С кански мъки Левски отстрани черногорския Сутиеска и се класира за втория предварителен кръг на Лига Европа.

Галерия


Това стана факт, след като "сините" буквално измъкнаха 0:0 в реванша в Никшич и с общ резултат 3:1 се справиха с непретенциозния съперник. През първото полувреме мачът не беше интересен, но след почивката Сутиеска беше пълен господар на терена. Два фрапантни пропуска на Деян Зарубица обаче натежаха и това позволи на Левски да отдъхне и да се спаси от пореден резил на международната сцена.

В следващия кръг Левски ще срещне хърватския гранд Хайдук Сплит. Първият мач ще се играе на 13 юли, а реваншът е на 20 юли в София при закрити врати.


Първата част в Никшич премина нервно и чистите голови положения пред двете врати бяха рядкост. В 5-ата минута Стефан Денкович се озова на добра позиция, но в решаващия момент Димитър Пиргов блокира удара му. Домакините продължиха с опита да наложат натиск, но опасностите пред Божидар Митрев се изчерпваха единствено с хаотични подавания.

Постепенно Левски изнесе играта в по-предни позиции и след почти четвърт час игра Васил Панайотов изведе в коридор Жуниор Мапуку, който в последния миг беше изпреварен. В 18-ата минута Бабатунде Адениджи направи пробив по десния фланг, стигна до аутлинията, откъдето се опита да върне с пас назад. Той беше пресечен, но топката попадна в Панайотов, чийто изстрел мина на сантиметри от сглобката на вратата.

В този момент на трибуните беше далеч по-горещо. Полицаи влязоха в сектора, където са настанени феновете на Левски, стигна се до сериозно напрежение и публиката на домакините започна да обижда българите. В крайна сметка страстите се укротиха и след това двата отбора пробваха няколко далечни изстрела, които не се увенчаха с успех.

Така се стигна до 40-ата минута, когато дойде най-чистото положение в мача и то беше за Левски. Мапуку направи страхотен индивидуален пробив и беше спънат точно пред пеналта. Зад топката застана Иван Горанов, който отправи великолепен удар в горния ляв ъгъл, но Владо Гилжен изби с една ръка. След това нападателят не успя да направи решаваща добавка.

Второто полувреме започна, както мина първото – със сериозно надлъгване и без опасности. Сутиеска се опитваше повече да владее топката, но без идея в предни позиции. "Сините" пък разчитаха на контри и чакаха своя момент и в 57-ата минута българите бяха близо до гола. Тогава един от най-активните на терена Адениджи стреля от близко разстояние, но Гилжен отново беше заел отлична позиция и спаси.

След час игра треньорът на Сутиеска Никола Ракойевич взе мерки и пусна в игра втори нападател в лицето на звездата на отбора Боян Божович, който имаше проблеми с контузия. Този ход раздвижи играта на черногорците в предни позиции и в 64-ата минута те пропуснаха златна възможност за гол. Цветкович за пореден път изпусна Денкович, който излезе сам срещу Митрев. Вратарят изби, топката попадна в Деян Зарубица и той от непосредствена близост засече. Давид Яблонски обаче изчисти от голлинията.

Малко по-късно Левски отново оцеля. В 72-ата минута Зарубица беше изведен прекрасно очи в очи с Митрев, но вратарят с чудесна намеса успя да парира удара му.

Сутиеска - Левски 0:0


Сутиеска: Гилен, Вукович, Недич, Ковачевич (61-Божович), Денкович, Лончар (87-Почек), Стйепович, Бакрач, Вучич, Маркович, Зарубица (73-Бубанджа)
Треньор: Никола Ракойевич

Левски: Митрев, Горанов, Пиргов, Яблонски, Цветкович, Ангелов, Панайотов, Прохазка, Нар (90-Боримиров), Адениджи (82-Орачев), Мапуку (77-Буш)
Треньор: Николай Митов

Стадион: Градски, Никшич,
Съдия: Димитриос Масиас, Кипър
Жълти картони: Гилжен, Лончар, Бакрач (Сутиеска); Мапуку (Левски)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=de5d47f5af" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>