С нови два гола на Луис Суарес Ливърпул победи Уест Хям с 4:1 в мач от 15-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Анфийлд".

"Мърсисайдци" имаха пълно преимущество през по-голямата част от мача и поведоха с 2:0. Първо Ги Демел си вкара автогол след удар на Луис Суарес, а след почивката Мамаду Сако вкара втори гол с голяма доза късмет.

Противно на логиката на игра обаче "Чуковете" се върнаха в мача, след като Мартин Шкъртел си вкара автогол в средата на второто полувреме.

За кратко имаше притеснение в играта на Ливърпул, но тогава на сцената излезе Луис Суарес, който вкара два бързи гола в 81 и 83-та минута и успокои нещата.

Гостите пък завършиха мача с човек по-малко заради червен картон на Кевин Нолън.

Единствената лоша новина за тима на Брендън Роджърс бе контузията на капитана Стивън Джерард, който бе заменен принудително в началото на второто полувреме



Ливърпул започна мача много активно, като в центъра на всички събития бе Луис Суарес. Още в 5-та минута той бе изведен с пространство пред себе си отдясно, но след като навлезе в наказателното поле вместо да стреля опита изненадващо да подаде встрани към съотборник и пасът бе пресечен.

Малко след това отново той пробва много хитър фалцов прехвърлящ удар от границата на наказателното поле и топката мина доста близо покрай сглобката на гредите.

В 10-та минута уругваецът имаше най-чистата си възможност, след като Коутиньо му даде извеждащ пас между краката на защитник, но нападателят отправи слаб удар от десетина метра и Яскепайнен спаси.

Последва кратък период на активна игра от гостите, които обаче стигнаха само до няколко центрирания без удар. За сметка на това Ливърпул имаше много опасна контраатака, при която Стърлинг центрира към втората греда, където Джордън Хендерсън стреля от близо, но ударът му бе отклонен в корнер.

В 21-та минута Уест Хям бе много близо до гол, когато Маига засече много остро с глава центриране от ляво, но Симон Миньоле направи страхотно спасяване под гредата.

Ливърпул продължи да е по-активният отбор, но постепенно защитата на гостите уплътни пространствата и това затрудни домакините да създават чисти положения.

Към края на полувремето Уест Хям имаше две опасни контраатаки, които обаче не завършиха с удар. В 40-та минута пък Ливърпул имаше невероятно положение за гол. Коутиньо даде пас зад защитата за Стърлинг и той показа скорост, за да се откъсне от преследвача си. Когато излезе сам срещу вратаря обаче чукна много несериозно покрай него и покрай вратата.

Две минути по-късно обаче червените откриха резултата. Суарес получи топката в наказателното поле, овладя я добре и нанесе остър удар от малък ъгъл. Яскелайнен направи чудесно спасяване с една ръка, но избитата топка рикошира в защитник и влезе в мрежата.

Още в следващата атака Ливърпул можеше да вкара втори гол. Стърлинг и Суарес комбинираха и излязоха зад защитата, младокът без да се лакоми поднесе към уругваеца, но той непокрит от десетина метра стреля колкото силно, толкова и неточно покрай вратата.

Само две минути след почивката Ливърпул вкара втори гол. Стивън Джерард центрира от фаул към втората греда, където Сако засече много нескопосано, но въпреки това топката щастливо се насочи покрай вратаря в мрежата. Джеймс Колинс опита да я изчисти от голлинията, но от трудна позиция не можа да го направи.

В 56-та минута Ливърпул получи неприятен удар, тъй като капитанът Стивън Джерард получи контузия и бе заменен принудително от Лукас Лейва. И без него обаче Ливърпул продължи да е по-активният отбор. Коутиньо нанесе остър удар, който не бе уловен от Яскелайнен, но нямаше кой да направи добавка.

Доминацията на червените бе такава, че дори защитниците се включваха в атака. Шкъртел отне топката от съперник в наказателното поле и от аутлинията поднесе назад към непокрития Сако, но той се забави с миг и ударът му бе блокиран. В 62-та минута Ливърпул направи сериозен пропуск. При бърза атака Коутиньо намери Хендерсън, той поднесе встрани за Стърлинг, но младокът засече неточно от чиста позиция. Минута по-късно отново Стърлинг получи подаване около точката на дузпата и този път засече точно до гредата, но Яскелайнен показа невероятен рефлекс и спаси.

В този момент въпросът бе кой ще е автор на третия гол за Ливърпул. И отговорът бе Шкъртел, но не във вратата на Уест Хям, а в тази на Ливърпул.

Центриране в наказателното поле бе отклонено с глава от Джарвис и в опита си да пресече топката Шкъртел я заби в собствената си мрежа.

В 71-та минута Уест Хям имаше страхотно положение да стигне до изравнителен гол. Центриране от корнер доведе до разбъркване в наказателното поле, Колинс стреля неточно, но така неволно намери непокрития на втората греда Маига, който обаче от два метра не уцели вратата.

В този момент от мача "Чуковете" се бяха активизирали и макар да не доминираха, изглеждаха вдъхновени и съществуваше реална възможност да се стигне до изравнителен гол.

В 81-та минута обаче Луис Суарес охлади амбициите на съперника с трети гол. Той получи точно центриране от Глен Джонсън на втората греда и с глава заби топката в мрежата.

Разочарованието на гостите очевидно бе голямо и малко след това Кевин Нолън си изкара глупав червен картон. При напълно безобидна ситуация след изпълнение на тъч той стъпи с бутоните отзад в прасеца на Джордън Хендерсън и напълно заслужено бе изгонен.

Луис Суарес пък се погрижи допълнително да накаже съперника с четвърти гол. Той финтира два пъти защитник пред наказателното поле и нанесе силен удар, който рикошира в друг играч на Уест Хям и излъга Яскелайнен.

Още в следващата атака Суарес можеше да оформи забележителен хеттрик в рамките на пет минути, излизайки сам срещу вратаря, но при опита си да го заобиколи изкара топката в аут.

Малко след това пък той финтира защитник в наказателното поле и отправи остър удар, който за малко да доведе до нов автогол.

Ливърпул - Уест Хям 4:1

1:0 Демел 42 а.г.
2:0 Сако 47
2:1 Шкъртел 66 а.г.
3:1 Суарес 81
4:1 Суарес 83

Червен картон: Нолън 83

Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Сако, Фланаган (79 Кели), Алън, Джерард (56 Лукас), Хендерсън, Коутиньо, Стърлинг (72 Моузес), Суарес

Уест Хям: Яскелайнен, Демел, Колинс, Томкинс (56 О'Брайън), Макарти, Нобъл, Диаме, Даунинг, Нолън, Джарвис (85 Тейлър), Маига