРВЕН КАРТОН! Радишич е изгонен от игра за второ официално предупреждение.

90' Край на мача.