Арсенал постигна първата си шампионатна победа над Манчестър Сити в последните им 12 срещи. Това стана факт след успеха с 1:0 на „Емиратс“ в 8 кръг от Висшата лига.

Габриел Мартинели стана големият герой за „артилеристите“. Бразилецът влезе от резервната скамейка на полувремето на мястото на Леандро Тросар. Той оправи удар от границата на наказателното поле в 86' след върната топка назад от Кай Хаверц, а кълбото рикошира в Нейтън Аке, за да заблуди Едерсон и да влезе в мрежата зад стража.

Срещата въпреки това бе белязана от поредното скандално съдийко решение. През първото полувреме Матео Ковачич се възползва от благословията на Майкъл Оливър, когато направи нарушение за директен червен картон срещу Мартин Йодегор, но получи само жълт. Минути по-късно стори нещо подобно и срещу Деклан Райс, но тогава бе отсъдено просто нарушение и хърватинът остана на терена, въпреки всякаква здрава логика.

Междувременно „артилеристите“ и „гражданите“ не предложиха почти нищо за неутралните фенове, защото мачът премина почти изцяло в подавания между защитниците и свеждане на грешките до минимум. Дори статистиката отчете само 3 точни удара в целия мач, което е срамно за два от сочените за фаворити за шампионската титла тимове в Англия.

В крайна сметка трите точки отива в актива на Арсенал и клубът се нарежда веднага след Тотнъм в подреждането с по-лоша голова разлика.

Манчестър Сити пък инкасира втора поредна загуба и остава с 18 пункта преди паузата за националните отбори.

Развой на срещата:

17' Давид Рая едва не допусна фатална грешка, след като бе притиснат от Хулиан Алварез. Аржентинецът блокира опита за изритване напред на испанеца, а топката опъна мрежата, но от външната страна.

28' Матео Ковачич направи груб шпагат в центъра на терена срещу Мартин Йодегор. ВАР провери ситуацията за потенциален червен картон, но видео-асистенците не сметнаха за нужно да привикат главния рефер за проверка. Жълт картон за хърватина.

35' Ковачич направи второ подобно нарушение срещу Деклан Райс, но Майкъл Оливър отсъди само нарушение без да показва втори жълт картон.

0:0 Нулево равенство на полувремето с известно предимство на „гражданите“ и много претенции на домакините за спестения червен картон на Матео Ковачич.

55' Рико Люис вкара топката във врата на домакините, но доста след съдийския сигнал за нарушения срещу младия халф пред дъгата на наказателното поле. Няма гол за Сити.

60-75' Нищо значимо на терена, освен по три кадрови промени за Артета и Гуардиола.

86' ГОЛ Габриел Мартинели стреля по диагонал от границата на наказателното поле, а топката рикошира в Нейтън Аке, за да заблуди Едерсон и да се оплете в мрежата - 1:0.

КРАЙ 1:0 за Арсенал срещу Манчестър Сити.

Ето и стартовия състав на „артилеристите“:

Това пък са титулярите за „гражданите“:

 

Впечатление прави липсата на Букайо Сака, който очевидно не е преминал късния фитнес тест. Английското крило се контузи срещу Ланс в Шампионската лига през седмицата.

За гостите пък най-големите липси са тези на Кевин де Бройне и Родри. Белгиецът все още лекува контузия, а испанецът изтърпява последния мач от наказанието си.