Левски победи Пирин Благоевград с 3:0 в двубой от 19-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Георги Аспарухов".

"Сините" стигнаха до трета поредна победа след спорна дузпа в началото на двубоя, която Роман Прохазка превърна в гол. Шедьовър на Жуниор Мапуку от около 30 метра удвои преднината, а Васил Панайотов направи резултата класически. 

След тази победа Левски се "зазими" на третото място с актив от 38 точки, с 3 по-малко от втория ЦСКА, който утре ще се изправи срещу Витоша Бистрица. Пирин пък е на 11-о място с 19 пункта.

Двубоят започна без сериозни опасности пред някоя от двете врати. В 11-ата минута Жуниор Мапуку получи отляво пред наказателното поле и шутира по диагонала, но топката мина покрай вратата на Благой Макенджиев.

Три минути по-късно Габриел Обертан също си опита късмета от границите на наказателното поле, отправяйки точен изстрел с десния крак, но стражът на Пирин улови топката.

В 19-ата минута "сините" получиха правото да изпълнят наказателен удар. Съдията Валентин Железов отсъди спорна дузпа, след нарушение срещу Холмар Ейолфсон в наказателното поле на Пирин. Роман Прохазка се нагърби с отговорността и успя да отбележи, въпреки прекрасната реакция на Макенджиев, който бе на косъм да избие топката.

В 29-ата минута далечен изстрел на Станислав Костов се опита да изненада вратаря Божидар Митрев, но кълбото мина над напречната греда.

В 38-ата минута лошо подаване на Антони Белмонт позволи на футболистите на Пирин да организират опасна контраатака. Радослав Кирилов нахлу опасно в наказателното поле и пусна пас към Станислав Костов, но нападателят се размина на сантиметри от топката.

В края на първото полувреме Обертан отново се опита да опъне мрежата на Макенджиев с хубав удар по земята, но стражът се намеси авторитетно.

Втората част започна ударно за "сините". Особено за Жуниор Мапуку. Конгоанецът реализира много атрактивно, след като получи подаване от Обертан, а Макенджиев реши да посреща нападателя на сините извън наказателното поле. Мапуку овладя и прехвърли всички в зелено, за да реализира от около 30 метра.

В 54-ата минута отново нападателят притесни Макенджиев. Конгоанецът стъпи върху топката така, както го направи срещу Сутиеска в първия квалификационен кръг на Лига Европа това лято, след това отправи мощен изстрел към вратата, но кълбото мина на сантиметри над напречната греда.

В 61-ата минута Жерсон Кабрал проби опасно в наказателното поле на Пирин, и опита удар от малък ъгъл, но топката се оплете от външната страна на мрежата. 

В 78-ата минута резервата Васил Панайотов се разписа за 3:0. Иван Горанов проби отляво и върна топката към границата на наказателното поле, където халфът от движение изстреля топката по земя в левия ъгъл на Макенджиев.

В края на двубоя Жерсон Кабрал нацели гредата и така двубоят завърши с класическа победа за "сините".

Левски - Пирин 3:0

Голмайстори: Роман Прохазка (19 д.), Жуниор Мапуку (49), Васил Панайотов (79)

Левски: Митрев, Цветкович, Яблонски, Ейолфсон, Горанов, Гомес, Белмонт, Прохазка (Панайотов 49'), Обертан, Мапуку (Буш 73'), Вутов (Кабрал 28')
Треньор: Делио Роси

Пирин: Макенджиев, Ничев, Николов, Сандев, Попев, Хендерсън, Костадинов, Кирилов (Траянов 67'), Суда, Благов, Костов
Треньор: Милен Радуканов

София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Валентин Железов
Жълти картони: Николов, Сандев, Суда (Пирин)
Червен картон: Суда (Пирин)