Привличането на Жорди Гомес ще излезе над милион лева на Левски. Толкова ще хвърлят сините по 32-годишния испански плеймейкьр. Офанзивният полузащитник се превърна в най-скъпоплатения играч на "Герена" - ще получава повече от въведения в края на миналия сезон таван на месечните възнаграждения, който бе 8 хиляда евро.

Заплатата на играча ще бъде с около 2 хиляди евро повече, пише "Тема спорт". Но не това е най-големият разход. Футболистът е получил около половин милион лева, за да се съгласи да подпише с Левски като свободен агент. А освен това в договора му фигурират доста големи бонуси - за определен брой изиграни мачове, голове, класиране в евротурнирите, в Първа лига и Купата на България.

Жорди Гомес е най-голямото име, което Левски привлече това лято - освен него сините се подсилиха с още 9 души. Халфът е юноша на Барселона, като в Ла Масия е играл със звездата на каталунците Лео Меси. Двамата дори правят неофициалния си дебют за мъжкия тим на Барса в един и същи мач - контрола срещу Порто -на 16 ноември 2003 година.

Гомес е роден на 24 май 1985 година, висок е 178 сантиметра, играе с левия крак. През пролетта бе част от второ-дивизионния испански Райо Валекано - участвал е в 12 шампионатни двубоя, в които не е успял да вкара гол. Преди това има шест сезона в Уигън, а на Острова е носил екипите и на Суонзи, Съндърланд и Блекбърн. В Испания е играл във втория отбор на Барселона, както и за Еспаньол. Върхът в кариерата му е спечелената ФА къп с екипа на Уигън през сезон 2012/13. Във Висшата лига на Англия има 131 мача.

Левски може да си позволи Жорди Лопес, защото клубът осъществи два изходящи трансфера. Сините успяха да продадат Божидар Краев на датския Мидтиланд и френския полузащитник Мехди Бурабия в носителя на Купата на Турция - Коняспор. От тях в касата на клуба ще постъпят около 950 хиляди евро.