Литекс допусна много сериозна издънка и загуби от унгарския Диошдьор с 0:2 на "Градски" в Ловеч. Това стана в първия мач от 2-ия квалификационен кръг на Лига Европа между двата тима. По този начин ловчанлии са на прага да отпаднат много рано от турнира.

Реваншът е след седмица в Унгария. Домакините започнаха мача активно, но така и не успяха да се възползват от добрите си стартови минути.

Отборът от Ловеч задължително трябва да гони успех на унгарска земя с два гола разлика, тъй като в противен случай ще се прости с по-нататъшно участие в турнира. 

Преди двубоя Литекс излезе като фаворит, но отборът демонстрира голяма немощ в атакуващ план и в крайна сметка се пропука и загуби срещата доста неочкаквано.

Головете за гостите бяха дело на Немет и Грумич в 83-ата и 90-ата минута.

Унгарският противник на ловчанлии е носител на Купата на лигата на страната и финалист в националната купа, но не е сред грандовете в Унгария.
 



Срещата започна с отлична възможност за Литекс да открие резултата още в първите секунди.

Ваюши изведе Асприля по дясното крило и колумбиецът опита хитро да вкара топката във вратата, но кълбото се отклони в крака на противниковия страж и в крайна сметка се стигна само до корнер за домакините.

В 3-ата минита отново "Оранжевите" имаха шанс. След заучено положение топката достигна до Ваюши, който обаче не отправи точен удар и от удобна позиция изпрати топката в аут.

Няколко минути след това и Златинов пробва късмета си, но неговият удар не застраши по никакъв начин унгарската врата.

Гостите стигнаха до първия си голов шанс в 8-ата минута, като Винисиус трябваше да показва класа при пряк свободен удар за "Маджарите".

След много активното начало постепенно темпото на игра спадна и в следващите минути нямаше опасни ситуации пред двете врати.

В 27-ата минута Косоко имаше добър шанс пред себе си, след като бе изведен на перфектна стрелкова позиция, но ударът му премина високо над вратата. 

Само пет минути след това Асприля демонстрира чудесна техника и елиминира трима противникови бранители, след което изведе добре Косоко, но африканецът не успя да отправи добър удар, тъй като бе притиснат в гръб от защитник на унгарците.

В самия край на полувремето пък след груба грешка на Винисиус унгарците имаха прекрасен шанс да вкарат, но само страхотната намеса на Бодуров, който изчисти топката от голлинията, предотврати попадение.

Второто полувреме започна с перфектна бърза атака на гостите, но за щастие на Литекс топката премина покрай вратата. 

В 52-ата минута Литекс имаше добра ситуация, но Ваюши падна на границата на наказателното поле, вместо да отправи удар. 

Две минути след това Хумиш от състава на гостите отправи много силен удар, но топката премина покрай вратата на ловчанлии.

Домакините отговориха с далечен удар на Джордан малко след това, който обаче също бе неточен.

В 63-ата минута Асприля пробва късмета си от далечна дистанция, но не сполучи и ударът му излезе в аут. 

Домакините изпитваха много сериозни затруднения да създадат нещо опасно пред противниковата врата и като цяло мачът вървеше равностойно.

В 71-ата минута Менди предотврати много сериозна опасност. Той успя да избие топката от краката на нахлуващия опасно в наказателното поле Бачша с чист шпагат. 

"Оранжевите" продължиха с неуспешните си опити да застрашат противниковата врата. 

Бодуров отправи удар в 81-ата минута, който обаче бе доста слаб, а и неточен. 

Две минути след това кошмарното за Литекс се случи и унгарците стигнаха до попадение. След грешка на Божиков, Богнар успя да отнеме топката и нахлу в наказателното поле, след което видя Немет и последният реализира.

В самия край на срещата унгарците нанесоха втори удар на Литекс, след като Грумич се включи отлично в атаката на гостите и успя да оползотвори по най-добрия начин хубаво подаване на Мирянович, за да реализира от близка дистанция. 

ЛИТЕКС - ДИОШДЬОР 0:2
0:1 Немет 83'
0:2 Грумич 90'

ЛИТЕКС: Винисиус, Бодуров, Менди, Божиков, Попов, Бумал (58 - Руменов), Джордан, Ваюши, Златинов, Асприля (83 - Цветанов), Косоко (77 - Цветков)

ДИОШДЬОР: Антал, Хусич, Кадар, Окука, Дебрецени, Немет, Егержели, Гожтоний (57 - Грумич), Елек, Барджи (50 - Богнар), Бачша (80 - Мирянович)