Ливърпул и Астън Вила си спретнаха драматично 2:2 на "Анфийлд", с което "червените" взеха само точка в битката за Топ 4.

Гостите поведоха в резултата след голове на Андреас Вайман и Кристиан Бентеке, но домакините направиха частичен обрат след попадения на Даниел Стъридж и Стивън Джерард от спорна дузпа.

Вила изигра стратегически правилно първото полувреме. Гостите бяха сигурни в защита и заложиха на бързи контри, при които създадоха три ситуации пред вратата на Ливърпул, вкараха две от тях, удариха една греда и заслужено поведоха в резултата.

Преди почивката "мърсисайдци" намалиха, а в началото на второто полувреме изравниха, но не успяха да стигнат до победата.

Така Астън Вила продължава отличното си представяне срещу Ливърпул през последните години, като вече има само едно поражение от последните си пет визити на "Анфийлд".

Българинът Сашко Тонев обаче не бе дори в групата на гостите и пропусна мача.


Астън Вила започна отлично мача и можеше да вкара още в 56-ата секунда. Тогава Кристиан Бентеке се пребери с Коло Туре за една висока топка и я свали с глава към Габриел Агболанхор, който се озова сам срещу Симон Миньоле, но вместо да вкара стреля непохватно до лявата греда и изпусна уникален шанс.

Гостите продължиха да атакуват и малко по-късно Агболанхор залъга защитата на Ливърпул отдясно и се опита да намери Кристиан Бентеке на точката на дузпата, но там Глен Джонсън се намеси авторитетно.

Тези две положения стреснаха червените и те изнесоха играта в половината на гостите. В 6-ата минута Стивън Джерард центрира от пряк свободен удар в наказателното поле на Вила, където Леандро Бакуна изпревари Мартин Шкъртел и изчисти топката, но от повторенията се видя, че Бакуна го прави с ръка, но дузпа не последва.

В 12-ата минута съдията Джон Мос отново ощети Ливърпул, след като не даде очеваден фаул срещу Луис Суарес пред дъгата на наказателното поле.

Последваха две положение за гостите, които в тези минути залагаха на бързи контри, особено по дясното крило. В 15-ата минута Габриел Агболанхор проби и стреля от около 10 метра, но топката срещна тялото на Коло Туре.

Минута по-късно пък Ашли Уестууд стреля от упор, но Симон Миньоле бе на мястото си и улови. Домакините отново овладяха средата на терена и дори можеха да вкарат красиво попадение.

Филипе Коутиньо и Даниел Стъридж разцъкаха по лявото крило, след което последва техничен фалцов удар на Стъридж, но над гредата. Вила обаче отговори подобаващо и след удар с глава на Киарън Кларк топката се отби от лявата греда на домакините.

Логичното се случи в 25-ата минута, когато гостите вкараха. Габриел Агболанхор направи за смях Коло Туре отляво, последва прострелно центриране в наказателното поле на Ливърпул, където отблизо Андреас Вайман подложи крак и опъна мрежата за 0:1.

От многобройните повторения така и не стана ясно дали при подаването Андреас Вайман не се намираше в положение на засада, но такава не бе отсъдена и Вила поведе.

Червените бяха тотално разнебитени в тези минути, домакините въобще не знаеха какво да правят на терена, а владеенето на топката бе 63% в полза на гостите, които не даваха никакъв шанс за "мърсисайдци". Така се стигна до 37-ата минута, когато стана 0:2.

Гостите направиха отлична атака отдясно, при която Карим Ел Ахмади намери Габриел Агболанхор, който центрира в пеналта на Ливърпул, където Симон Миньоле и Глен Джонсън не се разбраха и с глава Кристиан Бентеке на празна врата вкара.

Ливърпул натисна здраво до края на първото полувреме и заслужено намали в продължението. Тогава червените сътвориха уникална атака, при която Суарес намери Хендерсън на дъгата на наказателното поле, който чукна хитро към Стъридж и той технично опъна мрежата за 1:2.

Домакините започнаха мощно второто полувреме и тотално разнебитиха гостите. Червените натикаха Вила в собствената им половина и пред Брад Гузан започна да ври и кипи.

В 52-ата минута Стивън Джерард изведе по перфектен начин Луис Суарес, който се озова сам срещу Брад Гузан, последва финт и съприкосновение между двамата, при което Суарес се струполи на тревата и последва дузпа.

От многобройните повторения така и не стана ясно дали дузпата бе 100%-ова, но по-скоро такава имаше. Зад топката застана Джерард и технично вкара за 2:2. Това бе пето попадение за Стиви през този сезон.

Ливърпул продължи да доминира и Стъридж можеше да вкара, но Гузан спаси. Червените правеха каквото си поискат в тези минути и стигнаха до нови две страхотни положения за гол.

В 63-ата минута Стиви Джи пусна пореден уникален пас към Суарес, който веднага стреля от границата на наказателното поле, но Гузан спаси. Две минути по-късно Джордан Хендерсън стреля мощно, но отново Гузан показа класа и отрази за пореден път.

"Мърсисайдци" хвърлиха всичко в атака, но така и не успяваха да стигнат до чисто голово положение. В 77-ата минута Суарес все пак стигна до шанс, но прати топката от външната страна на мрежата. Постепенно гостите се съвзеха и правилно изнесоха играта в средата на терена.

До края така и не се стигна до някакво сериозно голово положение, Ливърпул не успя да наложи домакински натиск, освен едно разбъркване и удар на Суарес в последните секунди, и логично червените взеха само точка от този мач.

Ливърпул - Астън Вила 2:2

Голмайстори:
0:1 Андреас Вайман (25)
0:2 Кристиан Бентеке (37)
1:2 Даниел Стъридж (45)
2:2 Стивън Джерард (54 - дузпа)

Ливърпул: Симон Миньоле, Глен Джонсън, Коло Туре, Мартин Шкъртел, Али Сисоко, Рахийм Стърлинг, Джордан Хендерсън, Стивън Джерард, Филипе Коутиньо (46 - Лукас, 66- Джо Алън), Луис Суарес, Даниел Стъридж

Астън Вила: Брад Гузан, Леандро Бакуна, Рон Влаар, Киарън Кларк, Райън Бъртрънд (81 - Антонио Мануел Луна), Карим Ел Ахмади (62 - Якуба Силва), Ашли Уестууд, Фабиан Делф, Андреас Вайман, Кристиан Бентеке, Габриел Агболанхор (49 - Грант Холт)